FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obala Bjelokosti: u nasilju ubijene najmanje 173 osobe

Autor: akoz
ABIDJAN, 23. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Najmanje su 173 osobe ubijene u Obali Bjelokosti posljednjih dana nakon spornih prošlomjesečnih izbora, rekao je UN u četvrtak.

Ujedinjeni narodi su također izvijestili da su mnogi ljudi mučeni i pritvoreni dok je SAD rekao da se pribojava da je broj ubijenih od izbora 28. studenog mogao biti blizu 200.

UN-ovo Vijeće za ljudska prava je predvođeno afričkim državama jednoglasno osudilo političko nasilje i pozvalo na pomirbu kako bi se izbjegla obnova građanskog rata.

"Od 16. do 21. prosinca dužnosnici za zaštitu ljudskih prava potvrdili su navode o 173 ubojstva, 90 slučajeva mučenja i zlostavljanja, 471 slučaj uhićenja i zatvaranja i 24 slučaja nestanka", rekla je na posebnoj sjednici UN-ovog vijeća za ljudska prava Kyung-wha Kang, zamjenica visokog povjerenika za ljudska prava.

Veleposlanica SAD-a Betty E. King na sjednici vijeća u Ženevi rekla da je moguće da je život izgubilo više ljudi. "Imamo vjerodostojna izvješća da je do sada možda već ubijeno gotovo 200 ljudi, a još deseci su mučeni ili zlostavljani a drugi odvedeni iz domova usred noći", rekla je.

Vijeće je usvojilo rezoluciju koju je predložila Nigerija u ime afričkih država kojom se snažno osuđuje gubitak života i traži da se svi zločini istraže a civili zaštite.

Međunarodna zajednica priznala je pobjedu oporbenog čelnika Alassanea Ouattarea na predsjedničkim izborima 28. studenoga, no dosadašnji predsjednik Obale Bjelokosti Gbagbo odbija priznati poraz i odstupiti s vlasti što je izazvalo krizu u zemlji.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙