FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlament prihvatio mirovinsku reformu, primjena još upitna

Autor: lfia
LJUBLJANA, 14. prosinca 2010.(Hina) - Slovenski parlament u utorak je prihvatio novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju, glavna odredba kojeg je produženje životnog vijeka za odlazak u mirovinu.

Za zakon koji predviđa da će i muškarci i žene za odlazak u redovitu mirovinu bez odbitaka odlaziti s navršenih 65 godina glasovalo je 49 zastupnika, a 35 ih je bilo protiv.

Mirovinsku reformu, koja je cijele godine izazivala jaka protivljenja, vlada je obrazložila potrebom stabiliziranja sadašnjega "neodrživog" mirovinskog sustava u koji je svake godine potrebno sve više izdvajati iz proračuna. Ministar rada i socijalnih pitanja Ivan Svetlik upozorio je zastupnike uoči glasovanja da bi odbijanje reforme uzrokovalo slom osnovnoga mirovinskog fonda i još radikalniju reform za nekoliko godina te da bi Slovenija u suprotnom riskirala pad kreditnog rejtinga i povećanje državnog duga.

Primjena zakona s početkom iduće godine, kako zahtijeva vlada, još je upitna zbog proceduralnih mogućnosti koje kane iskoristiti njegovi protivnici, umirovljeničke udruge i vodeći sindikati.

Predsjednik najveće slovenske sindikalne središnjice Dušan Semolič izjavio je u utorak za središnji dnevnik Slovenske televizije da je mirovinska reforma u obliku koji je prihvaćen "velika grješka vladajuće elite" te da je "usmjerena protiv umirovljenika i radnika".

U srijedu ćemo odlučiti hoćemo li najprije zatražiti da na zakon suspenzivni veto uloži državno vijeće (senat u parlamentu), zbog čega bi parlament o zakonu morao odlučivati još jednom u postupku koji zahtijeva dobivanje apsolutne natpolovične većine glasova zastupnika ili ćemo ići na izravan referendum, čega se vlada najviše boji, izjavio je Semolič koji vodi Savez samostalnih sindikata (ZSSS).

Ako bude iniciran tzv. naknadni zakonodavni referendum o primjeni zakona ili njegovu odbijanju, postupak mogućeg stupanja zakona na snagu odgodio bi se za oko pola godine.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙