FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija ovisi o ishodu mirovinske reforme - mediji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 3. siječnja 2011.(Hina) - Na stabilnost slovenske vlade i gospodarsku stabilnost slovenske države ove će godine presudno utjecati ishod vladinih reforma kojima se protive sindikati, pri čemu neki ekonomisti upozoravaju i na opasnost od "grčkog" scenarija, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

"Slovenija se lako može naći na putu Grčke, Irske i Portugala", izjavio je za poslovni dnevnik "Finance" ekonomist Egon Zakrajšek, pomoćnik direktora za monetarna pitanja i voditelj odjela za bankovnu analitiku u središnjoj banci SAD-a koji je u početku 2007. bio kandidat za preuzimanje mjesta slovenske središnje banke.

Slovenija je malena, s preslabim financijskim sustavom, a prevelik dio gospodarstva, osobito u financijskom sustavu, u državnom je vlasništvu, povećava se javni dug i raste otpor reformama, a najveći izazov za uvjerljivost vlade Boruta Pahora bit će mirovinska reforma, ocijenio je Zakrajšek u razgovoru za Poslovni dnevnik.

Drugi ekonomisti međutim ne vjeruju u taj scenarij.

"Slovenija se trenutačno ne može uspoređivati s državama poput Grčke, Irske i Portugala", izjavio je za ljubljansko "Delo" ekonomist Marko Mršnik iz agencije Standard&Poor's (S&P), koja je potkraj prošle godine prognozu za Sloveniju iz "stabilno" promijenila u "negativno".

No iako nova ocjena S&P-a dopušta mogućnost da se kreditni rejting Slovenije smanji, nije nužno da će se to dogoditi i da će zajmovi na međunarodnom tržištu za Sloveniju postati skuplji, izjavio je Mršnik za vodeći slovenski dnevni list.

Slovenski mediji upozoravaju da će sudbina vladinih reforma vjerojatno biti odlučena na referendumima koji će po svoj prilici biti raspisani u prvoj polovici ove godine.

U četvrtak, odlukom parlamentarnog vodstva, počinje 35-dnevni rok u kojemu sedam sindikalnih središnjica namjeravaju prikupiti 40.000 potpisa za referendum o mirovinskoj reformi.

Parlament je prihvatio novi zakon o mirovinskom osiguranju koji predviđa produljenje obveznog staža za odlazak u mirovinu za tri godine, ali bi mogao biti poništen na referendumu.

Ovaj tjedan počinje i prikupljanje 40.000 potpisa i protiv u parlamentu već prihvaćena zakona o privremenom radu koji uređuje honorarni rad studenata, umirovljenika i nezaposlenih te uvodi više poreze i doprinose na takva primanja.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙