FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze ojačale, euro oko 1,30 dolara

Autor: neba
TOKYO, 12. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, dok se na valutnim tržištima euro oporavio u odnosu na dolar, no trguje se oprezno uoči ključne aukcije portugalskih obveznica, čiji bi ishod mogao usmjeriti tečaj europske valute.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 0,8 posto.

U Šangaju i Singapuru burzovni indeksi balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu pozitivno utječe na azijske burze, no trguje se suzdržano jer se čekaju rezultati ključne aukcije portugalskih obveznica, koja bi mogla usmjeriti tečaj eura.

Portugal će danas na aukciji ponuditi oko 1,5 milijardi eura vrijedne obveznice, a potražnja za njima pokazat će vjeruju li ulagači da je ta članica eurozone u stanju sama financirati svoje proračunske dubioze ili će morati zatražiti međunarodnu financijsku pomoć.

Strahovanja ulagača u vezi dužničke krize u Portugalu ponešto su splasnula nakon što je jučer Japan poručio da će kupovati euro obveznice. Kina je već prije uskočila u pomoć Europi kupnjom obveznica članica eurozone.

„Portugalska aukcija vjerojatno će dobro proći i to će vjerojatno podržati cijenu eura, no privremeno. Glavni je problem to što će Portugal morati plaćati kamate od oko 7 posto na svoje 10-godišnje obveznice, a to je vjerojatno više nego što si može priuštiti, s obzirom na slabost tamošnjeg gospodarstva. Velike su šanse da će Portugal ipak morati zatražiti pomoć od europskih partnera, a to bi ponovno moglo pritisnuti tečaj eura“, kaže Joseph Capurso, strateg u Commonwealth bank.

Do kraja tjedna nove emisije obveznica, čak i veće od portugalskih, izdat će Italija i Španjolska. Ako potražnja za tim obveznicama bude slaba, to bi moglo dodatno narušiti povjerenje u europski financijski sustav.

U međuvremenu, euro se na valutnim tržištima ponešto oporavio. Jutros se njegov tečaj prema američkoj valuti kreće u rasponu od 1,2990 do 1,3015 dolara. Jučer se u ovo doba eurom trgovalo po 1,2950 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 107,55 na 107,95 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće oko 83,10 jena.

Nakon jučerašnjeg snažnog skoka za više od 2 posto, jutros se terminska cijena nafte stabilno kreće oko 91,10 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙