FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka razmatra reforme tržišta rada i smanjenje plaća u javnom sektoru

Autor: mhaj
ATENA , 10. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Grčka vlada u petak je počela razmatrati dvije nepopularne reforme što ih od Grčke traži EU i Međunarodni monetarni fond (MMF), počevši s liberalizacijom tržišta rada i smanjenjem plaća u javnim poduzećima.

Nakon ministarskog sastanka u četvrtak navečer, plan zakona pod nazivom "Hitne mjere primjene plana oporavka" iznesen je noćas članovima parlamenta kako bi se o njemu moglo glasovati u utorak, izvijestili su vladini izvori.

Kad bi najniža plaća iznosila 740 eura, otvorio bi se put smanjenju plaća u privatnom sektoru i olakšalo dobivanje licencija. Planom se predviđa smanjenje između 10 i 25 posto na mjesečne plaće u iznosu od 1800 eura u tvrtkama poznatim pod zajedničkim nazivom i kraticom DEKO, među kojima su i najveća tvrtka za opskrbu strujom DEI, potom tvrtke javnoga prijevoza, javna radiotelevizija, pošte i ostala slična poduzeća. DEI, koji u potpunosti nadzire država, strujom opskrbljuje cijelu zemlju.

Veliki sindikati u privatnom i javnom sektoru već su pozvali na opći štrajk 15. prosinca, osmi u ovoj godini, protiv navedenih mjera. Provedbu reformi uvjetovali su EU i MMF kako bi se isplatio četvrti dio pozajmice od 15 milijarda eura od ukupno 110 obećanih Grčkoj na tri godine. Glavni tajnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn i europski povjerenik za gospodarske poslove Olli Rehn, koji su tijekom tjedna posjetili zemlju, izjavili su kako je "još puno toga valja obaviti". MMF i zemlje eurozone obećale su Grčkoj pomoć od 110 milijarda eura u tri godine kako bi izišla iz proračunske krize. Tako bi bio izbjegnut bankrot te zemlje suočene s više od 300 milijarda eura duga.

Mediji su svojedobno pisali kako je plan MMF za Grčku okrutan, ali da samo takav može dovesti u red grčke financije. Grčko društvo mora napustiti stare navike kako bi ispunilo standarde napredne zemlje ili će se vratiti u prošlost i odustati od napretka koji mu je donijelo članstvo u EU. MMF zahtijeva temeljne reforme: modernizaciju javnog sektora i veću fleksibilnost radne snage. To je bolno, ali prijeko potrebno i Grčka je te reforme davno trebala provesti, navode mediji.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙