FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 6. siječnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton i kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi sastali su se u srijedu u Washingtonu u okviru priprema za službeni posjet SAD-u kineskog predsjednika Hua Jintaoa, 19. siječnja. Na zajedničkoj konferenciji za tisak nakon sastanka, Clinton i Yang su kazali kako će Huov posjet ojačati odnose SAD-a i Kine, koji su posljednjih nekoliko mjeseci zategnuti ali pokazuju znake poboljšanja. Vodeći američki i kineski dužnosnici u pripremama za Huov posjet Washingtonu, nastoje približiti stajališta o globalnim izazovima, uključujući obuzdavanje nuklearnih ambicija Irana i Sjeverne Koreje, neravnotežu u međusobnoj trgovinskoj razmjeni i klimatske promjene. Clinton je kazala da se posjetom, koji će uključivati i državnu večeru u Bijeloj kući - znak najveće počasti stranom gostu, "nastavljaju pozitivni, kooperativni i sveobuhvatni odnosi između dviju zemalja". Yang je izrazio uvjerenje da su kinesko-američki odnosi "na pravom kolosijeku". "U najboljem je interesu Kine, SAD-a i svijeta, da nastavimo raditi zajedno", naglasio je Yang. U utorak se u Yang u Bijeloj kući sastao sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Tomom Donilonom, a njihovom sastanku se kasnije pridružio i predsjednik Barack Obama. Bijela kuća je priopćila da su razgovarali o ostvarenju ciljeva neširenja nuklearnog oružja, uključujući zajedničko djelovanje kako bi se spriječilo Iran da se domogne nuklearnog oružja i uvjerilo Sjevernu Koreju da napusti svoj nuklearni program. Donilon je istaknuo da su razgovarali i o važnosti "djelotvonih napora da se smanje neravnoteže" u globalnom gospodarstvu i trgovini između SAD-a i Kine.

WASHINGTON - Republikanski čelnik John Boehner izabran je u srijedu za predsjednika Predstavničkog doma američkog Kongresa, obećavši pritom da će novi 112. saziv doma s republikanskom većinom, biti "pošten, odgovoran i s više razumijevanja" s ciljem da "vladu vrati narodu". U glasovanju je Bohner dobio potporu svih republikanskih kongresnika, porazivši dosadašnju predsjednicu doma Nancy Pelosi sa 241 prema 173 glasa. Za Pelosi nije glasovalo 19 demokrata, većinom s umjerenog krila stranke. "Nalazimo se u vremenima velikih izazova, gotovo svaki deseti Amerikanac je nezaposlen, troškovi zdravstvene skrbi i dalje rastu, zatečeni smo potrošnjom a dug će uskoro premašiti veličinu nacionalnog gospodarstva. Od 112. saziva Kongresa će se tražiti marljivi rad i teške odluke", rekao je Boehner, 61-godišnji kongresnik iz Ohia, s 20-godišnjim stažom na Capitol Hillu. "Više ne možemo biti neučinkoviti i ne činiti ništa, narod je glasovao protiv uobičajenog načina obavljanja poslova u Washingtonu i mi danas počinjemo provoditi njegova uputstva", rekao je Bohner, uz ovacije kongresnika. Boehner je u govoru najavio transparentinji postupak donošenja zakona, smanjenje kongresnih odbora i napore na smanjivanju javnih rashoda, uključujući i proračun samog Kongresa, za što je također pozdravljen ovacijama. Republikanci su najavili da će opozvati zakon o reformi zdravstva i niz drugih propisa, te da će inzistirati na smanjenju proračunskih rashoda u ovoj godini za 100 milijardi dolara. Riječ je o prijedlogu koji ima simbolično značenje, kao politička deklaracija namijenjena republikanskim biračima, jer nema izgleda da bude prihvaćen u Senatu, gdje su demokrati u novom sazivu zadržali većinu.

ABIDJAN - Pristaše Laurenta Gbagba objavile su u srijedu da nastavljaju blokadu glavnog stožera njegova suparnika Alassanea Ouattare u Abidjanu koju će ukinuti tek kada odu naoružani bivši pobunjenici koji ga čuvaju, te je odbacio svaku zamisao o "amnestiji" za Gbagba ako pristane otići s vlasti. UN, čije plave kacige štite to strateški važno mjesto u hotelu Golfu, traži još 1.000 do 2.000 ljudi za svoju mirovnu misiju (UNOCI), rekao je za agenciju France Presse jedan od čelnika, Alain Le Roy. "Dovoljno je da vojnici Novih snaga odu u Bouake i blokada će se ukinuti", rekao je Alicide Djedje, šef diplomacije u Gbagbovoj vladi, misleći pritom na bivše pobunjenike i Ouattarine saveznike, čije je uporište u tom gradu u središtu zemlje. Po njegovim riječima i protivno njihovim izjavama, Gbagbo "nije rekao" afričkim izaslanicima koji su ga u ponedjeljak došli vidjeti u Abidjanu "da će ukinuti blokadu" glavnog stožera Ouattare, kojeg međunarodna zajednica priznaje predsjednikom, već je "rekao da je spreman razgovarati o uvjetima za ukidanje blokade". Izaslanici Gospodarske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) i Afričke unije (AU) koji su došli u Abidjan radi sureta s dvojicom suparnika rekli su u utorak da Gbagbo pristaje da "odmah" ukine blokadu. Izaslanik AU-a, kenijski premijer Raila Odinga obećao je po povratku u Nairobi "oprost" za predsjednika na odlasku ako ode s vlasti. "Nema ni govora o oprostu. To mora biti jasno", kratko je uzvratio Djedje, odbacivši tako svaku zamisao o egzilu u SAD: "Predsjednik Gbagbo nema potrebu da ide u Washington, dobro mu je ondje gdje je i ostat će ondje gdje je".

LONDON - The News of the World, najveći britanski nedjeljni tabloid u vlasništvu magnata Ruperta Murdocha smijenio je u srijedu pomoćnika glavnog urednika u okviru afere telefonskog prisluškivanja istaknutih političara, članova kraljevske obitelji i slavnih osoba. Časopis je pred Božić izvijestio o smjeni "člana svoje ekipe", nakon "interne istrage" provedene nakon "teške optužbe". Tabloid koji izlazi u 2,7 milijuna primjeraka nije naveo druge pojedinosti. Po pisanju medija, napose BBC-a, riječ je o Ianu Edmondsonu, jednom od pomoćnika glavnog urednika časopisa, optuženom da je sudjelovao u ilegalnom telefonskom prisluškivanju zbog kojeg je tužbu podnijela britanska glumica Sienna Miller. Tereti ga se za djela iz 2005.-2006., zbog kojih je još 2007. u zatvoru završio novinar koji je izvještavao o djelatnostima kraljevske obitelji. Tadašnji glavni urednik News of the Worlda Andy Coulson morao je podnijeti ostavku. Poslije je postao direktor ureda konzervativnog premijera Davida Camerona za odnose s javnošću. Časopis je tvrdio da su prisluškivanja bila tek pojedinačni slučajevi, ali su nakon nedavne istrage bivši zaposlenici izjavili da je, naprotiv, bila riječ o gotovo uobičajenoj praksi u tabloidu.

SKOPLJE - Više stotina makedonskih proizvođača duhana blokiralo je granični prijelaz između Makedonije i Grčke prosvjedujući protiv cijene duhana koju je odredila njihova vlada, javila je u srijedu makedonska novinska agencija MIA. Prosvjednici su zaustavili promet u Medžetlijama, na jugu zemlje, nakon neuspješnih pregovora s vladom. Kako navodi MIA, prijelaz će biti blokiran do 18.00 sati po srednjoeuropskome vremenu. "Moramo postići prosječnu cijenu od 192 dinara (3,12 eura) za kilogram. Naš rad se mora cijeniti po svojoj vrijednosti. U protivnom, poduzet ćemo radikalnije mjere", rekao je predsjednik štrajkaškog odbora Kire Nedelkovski. Makedonsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je od 13. prosinca kupilo 1,64 milijuna kilograma duhana po prosječnoj cijeni od 143 dinara. Više stotina proizvođača duhana prosvjedovalo je prošli tjedan na jugu Makedonije zbog sličnih razloga.

WASHINGTON - Robert Gibbs, jedan od najiskusnijih i najbližih savjetnika predsjednika Baracka Obame, uskoro će napustiti dužnost glasnogovornika Bijele kuće kako bi se posvetio pripremama za kampanju za reizbor Obame 2012. godine, objavili su u srijedu američki mediji.

Gibbs je kazao za The New York Times da će napustiti dužnost početkom veljače, kako bi osigurao vanjsku pomoć za kampanju ponovnog izbora Obame. On je s time u srijedu ujutro upoznao osoblje svoga ureda.

Njegov nasljednik još nije imenovan, a Gibbs je rekao da bi se to trebalo dogoditi u iduća dva tjedna. Među imenima koja se u zadnje vrijeme najčešće spominju kao njegovi nasljednici, Gibbsovi su zamjenici Bill Burton i Josh Earnest, te Jay Carney, glasnogovornik potpredsjednika Joea Bidena.

BAMAKO - Muškarac, "tuniški državljanin" koji je uhićen u prijestolnici Malija pošto je u srijedu navečer aktivirao plinsku bombu ispred francuskog veleposlanstva u Maliju, pred policajcima je "preuzeo odgovornost u ime Al Kaide", rekao je za agenciju France Presse policijski izvor blizak istrazi.

"Trag nas vodi prema Al Kaidi", rekao je taj izvor za AFP.

"Tunižanin kojeg smo uhitili rekao nam je da je počinio napad u ime Al Kaide", dodao je.

Po istom izvoru, muškarac pripada skupini boraca (katiba) Al Kaide u islamskom Magrebu (AQMI) u Sahari.

U službenom priopćenju, malijsko ministarstvo sigurnosti objavilo je tijekom večeri šturo priopćenje u kojemu se kaže: "U srijedu, oko 19.00 sati po srednjoeuropskome vremenu inozemni državljanin aktivirao je plinsku bombu ispred zgrade francuskog veleposlanstva u Bamaku, pri čemu je dvoje prolaznika, malijskih državljana, lakše ranjeno".

Sigurnosne snage su svladale napadača i privele ga u policijsku postaju u Bamaku gdje ga ispituju, dodaje ministarstvo.

(Hina) xsl yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙