FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wen Jiabao u Delhiju: Indija i Kina nisu suparnici

Autor: rtom
ZAGREB/NEW DELHI, 15. prosinca 2010. (Hina) - Budućnost kinesko-indijskih odnosa počiva na partnerstvu, ne na suparništvu, ustvrdio je u srijedu u New Delhiju kineski premijer Wen Jiabao i obećao uravnotežiti trgovinsku razmjenu dvaju azijskih gospodarskih divova koja je sada u velikom nesrazmjeru na indijsku štetu.

Wen Jiabao doputovao je u srijedu s 400 kineskih poslovnih ljudi u posjet Indiji kojim teži jačati odnose dviju zemalja opterećenih trgovinskim i teritorijalnim prijeporima. "Kina i Indija su partneri u suradnji, a ne suparnici", rekao je Wen prvog dana posjeta tijekom kojeg će s Indijom potpisati sporazume u vrijednosti 16 milijardi dolara, prenosi agencija AFP.

U zasebnu tekstu britanska agencija Reuters donosi pregled sektora oko kojih se dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta natječu dok njihova gospodarstva u usponu obilaze svijet, od Azije, preko Afrike do Latinske Amerike, kako bi sebi osigurale energetske izvore te izvore hrane.

Kina je u velikoj prednosti te je samo u Ganu uložila koliko i Indija u cijeli afrički kontinent, piše Reuters. Obje su azijske sile ovisne o uvozu energije i dok indijske države tvrtke tek počinju ulagati u zemlje kao što su Nigerija i Angola, Kina je već ubrizgala milijarde dolara u sudansku proizvodnju nafte, u rudna bogatstva Zimbabvea i Zambije.

Standard bank, najveći afrički zajmodavac u 20-postotnom je vlasništvu Industrijske i komercijalne banke Kine. Na geopolitičkom planu Kina je zabrinuta jačanjem strateških veza Indije i Sjedinjenih Država, napose nakon indijsko-američkog sporazuma o civilnoj nuklearnoj energiji iz 2008. godine.

Kina, koja drži da tim sporazumom SAD nastoji Indiju učiniti strateškom protutežom Kini, ponudila je Pakistanu gradnju novih nuklearnih reaktora. Indija i Pakistan, dvije su susjedne nuklearne sile u dugogodišnjim napetim odnosima.

I na azijskom kontinentu Indija zaostaje za Kinom po obimu ulaganja. New Delhi je osobito zabrinut ulaganjima u zemlje koje drži svojim tradicionalnim prijateljima. Kina je u Mijanmar uložila 8,17 milijardi dolara u tekućoj proračunskoj godini, a Indija 200 miljuna dolara.

Indija planira uložiti 100 milijardi dolara idućeg desetljeća u modernizaciju zastarjelog vojnog sektora sovjetske proizvodnje, no već sada zaostaje za kineskom vojskom. U političkim odnosima Kina zamjera Indiji višedesetljetno gostoprimstvo izbjeglom tibetskom duhovnom vođi Dalaj lami.

Rat između dvaju azijskih divova nije izgledan, no neriješeno granično pitanje dugogodišnja je zapreka izgradnji boljih odnosa. Kina i Indija spore se oko 3500 kilometra graničnog područja Himalaje.

Unatoč prijeporima međusobna trgovinska razmjena je u punome procvatu i Kina je najveći indijski trgovinski partner. Vrijednost bilateralnih sporazuma u 2011. premašit će 60 milijardi dolara, što je 30 puta više u odnosu na razmjenu iz 2000.

Velik je nesrazmjer na štetu Indije koja je imala trgovinski deficit od 16 milijardi dolara u 20007/08., a Indija zaostaje i u kvaliteti jer su 60 posto njezina izvoza u Kinu sirovine dok Kina izvozi visokoprerađene proizvode. Indija je najveće tržište za kinesku telekomunikacijsku industriju.

Međutim, na globalnoj sceni, dva azijska diva nastupaju jednoglasno i snažni su zagovornici interesa novih rastućih gospodarstva unutar G20 u pregovorima oko klime nasuprot skupini G8.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙