FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svetlik: cilj slovenske mirovinske reforme svakom umirovljeniku najmanje 450 eura

Autor: lfia
LJUBLJANA, 4. prosinca 2010.(Hina) - Slovenska vlada tvrdi da cilj kritične mirovinske reforme o kojoj će parlament odlučivati sredinom ovog mjeseca nije smanjivanje mirovina nego stabilizacija sustava, kako bi mirovine u budućnosti mogle rasti.

"Naš cilj je da svaki umirovljenik dobiva najmanje 450 eura mjesečno, a sada mnogi dobivaju znatno manje", rekao je za mariborski list "Večer" od subote ministar za obitelj i socijalnu politiku Ivan Svetlik.

Prema službenim podacima prosječna mjesečna slovenska mirovina je 580 eura, a 35 posto mirovina je nižih od 500 eura. Minimalna penzija za 15 godina radnog staža iznosi 192 eura, no umirovljeničke udruge nisu podržale reformu jer se boje da će prosječna vrijednost mirovina i dalje padati, a isto tako i njihova vrijednost u odnosu na plaće.

Prosječna mirovina trenutno iznosi 61 posto prosječne plaće u državi, što je mnogo slabije nego u vrijeme 90-ih kad se "masovnim" umirovljenjima kupovao socijalni mir jer je u recesiji povezanoj s raspadom bivše SFRJ i smanjivanjem industrijske proizvodnje došlo do velikog gubitka radnih mjesta.

Svetlik koji je jedan od glavnih kreatora sadašnje mirovinske reforme tvrdi da će Pahorova vlada bude li potrebno standard umirovljenika u iduće dvije godine štititi i tzv. dodatkom na skupoću. Na potonje rješenje za sada ne pristaje predsjednik Stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec čiji su zastupnici najavili da će glasovati protiv novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je već prošao dva čitanja u parlamentu.

Eventualno odbijanje mirovinske reforme kao jednog od ključnih projekata sadašnje slovenske vlade bilo bi neodgovorno - nakon toga bi trebalo razmisliti o alternativama, pa i o redefiniranju programa reformi ili o tehničkoj vladi, izjavio je Svetlik za mariborski list.

Zbog najavljene mirovinske reforme kojoj se prema anketama protivi 60 posto Slovenaca ove je godine bilo 20 posto zahtjeva za umirovljenjem više nego prošle godine jer se oni koji su pred ispunjavanjem uvjeta po starom zakonu boje da će u suprotnom morati raditi do 65. godine života, kako je predviđeno mirovinskom reformom.

(Hina) xfl ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙