FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: macu
ZAGREB, 4. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Čelnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na popodnevnoj konferenciji za novinare zatražili su da SDP-ov zastupnik i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije Željko Jovanović iz moralnih razloga podnese ostavku kako bi to vijeće moglo raditi objektivno, a ne da se, kako smatraju, isključivo koristi samo u promidžbene svrhe SDP-a. Ističući kako se SDP panično boji riječi "nema zastare", zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović upitao je da li netko "od njih ćuti da antikorupcijska borba ne prestaje, da je svatko nedodirljiv i da kuca na sva vrata". Dodao je kako se Željko Jovanović možda toga boji po zapovjednoj odgovornosti, jer je Državna revizija utvrdila nezakonito trošenje proračuna Grada Rijeke od 149 milijuna kuna. "Ili što su zaobilazili Zakon o javnoj nabavi za iznos veći od 16 milijuna kuna", rekao je. Zapitao se boje li se riječi "nema zastare" zbog nezakonite pretvorbe gradskih tržnica Rijeke kojima je proračun oštećen za više od 80 milijuna kuna, zbog naglog skoka cijene izgradnje bazena sa 100 na 400 milijuna kuna te da će netko upitati zašto je športska dvorana u Zametu skuplja za 150 posto nego dvorane sličnih veličina u Hrvatskoj. Milinović je optužio Jovanovića da je kao član Upravnog vijeća KB Rijeka zastupao interese jedne farmaceutske tvrtke. Smatra kako se Jovanović možda boji da će morati objasniti od kuda mu dva stana u Rijeci vrijedna oko 360 tisuća eura te od kuda mu vrijednosti u pokretninama i raznim dionicama od kojih u Ininim 610 tisuća kuna.

ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta rekao je kako ne zna ništa o navodno velikim troškovima koje su Hrvatske autuceste plaćale izvođačima radova na autocesti od Dugopolja do Ravče. Ako je to istina apsolutno podržavam istrage, ne samo u tom slučaju, nego i u drugim slučajevima i drugim poduzećima. Nadam se da će istrage naći krivca i da će krivci biti kažnjeni, rekao je nakon konferencije za novinare u HDZ-u upitan smatra li se odgovornim za afere u HAC-u. Istaknuo je kako nije posao ministra da nadzire sva silna poduzeća u njegovu resoru, a još manje da bude odgovoran ako netko u nekom poduzeću nešto krade. Kako je rekao da je imao bilo kakva saznanja to bi prijavio, kao što je to napravio u drugim slučajevima.

ZAGREB - Zagrebački holding izvjestio je danas da je vlasniku Arene Zagreb, Trgovačkom društvu Lanište d.o.o., za 2010. godinu uplatio oko 2,2 milijuna kuna po osnovi operativnih troškova za zakup dvorane, ali da ostatak novca do 7 milijuna kuna nije podmirio "jer navedeni iznos očekuje od sudionika poslovnog pothvata izgradnje multifunkcionalne dvorane Arene Zagreb, a to su Vlada RH i Grad Zagreb". Holdinga navodi se da je Trgovačko društvo Lanište d.o.o. (u vlasništvu tvrtke Ingra), koje je vlasnik Arene Zagreb, 1. siječnja zatvorilo navedeni objekt, a kao razlog navelo neplaćanje tzv. operativnih troškova od strane Zagrebačkog holdinga d.o.o., koji je zakupnik dvorane Arena Zagreb, u iznosu od približno 7 milijuna kuna.

ZAGREB - Glasnogovornik Vlade Mladen Pavić izjavio je večeras o navodnom neplaćanju tzv. operativnih troškova za zakup Arene Zagreb kako je hrvatska vlada izvršila sve svoje obveze za 2009. i 2010. godinu. Temeljem sporazuma o zajedničkom financiranju između Vlade i Grada Zagreba, Vlada je, sukladno sporazumu, izvršila sve obveze za 2009. i 2010. godinu i to potkraj prošle godine, rekao je Pavić.

SPLIT - Policija je podnijela posebno izvješće kao dopunu kaznene prijave splitskom ŽDO-u protiv šest osoba jer je utvrđena osnovana sumnja da su kao odgovorne osobe u Sunčanom Hvaru d.d., počinivši više kaznenih djela, oštetili tu tvrtku za 16 milijuna kuna, priopćila je kasno popodne splitsko-dalmatinska Policijska uprava, ne navevši ni identitet ni inicijale osumnjičenika. Nakon ulaska Orco Property Group S. A. u vlasničku strukturu Sunčanog Hvara d.d. putem javno-privatnog partnerstva između te grupacije i državnih fondova, odnosno od 2005. do 2008., osumnjičenici su kršili pravila poslovanja i upravljanja imovinom tvrtke te ju opterećivali neosnovanim troškovima u namjeri da steknu protupravnu imovinsku korist za tvrtke unutar Orco Property Groupa, iako su znali da je prezadužena i da su joj poslovni rezultati negativni. Tako su počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminala, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Izvršni direktor Orco Property Group Jean-Francois Ott večeras je napustio prostorije policije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici nakon provedenog obavijesnog razgovora, potvrdila je Aleksandra Ljuba iz MUP-ovog ureda za odnose s javnošću. Ott je večeras napustio sjedište policije u Heinzelovoj i rekao kako je bio na obavijesnom razgovoru te da misli kako je tamo bio u svojstvu svjedoka, kao i da ga je policija pitala neke detalje oko poslovanja u "Sunčanom Hvaru" od 2005. Dodao je da će surađivati s hrvatskom policijom ako za to ima potrebe te da se sve danas dogodilo na osnovi anonimne dojave, prenio je HTV.

ZAGREB - Zaštitna arheološka istraživanja prostora ispred južnog pročelja Dioklecijanove palače provedena su u sklopu radova uređenja splitske Rive te je nakon završeta istraživanja donesena odluka o ponovnu zatrpavanju nalaza uz ispunjavanje uvjeta zaštite nađenih struktura, izjavila je glasnogovornica Ministarstva kulture Ivana Krušec, odgovarajući na današnje optužbe splitskog SDP-a da je ministar kulture Jasen Mesić dok je obnašao dužnost državnog tajnika počino "kulturocid" nad Splitom jer je, kako je rečeno, kumovao da se arheološki nalazi zatrpaju ispod betonskih ploča. Po riječima glasnogovornice Ministarstva kulture tom je odlukom u cijelosti proveden projekt uređenja Rive, a arheološki nalazi stručno su istraženi, dokumentirani i zaštićeni prije zatrpavanja. Odluku o zatrpavanju nalaza donijelo je stručno povjerenstvo koje je 2007. bilo zaduženo za vrjednovanje nalaza i koje je predlagalo postupke u vezi s nalazištem tijekom arheoloških radova i nakon njih, istaknula je Krušec. Dodala je kako je sa stručnog stajališta važno napomenuti da je postupak ponovna zatrpavanja uobičajen pa tako ni splitski primjer nije nikakva iznimka, a osobito je važno da je cijeli postupak reverzibilan, odnosno nalazi su primjereno zaštićeni te se uvijek mogu predstaviti ako se za to u budućnosti stvore financijski preduvjeti.

SPLIT - U splitskoj Gradskoj knjižnici "Marko Marulić" večeras je pod nazivom "Japan" otvorena izložba fotografija japanskog fotoreportera Yamazakija Junichia na kojima je ovjekovječio trenutke koji su obilježje načina života u toj zemlji. Splićani će izložbu 14 fotografija moći posjetiti u idućih 15 dana nakon čega će fotografije biti premještene u trajno vlasništvo splitskog Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" kojemu ih je autor darivao. Yamazaki Junichi je član međunarodne udruge "Fotoreporteri bez granica". To je njegova prva samostalna izložba u Hrvatskoj, a kako je rekao, oduševljen je što je izložba priređena u Splitu. Postav izložbe "Japan" nastao je u razdoblju od 1998. do 2010. godine, a izbornik izložbe je Vladimir Duganžić.

ZAGREB - Nakon obavijesnog razgovora u kojem je ustvrdio kako nema veze s ozljeđivanjima Josipa Galinca i Dušana Miljuša, Nikica Jelavić, nekadašnji optuženik u slučaju "zločinačke organizacije", pušten je popodne iz sjedišta policijskog USKOKA na zagrebačkim Oranicama. Jelavić je pušten oko 16 sati nakon obavijesnog razgovora koji je, po riječima njegova odvjetnika Milenka Umičevića, bio usmjeren na dvije okolnosti, odnosno ozlijeđivanje poduzetnika Josipa Galinca i novinara Dušana Miljuša. Jelavić je rekao kako nema veze ni s jednim niti s drugim događajem, rekao je Umičević te ponovio kako i dalje smatra da je uhićenje njegova branjenika bilo nepotrebno.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙