FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapadna Afrika prijeti da će silom svrgnuti Gbagboa

Autor: mtro
ABUJA, 24. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Zemlje zapadne Afrike zaprijetile su u petak da će silom svrgnuti Laurenta Gbagboa, koji ne odstupa s vlasti u Obali Bjelokosti unatoč neprestanim pozivima međunarodne zajednice da prepusti vlasti novoizabranom predsjedniku Alassaneu Ouattari.

Međunarodna zajednica priznala je pobjedu oporbenog čelnika Alassanea Ouattare na predsjedničkim izborima 28. studenoga, no dosadašnji predsjednik Obale Bjelokosti Gbagbo odbija priznati poraz i odstupiti s vlasti što je izazvalo krizu u zemlji.

Ouattara je iz hotela u Abidjanu, gdje se sklonio sa svojom vladom, zahtijevao od vojske da mu se podredi kako bi se prekinula nasilja u zemlji.

Nakon summita šefova država u Abuji u Nigeriji, Gospodarska zajednica država Zapadne Afrike (ECOWAS) ponovno je zahtijevala Gbagbovo povlačenje i najavila slanje izaslanika u zemlju.

"U slučaju ponovog odbijanja tog zahtjeva ECOWAS će poduzeti sve potrebne mjere, uključujući i legitimnu uporabu sile", upozorila je organizacija.

Prvi puta od početka krize nakon predsjedničkih izbora 28. studenoga, Gbagbo, koji je do sada ignorirao ultimatume i sankcije, izložen je prijetnji vojnom operacijom kojom bi se svrgnuo njegov režim.

UN-ovo Vijeće za ljudska prava je u četvrtak usvojilo rezoluciju kojom kritizira nasilja nakon izbora u kojima je prema podacima UN-a do 21. prosinca ubijeno 173 ljudi.

Iz hotela u kojom ga blokiraju Gbagbove snage, Ouattara i njegova vlada su pozvali vojsku da se podredi njegovim zapovjedima i da štiti narod.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙