FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački podaci dali poticaja rastu eura, rizici i dalje prisutni

Autor: gvla
LONDON, 17. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Optimistični njemački podaci pomogli su u petak euru da prebrodi znatno sniženje irskog kreditnog rejtinga, no rast je bio ograničen oprezom ulagača uslijed nastavljenih zabrinutosti u vezi sa zaduženošću rubnih zemalja eurozone.

U takvim okolnostima, euro je prema dolaru ojačao 0,7 posto na 1,3332 dolara. Dolar je neznatno oslabio i prema jenu, te se njime trgovalo po 83,90 jena.

Rejting agencija Moody's u petak je Irskoj srezala rejting za pet razina na Baa1 s Aa2, te upozorila na mogućnost daljnjih snižavanja ako vlada u Dublinu ne uspije stabilizirati dug.

Tome je prethodio prošlotjedni sličan potez rejting agencije Fitch Ratings, podsjećajući ulagače da dužnički problemi eurozone ni izdaleka nisu riješeni.

Euro je nakon tih vijesti oslabio, ali se poslije oporavio nakon objave snažnijeg od očekivanog utjecajnog Ifo indeksa njemačke poslovne klime, koji je u prosincu poskočio na 109,9 bodova, nadmašivši očekivanja analitičara.

"Euro je dobio kratkotrajni poticaj od Ifo-a, no Njemačka ionako nikada nije predstavljala problem za eurozonu", ističe valutni strateg BNP Paribasa Ian Stannard. "Veći je problem zaduženost rubnih zemalja eurozone".

Stoga tržišta iskazuju slabe prognoze za euro, koje su u petak došle do izražaja ponajprije u tečaju eura prema ostalim europskim valutama. Tako je euro kliznuo na rekordno nisku razinu prema švicarskom franku, od 1,2720 franaka za euro. Naknadno se oporavio na 1,2772 franaka.

Švedska kruna dosegnula je pak najvišu vrijednost prema euru od 2006. od 8,9805 kruna za euro. Kasnije se euro stabilizirao na 9,0277 kruna.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙