FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN i SAD pozvali Kinu da oslobodi nobelovca Liu Xiaoboa

Autor: dhai
WASHINGTON, 10. prosinca 2010.(Hina) - Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države su ponovo pozvali Kinu da oslobodi disidenta Liu Xiaoboa, dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, uoči Međunarodnog dana ljudskih prava kada se ta nagrada uručuje.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, Navanethem (Navi) Pillay iz Južnoafričke Republike, pozvala je u četvrtak na oslobađanje iz zatvora kineskog disidenta i dobitnika Nobelove nagrade za mir, Liu Xiaoboa, ističući da njegovo zatočenje pokazuje opasnosti i zlostavljanja kojima su branitelji ljudskih prava izloženi diljem svijeta.

Ona je kazala kako je Liu primjer branitelja ljudskih prava koji plaćaju visoku cijenu za svoj aktivizam, ističući da je 11-godišnja kazna zatvora za pokušaj poboljšanja stanja ljudskih prava u Kini, iznimno oštra.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Philipe Crowley rekao je na brifingu za novinare da SAD "pozdravlja odluku Nobelovog odbora o dodjeli nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou".

Liu je hrabar zagovornik političkih reformi i temeljnih sloboda, uključujući i njegovu ulogu u izradi Povelje '08, što zaslužuje naše divljenje, rekao je Crowley. On je ponovo pozvao Kinu da oslobodi Liua.

"Pozivamo Kinu da se pridržava svojih obveza iz međunarodnog prava - na poštivanje temeljnih sloboda i ljudskih prava svih svojih građana, te i dalje pozivamo na hitno oslobađanje gospodina Liua", kazao je Crowley.

Američki veleposlanik Barry White sudjelovat će u petak na svečanosti dodjele Nobeleove nagrade za mir, što, po po riječima Crowleya, govori o važnosti koji SAD pridaje toj nagradi.

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙