FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i saveznici pozvali Kinu da obuzda Sjevernu Koreju

Autor: rtom
WASHINGTON, 7. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Kina mora učiniti više da obuzda ratobornost Sjeverne Koreje, rekli su u ponedjeljak u Washingtonu ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana pošto je Peking upozorio da bi napetosti mogle izmaknuti kontroli.

U znak potpore Južnoj Koreji koja je 23. studenoga izgubila četvero svojih državljana u bombaškom napadu susjedne Sjeverne Koreje, američki admiral Mike Mullen putuje u Seul na sastanak s južnokorejskim vojnim dužnosnicima.

"Kao vitalni partner u održavanju regionalne stabilnosti koji ima jedinstvene i čvrste veze sa Sjevernom Korejom i predsjeda šesterostranim pregovorima, Kina ima posebnu ulogu pomoći Sjevernoj Koreji da promijeni ponašanje", rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Clinton je razgovarala s kolegama iz Japana i Južne Koreje, no Kina na sastanak u Washingtonu nije bila pozvana.

Zaštitnica komunističke zemlje koju je podržala u Korejskom ratu 1950.-1953., Kina drži Sjevernu Koreju tampon-zonom protiv SAD-a i njihovih saveznika i jedina je sila koja nije osudila sjevernokorejski napad.

Peking je zabrinut stanjem na Korejskom poluotoku koje bi moglo izmaknuti kontroli ako uključene strane ne budu oprezne, rekao je kineski predsjednik Hu Jintao američkom kolegi Baracku Obami u telefonskom razgovoru.

Peking je nezadovoljan zajedničkim vojnim vježbama koje su u petak počele SAD i Južna Koreja.

Analitičari drže da Peking oklijeva snažnije pritisnuti režim u Pjongjangu zato što se ondje zbiva prijenos vlasti s predsjednika na njegova sina te zato jer strahuje da bi kriza mogla izazvati bijeg izbjeglica koje bi potražile spas u Kini.

Kina je predložila obnovu šesterostranih pregovora u kojima iz nju sudjeluju Rusija, SAD, Japan i dvije Koreje.

SAD je spreman obnoviti pregovore no Pjongjang mora odbaciti ratobornost i odreći se nuklearnog programa, rekla je Clinton.

"Oni moraju pokazati da su spremni doći za pregovarački sto i ispuniti obećanja koja su dali", rekla je Clinton.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙