FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ouattara: Gbagbo je naredio ubojstva građana

Autor: mhaj
ABIDJAN , 6. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Alassane Ouattara, kojega je međunarodna zajednica priznala za predsjednika Obale Bjelokosti, nakon predsjedničkih izbora održanih 28. studenoga, u četvrtak je izjavio kako ima dokaze o tomu da je njegov politički protivnik Laurent Gbagbo poticao postizborno nasilje te da je naredio stranim agentima izvršavanje ubojstava.

Iz Gbagbina stožera još nema reakcije na Ouattarinu izjavu, no UN raspolaže podacima po kojima je broj ubijenih porastao na 210. Svjetska organizacija osudila je blokiranje istražitelja u njihovoj istrazi izvješća o ubojstvima.

Od održavanja izbora 28. studenoga, u Obali Bjelokosti vlada kaos. Gbagbo poziva UN-ove snage da napuste zemlju, što je ta organizacija odbila. UN je u srijedu pozvao dodatnih 1.000 do 2.000 mirovnih postrojbi kao potporu za 10.000 vojnika i policajaca koji se već nalaze u zemlji.

"Laurent Gbagbo na rukama ima krvi. On je naredio ubojstva građana, a izveli su ih strani agenti. Naravno, za to imamo i dokaze", rekao je Ouattara za radio Europe 1. "Već sam pisao glavnome tajniku UN-a te od njega zatražio da Međunarodni kazneni sud pošalje tim istražitelja u Obalu Bjelokosti. Odgovoreno mi je da će to biti realizirano u predstojećim danima", kazao je Ouattara.

(Hina) xmh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙