FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obala Bjelokosti: Treba spriječiti genocid

Autor: mtro
NEW YORK, 29. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Veleposlanik Obale Bjelokosti u UN-u kojega je imenovao Alassane Ouattara, predsjednik te zemlje kojega priznaje UN, tražio je u srijedu od te organizacije da spriječi genocid u njegovoj zemlji.

"Nadomak smo genocidu, treba nešto poduzeti", rekao je Jusuf Bamba. Veleposlanika i njegove suradnike 23. prosinca priznala je Opća skupština UN-a kao predstavnika Obale Bjelokosti u toj međunarodnoj organizaciji.

Obala Bjelokosti je u krizi nakon odbijanja dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagboa da ustupi svoje mjesto protivniku Alasaneu Ouattari, kojega je međunarodna zajednica priznaje pobjednikom predsjedničkih izbora 28. studenoga.

U krizi koja je izbila nakon izbora ubijeno je najmanje 173 osoba, prema podacima UN-a od sredine prosinca, uglavnom Ouattarinih pristaša. Gbagbova vlada spominje 53 poginulih od kraja studenoga, od kojih 14 članova Snaga obrane i sigurnosti, lojalnih režimu.

Više od 19.000 državljana Obale Bjelokosti izbjeglo je u susjednu Liberiju kako bi izbjegli nasilje u zemlji, objavio je UN u utorak.

(Hina) xtm ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙