FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton i Yang o pripremama za Huov posjet SAD-u

Autor: dhai
WASHINGTON, 5. siječnja 2011.(Hina) - Američka državna tajnica Hillary Clinton i kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi sastali su se u srijedu u Washingtonu u okviru priprema za službeni posjet SAD-u kineskog predsjednika Hua Jintaoa, 19. siječnja.

Na zajedničkoj konferenciji za tisak nakon sastanka, Clinton i Yang su kazali kako će Huov posjet ojačati odnose SAD-a i Kine, koji su posljednjih nekoliko mjeseci zategnuti ali pokazuju znake poboljšanja.

Vodeći američki i kineski dužnosnici u pripremama za Huov posjet Washingtonu, nastoje približiti stajališta o globalnim izazovima, uključujući obuzdavanje nuklearnih ambicija Irana i Sjeverne Koreje, neravnotežu u međusobnoj trgovinskoj razmjeni i klimatske promjene.

Clinton je kazala da se posjetom, koji će uključivati i državnu večeru u Bijeloj kući - znak najveće počasti stranom gostu, "nastavljaju pozitivni, kooperativni i sveobuhvatni odnosi između dvije zemlje".

Yang je izrazio uvjerenje da su kinesko-američki odnosi "na pravom kolosijeku".

"Suočeni smo sa zajedničkim izazovima a koristimo i zajedničke mogućnosti. U najboljem je interesu Kine, SAD-a i svijeta, da nastavimo raditi zajedno", naglasio je Yang.

U utorak se u Yang u Bijeloj kući sastao sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Tomom Donilonom, a njihovom sastanku se kasnije pridružio i predsjednik Barack Obama.

Bijela kuća je priopćila da su razgovarali o ostvarenju ciljeva neširenja nuklearnog oružja, uključujući zajedničko djelovanje kako bi se spriječilo Iran da se domogne nuklearnog oružja i uvjerilo Sjevernu Koreju da napusti svoj nuklearni program.

Donilon je istaknuo da su razgovarali i o važnosti "djelotvonih napora da se smanje neravnoteže" u globalnom gospodarstvu i trgovini između SAD-a i Kine.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙