FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 8. siječnja 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15.30:

MOSKVA

Rusija je u subotu objavila da je pojačala nadzor nad uvozom mesa iz Njemačke i drugih europskih zemalja, pošto je Berlin zatvorio velik broj poljoprivrednih gospodarstava, među kojima uglavnom stočarskih i peradarskih farmi u kojima se pojavio dioksin. Ruska agencija za nadzor prehrambenih proizvoda nije rekla o kojim europskim zemljama je riječ. U priopćenju se navodi da će Rusija možda zabraniti uvoz mesa ne dobije li uskoro službenu informaciju o stanju i ne bude li zadovoljna kontrolnim mjerama koje su uveli Europejci.

Južna Koreja je pak izvijestila Europsku uniju da je obustavila uvoz njemačke svinjetine nakon afere u svezi s onečišćenjem dioksinom i tako postala prva zemlja koja je reagirala na taj način. Tu je odluku Europska komisija ocijenila nesrazmjernom, rekao je njezin glasnogovornik.

LJUBLJANA

Slovenska policija potvrdila je da na osnovi europskog uhidbenog naloga iz 2007. godine očekuje izručenje državljanina Švedske koji je u srijedu zadržan u Kopengahegu, prilikom povratka iz Egipta, gdje je s obitelji boravio na odmoru. Međunarodnu tjeralicu za njim izdao je sud u Kopru zbog sumnje da je za vrijeme rata za slovensko osamostaljenje početkom srpnja 1991. godine izvršio kazneno djelo "korištenje nedopuštenih bojnih sredstava prema članku 148. kaznenog zakonika SFRJ", objavila je slovenska policija u priopćenju za javnost. 42-godišnjak, čije ime nije priopćeno, je u vrijeme rata za slovensko osamostaljenje bio podoficir bivše JNA u vojarni u Pivki. Osumnjičen je da je na kontrolnoj točki blizu vojarne, 2. srpnja 1991. pucao u vozilo koje se na znak da stane nije zaustavilo i nastavilo vožnju, te da je tom prilikom jedna osoba u vozilu poginula.

JUBA

Najmanje je šest osoba izgubilo život u napadu naoružanih osoba na oružane snage južnog Sudana u subotu, na važnom, naftom bogatom području, rekao je vojni dužnosnik.

"Naoružane osobe su napale SPLM. Šest osoba je izgubilo život", rekao je glasnogovornik Narodne vojske za oslobođenje Sudana (SPLM), bivših pobunjenika koji se bore za odcjepljenje juga zemlje, a predvode vojsku poluautonomne pokrajine južnog Sudana. Kako navodi više izvora, napad se dogodio u subotu rano ujutro u okrugu Mayomu, u naftom bogatoj južnoj državi Unityju. SPLM je optužio ljude Gatluak Gaia, vođe milicije neprijateljski raspoložene prema SPLM-u, za taj napad koji se dogodio dan uoči referenduma o odcjepljenju sudanskog juga. Ljudi Gatluak Gaia izveli su proljetos više napada na SPLM u državi Unityju, jednom od najosjetljivijih područja južnog Sudana, uz granicu sa sjeverom. SPLM je optužio vladu u Kartumu da podupire Gaia kako bi destabilizirala južni Sudan uoči referenduma.

ALŽIR

Dvojica muškaraca su izgubila život u petak u Alžiru u sukobima s redarstvenim snagama, jedan na jugoistoku Alžira, po pisanju dnevnih novina, a drugi na zapadu prijestolnice, po medicinskom izvoru, u prosvjedima protiv rasta životnih troškova i nezaposlenosti. Ove dvije pogibije nisu potvrđene u subotu iz službenog izvora. Neredi koji su izbili nakon glavne molitve u petak u radničkoj četvrti prozvanoj "plinomjer", nastavili su se kasno u noć. Prostorije lokalne vlasti i uprave građevinske tvrtke za javne radove opustošene su, rekli su svjedoci. Prosvjedi potresaju alžirske gradove već tjedan dana. Manje skupine mladih prosvjeduju zbog pogoršanih uvjeta života i pada zaposlenosti. Više od 20 posto nezaposlenih u zemlji su mladi.

TEHERAN

Iranska granična policija uhitila je u subotu jednu Amerikanku na granici s Azerbejdžanom i nedaleko od teritorija Armenije, izvijestila je novinska agencija Fars, navodeći da je žena uhićena zbog sumnje na špijunažnu. "Američka špijunka je uhićena na graničnom prijelazu Džolfa", izjavio je zapovjednik pogranične policije Amir Ahmad Garavand. Agencija Fars prenosi da je Amerikanka ušla iz smjera Armenije. Garavand je precizirao da je Amerikanka uhićena s opremom za snimanje.

TEHERAN

Šef iranskog nuklearnog programa i privremeni ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u subotu je izjavio da je Iran sposoban proizvesti vlastite nuklearne šipke i ploče, a radi se o tehnologiji za koju Zapad tvrdi da je Islamska Republika još uvijek ne posjeduje. Salehi, koji se nalazi na čelu Iranske organizacije za atomsku energiju, precizirao je da bi se te šipke, potrebne za nuklearne reaktore, trebale proizvesti u nuklearnom postrojenju u Isfahanu, u središnjem Iranu. On je kazao da je Zapad svojim ponašanjem primorao Iran na jačanje nuklearnih aktivnosti, uključujući i izradu nuklearnih šipki i ploča. Prošlog studenoga Salehi je izjavio da će Iran od rujna 2011. biti spreman za proizvodnju goriva za svoj istraživački, medicinski reaktor u Teheranu.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙