FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemska poslala ratni brod u Obalu Bjelokosti

Autor: akoz
AMSTERDAM, 24. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Nizozemska je u petak priopćila da je poslala vojni brod u Obalu Bjelokosti koji bi, ako se poslijeizborno nasilje u toj zemlji pogorša, mogao evakuirati nizozemske i druge europske građane.

Nizozemsko ministarstvo obrane je potvrdilo da je francuska vlada zatražila pomoć od Nizozemske koja je pristala poslati brod. No dok je nizozemsko ministarstvo izjavilo da je zadaća broda povezana sa stanjem u Obali Bjelokosti, francusko ministarstvo obrane je zanijekalo takvu povezanost.

Glasnogovornica nizozemskog ministarstva obrane Marloes Visser je rekla da će brod biti u pripravnosti kako bi pomogao u slučaju evakuacije, ali je istaknula da je njegova glavna zadaća dopremiti hranu i opremu Francuzima.

"Na zahtjev Francuske ukrcat ćemo što je potrebno i dopremiti francuskim brodovima", rekla je Visser. "Možemo pomoći u evakuaciji državljana EU-a", dodala je. rekavši: "U ovom se trenutku evakuacija ne planira, obavljaju se samo pripreme jer morate biti spremni za sve što se može dogoditi, pa i za evakuaciju".

Nizozemski brod će namirnice i opremu ukrcati u Španjolskoj i Senegalu i do Obale Bjelokosti trebao bi doploviti u početku siječnja.

Glasnogovornik francuskih oružanih snaga Nicolas Engelbach je rekao je da je logistička potpora zatražena od nizozemskog broda namijenjena francuskom brodu u Gvinejskom zaljevu i nije izravno povezana sa stanjem u Obali Bjelokosti.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙