FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor upozorio na potrebu korijenitih promjena za boljitak

Autor: lfia
LJUBLJANA, 23. prosinca 2010.(Hina) - Slovenski premijer Borut Pahor izrazio je u četvrtak na središnjoj svečanosti proslave 20. obljetnice referenduma na kojemu su se Slovenci 1990. odlučili za samostalnu državu, a koji se sada slavi kao Praznik samostalnosti i jedinstva, uvjerenje da će njegova zemlja 2011. godine izaći iz gospodarske krize, ali je upozorio na potrebu "korjenitih promjena" kako bi se među ljude vratio optimizam koji je bio prisutan prilikom stjecanja nezavisnosti prije 20 godina.

Govoreći u Ljubljani, Pahor je rekao da su i danas kao u vrijeme kad su Slovenci odlučivali stvoriti svoju državu potrebne "korjenite promjene, kao prije 20 godina", ali sada usmjerene u strukturne reforme i financijsku stabilizaciju.

Za razliku od entuzijazma u vrijeme osamostaljenja sada se u Sloveniji ponekad osjeća "revolt protiv svega i protiv svakoga što je odraz neizvjesnosti koja je prisutna među ljudima", ocijenio je predsjednik slovenske vlade u svom govoru. No, kako je istaknuo, on vidi i rađanje "novog samopouzdanja i samosvijesti", kakvima su se Slovenci odlikovali u vrijeme odlaska iz bivše Jugoslavije, stvaranja vlastite države, te uključivanja u EU i NATO.

Pahor je čestitajući Slovencima Božić i Novu Godinu rekao da se Slovenija odlukom na referendumu prije dvadeset godina "nije osamostalila da bi povrijedila druge narode, nego je sebi i drugima željela život u slobodi.

Kao ambiciju Slovenije u 2011. godini naveo je svoju želju da ona iz krize izađe u skupini zemalja koje će krizu brže prevladati i iz nje izaći još jače, a kao najveće uspjehe u ovoj godini naveo je, aludirajući na arbitražni sporazum s Hrvatskom, "uređivanje odnosa susjedima", te "učvršćivanje" pozicija Slovenije na političkom i gospodarskom planu u jugoistočnoj Europi.

(Hina) xfl ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙