FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 5. siječnja 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15.30:

BRUXELLES

Europska komisija zatražila je u utorak od njemačkih vlasti podatke o razmjerima kontaminacije visokootrovnim dioksinom otkrivenim na peradarskim i svinjogojskim farmama u zemlji te o mogućem izvozu kontaminirane hrane. Njemačke vlasti zabranile su u utorak isporuku jaja i mesa s gotovo tisuću farmi nakon otkrića dioksina u jajima. Farme su stočnu hranu nabavile od proizvođača Harles & Jentzsch iz Uetersena na sjeveru zemlje. Oni su sastojke kontaminirane dioksinom kupili od nizozemskog dobavljača koji ih je pak nabavio od njemačkog proizvođača biodizela u Emdenu na sjeveru Njemačke.

BEOGRAD

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u srijedu je, u poslanici u prigodi pravoslavnog Božića, ustvrdio kako su predstavnici međunarodne zajednice bili ravnodušni prema zločinima nad srbijanskim žrtvama u navodnoj trgovini organima na Kosovu. Patrijarh je poručio kako “istina i Božja pravda uvijek imaju posljednju riječ“. Irinej je pozvao vjernike da žive u nepokolebljivoj vjernosti Crkvi te također upozorio na važnost materinstva, braka, obitelji i rađanja djece. Poručio je kako je život bez ljubavi prema Bogu, ljubavi u braku, obitelji, društvu i ljudskim odnosima, život koji se svodi na samoživost, tjelesnu pohotu i hedonizam, koji tako postaje vrhovna ljudska vrijednost.

SARAJEVO

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj izjavio je u srijedu u Sarajevu kako je njegova zemlja pripravna uspješno obaviti zadaću jednomjesečnog predsjedanja Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, no istodobno je izrazio nezadovoljstvo odlukom predsjedništva BiH da država u tom razdoblju u New Yorku bude zastupljena samo na razini stalnog veleposlanika pri UN-u. Odluku o tome da tijekom siječnja BiH u Vijeću sigurnosti UN zastupa veleposlanik Ivan Barbalić. Predsjedništvo BiH donijelo je u prosincu s obrazloženjem kako je potrebno štedjeti te kako nema ni potrebe da ministar vanjskih poslova ili netko drugi zbog toga putuje u New York i predsjeda sjednicama Vijeća sigurnosti. Alkalaj je rekao kako će odluku državnog vrha poštovati, no smatra da BiH tako propušta priliku za afirmiranje države.

SARAJEVO

Nizozemske vlasti odlučile su ponuditi dodatne pogodnosti koje uključuju i doživotnu novčanu potporu useljenicima koji se odluče vratiti u državu iz koje su stigli, potvrdilo je u srijedu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglica Bosne i Hercegovine. U priopćenju tog ministarstva navodi se kako su bosanskohercegovačke vlasti od Nizozemske dobile službenu obavijest da od sada svi useljenici u dobi iznad 45 godina imaju pravo na novčanu potporu i plaćanje putnih troškova ako se odluče vratiti u zemlju iz koje potječu. U Nizozemskoj trenutačno živi više od trideset tisuća osoba podrijetlom iz BiH, a vlasti procjenjuju kako se dio njih ni danas nije uspio dovoljno integrirati. Upravo takvim osobama namijenjen je program koji podrazumijeva plaćanje putnih troškova do 1500 eura te doživotnu novčanu potporu od 470 eura na mjesec. Ako je pak riječ o bračnom paru, mjesečna potpora bila bi 670 eura.

LJUBLJANA

Kritiziranje slovenske vlade uhvatio je toliko maha da je premijera Boruta Pahora u otvorenom pismu na ostavku pozvao i njegov bivši automehaničar, a sudeći po tonu pisma, i bivši prijatelj. Automehaničar Ivo Leban iz Šenpasa, mjesta u blizini Nove Gorice, odakle je i sadašnji predsjednik slovenske vlade, u otvorenom pismu koje je na internetu objavio ljubljanski "Dnevnik" navodi da je dugogodišnji član Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) i premijerov prijatelj odavno, još iz vremena kad je Pahor kod njega servisirao bijelog "fiću" u kojemu se tada vozio. Leban je naveo da se Pahoru javlja otvorenim pismom zbog stanja u državi i samoj stranci, i to nakon što se u jednom telefonskom razgovoru s njim odbio sastati. Među svojim kritikama tvrdi i da se Pahor udaljio od ideala socijaldemokracije, da je u Sloveniji potrebno osnovati "novu ljevicu" te da ima osjećaj kako je Pahoru i njegovoj vladi zato "isteklo vrijeme" jer su u politici potrebni "novi ljudi".

MOSKVA

Poljski veleposlanik u Rusiji pozvao je u srijedu Rusiju da Poljskoj što prije preda olupinu zrakoplova koji je pao u travnju 2010. blizu Smolenska, na zapadu Rusije, kad je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski. Poljska je oštro kritizirala rusko vođenje istrage te zrakoplovne nesreće. Premijer Donald Tusk je prošle godine izjavio da su prvi rezultati istrage neprihvatljivi i puni grješaka. Rusija je istaknula da je predala sve podatke Poljskoj i da nastoji biti otvorena prema medijima. Moskva je u listopadu Varšavi predala uvodno izvješće na 200 stranica o svojim zaključcima.

PARIZ

Bivši francuski ministar obrane Herve Morin bit će kandidat na predsjedničkim izborima 2012. u Francuskoj, kako bi ondje branio boje stranke Novi centar, koja podupire predsjednika Nicolasa Sarkozyja, izjavio je u srijedu glasnogovornik njegove stranke. Najava te kandidature znak je ubrzavanja političkih događaja u Francuskoj, kako se približavaju izbori predviđeni za proljeće 2012. Herve Morin (49) napustio je vladu nakon rekonstrukcije vlade 14. studenoga. Bio je ministar obrane od 2007., a na toj ga je dužnosti zamijenio Alain Juppe. Kako se bliži izborna godina, stranke centra su, kako se čini, podijeljene, a o kandidaturi razmišlja i bivši ministar ekologije Jean-Louis Borloo, čelnik male Radikalne stranke. Usto, kandidat bi mogao biti i predsjednik Demokratskog pokreta Francois Bayrou. Za razliku od Morina i Borlooa, on brani opciju centra neovisnu o vladajućoj desnici, a na predsjedničkim izborima 2007. bio je treći iza Nicolasa Sarkozyja i Segolene Royal.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙