FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: vijesti iz korporativnog sektora potiču dobro raspoloženje

Autor: scvi
NEW YORK, 21. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi najavljuju i danas pozitivno trgovanje na Wall Streetu, budući da su investitore oraspoložile najnovije vijesti iz korporativnog sektora.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na dobitku 38 bodova, dok je tehnološki Nasdaq ojačao 7 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks porastao je 4 boda i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Američko tržište dionica doseže nove najviše razine u posljednje dvije godine nakon što je probilo ključne tehničke razine otpora. S&P 500 je od početka mjeseca na dobitku je gotovo 6 posto, a od početka godine čak 21 posto.

„Čini se da se nastavlja predbožićni uzlet cijena dionica“, ističe Peter Cardillo, ekonomist pri Avalon Partnersu.

Kako dodaje, zarade kompanija i vijesti o novim akvizicijama pružaju tržištu snažnu tehničku potporu.

Kanadska Dominion banka dogovorila je kupnju Chrysler Financiala, financijske podružnice američkog proizvođača vozila za 6,3 milijardi dolara od private-equity tvrtke Cerberus Capital Management.

Nizozemska kemijska tvrtka Royal DSM, pak, objavila je namjeru kupnje biotehnološke tvrtke Martek Bioscuences za 1,09 milijardi dolara.

U fokusu investitora bit će i dionica Adobe Systemsa, budući je ta tehnološka kompanija objavila procjenu zarade za iduće tromjesečje znatno iznad očekivanja Wall Streeta. U elektroničkom predtrgovanju cijena te dionice ojačala je za više od 7 posto, a na burzi u Frankfurtu za 4,4 posto.

Na europskim burzama cijene dionica i danas su porasle, unatoč najavi Moody'sa da bi mogao sniziti kreditni rejting Portugalu. Najviše su na dobitku cijene dionica rudarskog sektora.

Londonski Ftse indeks trenutno je u plusu 1,01 posto, na 5.951 bodu, frankfurtski DAX 0,97 posto, na 7.086 bodova, a pariški CAC 1,02 posto, na 3.924 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙