FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 10. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine izvjestio je srbijanske pravosudne vlasti o uhićenju hrvatskog državljanina Tihomira Purde, koji se nalazi u zatvoru u Zenici, i sada čeka da Ministarstvo pravde Srbije dostavi formalni zahtjev za njegovo izručenje uz popratnu dokumentaciju a tek nakon toga moguće je odlučivanje o eventualnom izručenju, potvrđeno je u ponedjeljak Hini u Sudu BiH. U tom sudu imaju tek informaciju kako Srbija Purdu traži zbog navodnih ratnih zločina no ne raspolažu pojedinostima o tome zbog čega ga se točno tereti. Cijeli postupak mogućeg Purdina izručenja trebala bi koordinirati ministarstva pravde BiH i Srbije. Vukovarski branitelj Tihomir Purda (42) uhićen je 5. siječnja na graničnom prijelazu Orašje pri pokušaju ulaska u BiH. On je priveden na temelju Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev srbijanske policije.

SARAJEVO - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ) Dragan Čović izjavio je kako vjeruje da je otvoren put uspostavi nove vlasti u BiH koja bi uz njegovu stranku uključila i HDZ 1990. te Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH). "Mislim da je SDP sada spreman prihvatiti dva HDZ-a za partnere", izjavio je Čović kako ga u ponedjeljak citira sarajevski Dnevni avaz.Izjavu u kojoj najavljuje preokret u dosadašnjim pregovorima o uspostavi nove vlasti u BiH na temelju rezultata općih izbora iz listopada 2010. godine Čović je dao uoči najavljenog nastavka pregovora stranačkih čelnika ali i nakon što su i on i predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija proteklog vikenda o tome odvojeno razgovarali s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Čović je potvrdio kako je s Josipovićem razgovarao nakon što se hrvatski predsjednik u subotu u Zagrebu sastao s Lagumdžijom. Predsjednik HDZ BiH potvrdio je kako njegova stranka i dalje inzistira na tome da njen kandidat bude novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH. "Meni se čini da smo blizu tog dogovora. Ide se u tom pravcu", najavio je Čović. Mediji u BiH nagađaju kako je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Tihić preuzeo posredničku ulogu u pokušaju pomirenja dva HDZ-a i SDP-a odnosno uspostave vladajuće koalicije koja bi uključila i dvije najjače stranke s hrvatskim predznakom.

SYDNEY - Stanovnici trećeg po veličini australskog grada Brisbanea počeli su u ponedjeljak svoje domove ograđivati vrećama s pijeskom zbog straha od novih poplava, dok meteorološke službe najavljuju nove obilne oborine na sjeveroistoku Australije. Policija je upozorila stanovnike manjih prigradskih satelitskih naselja u okolici Brisbanea da se pripreme za moguću evakuaciju budući da su vodostaji u porastu. U najtežim poplavama u posljednjih 50 godina pogođeno je područje savezne države Queensland veliko poput Njemačke i Francuske zajedno. Poplavama je teško pogođeno gospodarstvo, osobito rudarska industrija i prometna infrastruktura, a sada kiše ugrožavaju i najpopularnija australska turistička odredišta koja se nalaze na sjeveroistočnoj obali. "Ovdje se trenutno nalazi jedno veliko jezero", rekao je Graeme Lehman, gradonačelnik jednog od gradića u okolici Brisbanea. Gradovi Kilcoy i Toogoolawah odsječeni su od svijeta zbog poplava, a strahuje se da će voda poplaviti i druga naselja oko Brisbanea, glavnog grada Queenslanda. U gradu i okolici živi više od dva milijuna ljudi. Policija je pozvala vozače da se ne koriste prometnicama na jugoistoku Queenslanda pošto je poplava odnijela dvije osobe u njihovim vozilima. Meteorolozi su rekli da se očekuje kako će monsunske kiše trajati cijeli tjedan te da će dodatno ugroziti obalna područja gdje se nalaze najpopularnija turistička područja Sunshine i Gold Coast.

SARAJEVO - Na području Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je uhićeno više od 30 pripadnika organizirane skupine koja se bavila krađom i preprodajom ukradenih automobila, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH. Glasnogovornik tog tužiteljstva Boris Grubešić izjavio je kako je velika policijska akcija započela u ranim jutarnjim satima te kako je provedena širom države. "Riječ je vjerojatno o najorganiziranijoj kriminalnoj skupini takve vrste u BiH“, kazao je Grubešić. Uz krađu automobila privedeni se sumnjiče i krivotvorenje dokumentacije i protuzakonitu preprodaju automobila ili njihovih dijelova. Policija je tijekom akcije pretražila više desetaka lokacija na području oba entiteta. Iz Tužiteljstva BiH ističu kako je akcija razbijanja ove kriminalne skupine rezultat višemjesečne istrage.

PEKING - Američki ministar obrane Robert Gates založio se u ponedjeljak u Pekingu za čvršće veze s kineskom vojskom, upozorivši da politička razmimoilaženja povećavaju rizik od krivih koraka u odnosima između dviju velesila. "Slažemo se da je, u cilju smanjivanja šansi za krivu komunikaciju ili nerazumijevanje, važno da su naši vojni odnosi čvrsti i doseljedni te da ne ovise o političkim vjetrovima", kazao je Gates nakon razgovora s kineskim ministrom obrane Liangom Guangliem. Američki i kineski odnosi, posebice na vojnom planu, upali su 2010. u ozbiljniju krizu nakon što je Peking prosvjedovao zbog prijedloga američkog predsjednika Baracka Obame o prodaji oružja Tajvanu. Liang je i ovom prilikom istaknuo da se Kina protivi prodaji američkog naoružanja Tajvanu, zemlji koju smatraju odbjeglom provincijom. Gates posjećuje Kinu tjedan dana prije dolaska kineskog predsjednika Hu Jintaoa u Washington, gdje će se 19. siječnja sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Američki dužnosnici se nadaju da će Gatesov posjet uroditi napretkom na području sigurnosti i da će ublažiti strahove da Peking, sa sve snažnijim gospodarstvom i vojskom, radi protiv američkih ciljeva. To se prije sve ga odnosi na želju američke administracije da Kina zauzme oštriji stav prema iranskom nuklearnom programu i Sjevernoj Koreji te da bude manje tajnovita kada je u pitanje modernizacija njezine vojske.

JERUZALEM - Izrael je u ponedjeljak odlučno odbacio kritike visoke europske predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, upućene nakon što je Izrael razorio povijesno zdanje u srcu arapske četvrti istočnog Jeruzalema. "Nazvati Jeruzalem naseljem proturječje je, uvreda povijesti grada", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ygal Palmor. "Neshvatljivo je da se miješaju pitanja privatnog prava, međunarodnog prava i politike", ocijenio je on.

U priopćenju objavljenom u Bruxellesu, Ashton je "odlučno" osudila razaranje nekadašnjeg hotela Shepherd u palestinskoj četvrti Šeik Džarah, te planove da se na tom mjestu izgradi novo židovsko naselje. Ashton je podsjetila da su "naselja ilegalna u očima međunarodnog prava". Naselja "štete povjerenju između različitih strana i predstavljaju prepreku miru", ocijenila je ona ističući da "istočni Jeruzalem pripada palestinskim područjima", te da "EU ne priznaje njegovo pripajanje Izraelu". Izraelske vlasti uništile su u nedjelju najveći dio nekadašnjeg hotela Shepherd koji je služio kao rezidencija bivšem velikom jeruzalemskom muftiji Aminu al Huseinu, u istočnom dijelu Jeruzalema. Cilj je na tom mjestu izgraditi stanove namijenjenje židovskim doseljenicima.

NEW DELHI - U indijskom glavnom gradu New Delhiju u nedjelju je temperatura bila samo tri stupnja Celzija, najniža u posljednjih 40 godina, u vrijeme dok cijeli sjever Indije zahvaća val hladnoće koji pogađa tisuće beskućnika i već je prouzročio 80 mrtvih. "Nedjelja je bila najhladniji dan u Delhiju unazad četiri desetljeća i predviđamo novi pad temperatura sljedećih dana", izjavio je B. P. Yadav, direktor nacionalnog meteorološkog centra. U Lehu, središnjem gradu himalajskog područja Ladakh, tijekom noći zabilježeno je rekordnih -20,2 stupnja Celzija. Većina područja na sjeveru zemlje naredila je zatvaranje škola do 15. siječnja zbog nemogućnosti grijanja školskih zdanja. Val hladnoće prouzročio je smrt više od 80 osoba tijekom proteklog tjedna, po lokalnim vlastima, a samo u zadnja 24 sata bilo je 17 mrtvih. Vlasti su stoga za beskućnike na ulice postavile bačve sa žarom kako bi ih spasile smrzavanja.

WASHINGTON - Snažna snježna oluja pogodila je jug SAD-a u nedjelju, prouzročivši otkazivanje tisuća letova i znatno otežavši promet, objavile su lokalne televizijske postaje. Guverneri Louisiane, Alabame, Georgije i Tennesseeja proglasili zbog oluje izvanredno stanje. "Mi inače nemamo ovakvo vrijeme. Mislim da je količina snijega koja pada jednaka snijegu za destogodišnje razdoblje", izjavio je za CNN gradonačelnik Atlante Kasim Reed. Iako se radi o samo 15-ak centimetara snijega, za južne američke države to je neuobičajeno velika količina. Oko 2000 letova otkazano je u zračnoj luci Hartsfield-Jackson u Atlanti, inače najprometnijoj na svijetu. Stanovnici južnih država, od Tennesseeja do Georgije upozoravaju se na otežane vremenske uvjete na prometnicama, koje su skliske i zaleđene. Došlo je do niza sudara na nekoliko prometnih čvorišta u Louisiani, Alabami i Mississippiju, istaknule su tv postaje ne navodeći ima li žrtava. Brojne škole i koledži diljem juga otkazali su nastavu u ponedjeljak.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙