FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao uoči summita EU-a

Autor: gvla
LONDON, 16. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao na međunarodnim tržištima valuta uoči summita Europske unije jer se ulagači nadaju da će europski čelnici premostiti razlike u stajalištima o rješenju za dužničke probleme u rubnim zemljama eurozone.

Euro je prema dolaru ojačao 0,1 posto na 1,3222 dolara, nakon što je dan ranije potonuo za više od jedan posto.

Dolar je prema jenu skliznuo na 84,05 jena.

Uoči summta u četvrtak europski su čelnici pokušali premostiti razlike u stajalištima oko toga kako razriješiti dužničku krizu, pri čemu su se Španjolska i Portugal našle pod obnovljenim pritiscima da dovedu svoje financije u red.

"Valutno tržište nada se nekim znacima dogovora političkih čelnika, iako sumnjam da će dobiti ikakva dodatna pojašnjenja", kaže valutna strateginja Rabobanka Jane Foley. "U slučaju mješovitih signala, tržište će reagirati prilično loše", upozorava.

Europski zakonodavci razmatraju razne mogućnosti u slučaju da uvođenje stalnog europskog mehanizma financijske stabilizacije ne uspije iduće godine umiriti tržišta.

Euro je nakratko skočio na najvišu dnevnu razinu nakon što su rezultati aukcije španjolskih državnih obveznica s rokom dospijeća 10 i 15 godina pokazali solidan odaziv i rast prinosa, dan nakon što je rejting agencija Moody's upozorila da bi mogla sniziti rejting Španjolskoj.

Analitičari upozoravaju da rast prinosa signalizira oprez zbog dužničkih problema eurozone, te da je rast eura ponajviše rezultat podataka koji su ukazali na rast indeksa menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone na najvišu razinu od travnja, na 56,8 bodova u prosincu. Tržišta su očekivala njegov pad na 55,2 boda.

Dolar je istodobno ponešto izgubio na snazi, no analitičari ističu da bi dobri podaci američkog tjednog izvješća o broju novih zahtjeva za izdavanje naknade za nezaposlene mogli ponovno pogurnuti naviše prinose po američkim državnim obveznicama, što bi pomoglo dolaru.

Švicarski je franak pak potonuo prema euru nakon što je središnja banka te zemlje očekivano zadržala ključne kamatne stope na važećoj razini, istaknuvši da je spremna poduzeti sve potrebne mjere bude li kriza u eurozoni ponovno zaprijetila deflacijom u Švicarskoj.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙