FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 29. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Istražno povjerenstvo koruškog parlamenta za aferu Hypo poslalo je pitanja guverneru Hrvatske narodne banke Željku Rohatinskom, a hoće li odgovori biti objavljeni, još se ne zna, rekao je predsjednik povjerenstva Rolf Holub u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA-u objavljenu u srijedu. Povjerenstvo će i dalje zanimati Hrvatska jer se u tijeku istrage pokazalo da su poslovi u Hrvatskoj ključ za propast banke Hypo-Group Alpe Adria (HGAA), piše APA. Holub očekuje nova saznanja od izjave guvernera HNB-a Rohatinskog. Katalog s pitanjima zastupnika "već je prenesen guverneru", dodao je. Pri tome se, među ostalim, radi o mogućim intervencijama iz Austrije i Njemačke kao i o tome kakve su upute bile izdane Hypo Hrvatskoj. Hoće li i kada odgovori guvernera Rohatinskog biti objavljeni, za sada se još ne zna. "O tome mora odlučiti povjerenstvo", rekao je Holub. Sanader je prošli tjedan u iskazu pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta o aferi Hypo zanijekao da je u slučaju prodaje Hypo-Group Alpe Adria (HGAA) bavarskoj BayernLB 2007. intervenirao kod Hrvatske narodne banke. Bivši hrvatski premijer u ekstradicijskom je pritvoru u Austriji od uhićenja 10. prosinca zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje u njegovu umiješanost u korupciju. U ponedjeljak je u Salzburgu održano novo ročište na kojem se Sanader ponovno nije želio izjasniti pristaje li na proceduru brza izručenja Hrvatskoj te mu je pritvor produljen do 27. siječnja sljedeće godine. Salzburška državna odvjetnica Barbara Feichtinger za njemačku novinsku dpa kazala je kako bi Sanader, ako se u međuvremenu ne složi s procedurom brza izručenja, najranije mogao biti izručen za dva do tri mjeseca. I austrijske su vlasti počele svoju istragu protiv Sanadera kojeg sumnjiče za pranje novca preko jedne tirolske banke.

SARAJEVO - Saborska zastupnica Vesna Pusić upozorila je kako je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini postao neodrživ te je pozvala da prestane njihovo marginaliziranje jer ih se tako samo gura u separatizam. U intervjuu koji je u srijedu objavio "Dnevni avaz" Pusić je kazala kako, za razliku od Srba i Bošnjaka, Hrvati u BiH nemaju nikakve komparativne prednosti na kojima bi temeljili svoj utjecaj jer niti imaju strukturu kakva je Republika Srpska niti brojnost kao Bošnjaci. "Moje mišljenje je da to nije u interesu BiH i ikoga tko želi da ta država postane uspješan projekt", kazala je Pusić i dodala kako nije problem izigrati Hrvate, no na taj se način sigurno ne može graditi država kakva je BiH. Kazala je kako se i razmišljanja o trećem entitetu među Hrvatima mogu objasniti njihovim osjećajem da su neprekidno marginalizirani i nadglasavani. Upravo stoga, ocjenjuje Pusić, moguća je uspostava trećeg entiteta i to aktivnim sudjelovanjem svih triju naroda ili kao rezultat određena procesa. Ako bi pak takav projekt bio rezultat destrukcije, onda je ipak bolji "težak, ali stabilan status quo", drži Pusić. "Imate li uopće ikakvu drugu opciju ako jedan korpus nema stvaran temelj za svoj utjecaj?", pitala je Pusić, istaknuvši kako sve tri "grupacije" u BiH moraju biti ravnopravno zastupljene u državi, a to je opet prvi korak koji može pridonijeti uspostavi građanske države. "Za sada postoje nacionalne grupacije i to je realno. Ono što otežava mogućnost rješenja jest da se ta realnost sada ignorira i da kažemo da ona ništa ne valja", izjavila je Pusić. "Svako marginaliziranje Hrvata sigurno puše u jedra različitim vrstama separatizma", upozorila je Pusić.

PODGORICA - Crnogorska vlada poslala je u utorak preko ministarstva prometa službeni poziv kineskoj tvrtki "Poly tehnologies" za početak pregovora o izgradnji autoceste od Bara do granice sa Srbijom, izjavio je u srijedu podgoričkom dnevniku "Pobjeda" ministar prometa Andrija Lompar. Lompar je rekao kako očekuje brz odgovor te da će pregovori trajati najduže četiri mjeseca. "Odgovor kineske strane očekujemo brzo. Obavijestili smo ih da ćemo im na uvid dati kompletnu dokumentaciju i da ih u Podgorici uskoro očekujemo", rekao je Lompar. Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je na Radiju Crne Gore da je rok od četiri mjeseca za pregovore između vlade i kineskih kompanija o izgradnji autoceste Bar-Boljari realan. "Iza njih će stati kineska država, u to sam potpuno uvjeren. Kina je krajnje ozbiljan partner", istaknuo je Vujanović. Po riječima ministra Lompara, u crnogorski posao stoljeća trebalo bi se krenuti na temelju međudržavnog ugovora, kojim se jasno preciziraju obaveze, a prihvaćaju ga parlamenti dviju država. Da Crna Gora neće odustati od gradnje autoceste Bar-Boljari, bez obzira na to što su propali tenderi s hrvatskim Konstruktorom i grčko-izraelskim konzorcijem "Aktor" HCH, poručio je u utorak i novi mandatar crnogorske vlade Igor Lukšić u inauguracijskom govoru u Skupštini Crne Gore. Radio "Deutsche Welle" objavio je da bi se "najveća hrvatska građevinska tvrtka Konstruktor mogla, kao izvođač ili podizvođač radova, vratiti u projekt izgradnje autoceste Bar-Boljari, koji će financirati Kinezi". Crnogorska vlada odlučila je, kako se navodi, početi pregovore s Kinezima, koji bi financirali taj projekt, a građevinske radove mogli bi izvoditi Hrvati. Dodaje se da su Kinezi prije najavili mogućnost financiranja izgradnje autoceste Bar-Boljari, duge 170 kilometara, i naznačili da bi radove mogla izvoditi splitska tvrtka. Najavljuje se da bi Kinezi mogli osnovati zajednički konzorcij s Hrvatima, koji bi imao snažnu potporu hrvatske vlade.

KOPENHAGEN - Uhićena su petorica muškaraca osumnjičenih da su pripremali "teroristički napad" na danski list "Jyllands-Posten", koji je objavio karikature proroka Muhameda, objavile su u srijedu danske obaviještajne službe (PET). "Danske obavještajne službe uhitile su u srijedu pet osoba osumnjičenih da su pripremale teroristički napad u Kopenhagenu", priopćio je PET. PET navodi da je cilj napada trebao biti ured "Jyllands-Postena" u Kopenhagenu. "Ta uhićenja spriječila su teroristički napad koji je uskoro trebalo izvesti. Osobe su namjeravale ući u ured 'Jyllands-Postena' u Kopenhagenu i ubiti što je moguće više ljudi", ističe se u priopćenju koje je potpisao direktor PET-a Jacob Scharf.

STOCKHOLM - Muškarac osumnjičen za počinjenje ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji uhićen je u Švedskoj gdje je živio, objavila je u srijedu švedska policija. Četrdesetgodišnji muškarac uhićen je na temelju Interpolove tjeralice zbog "ratnog zločina", kazao je za AFP djelatnik međunarodnog odjela švedske kriminalističke policije Bertil Olofsson. On je kazao da osumnjičenik, rođen sredinom šezdesetih godina, nije švedski državljanin, ali je odbio govoriti o drugim pojedinostima. Po švedskim medijima, riječ je o Bošnjaku. On je uhićen u svom domu u Jaemtlandu, pokrajini u središnjem dijelu zapadne Švedske, rekao je Olofsson. "Ne znamo otkada živi u Švedskoj. Imamo naznaka da je u Švedskoj od 2009., ali to još nije potvrđeno", dodao je. Šveđanin Ahmet Makitan (43), podrijetlom iz BiH, uhićen je u siječnju 2010. na sjeveru Švedske zbog ratnih zločina počinjenih 1992. nad srpskim zatvorenicima. Suđenje, započeto 13. listopada u Stockholmu, trebalo bi završiti do proljeća. U travnju je Srbin (33) uhićen u Švedskoj zbog navodna sudjelovanja u ratnim zločinima počinjenim na Kosovu 1999.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin u srijedu je kritizirao loš rad službi za funkcioniranje zračnih luka koje su se suočile s velikim snježnim oborinama i ledenim kišama te od njih zatražio da "prestanu stenjati i počnu raditi", javlja francuska novinska agencija France presse. "Trebalo je da odgovorne osobe od samog početka budu na licu mjesta, umjesto da su prije vremena počeli slaviti Novu godinu", izjavio je Putin na sjednici vlade. "Stanje je teško, sve ne ovisi o nama, ali treba prestati stenjati, svi moraju raditi", nastavio je. "Čitava mjesta ostala su bez struje, tisuće ljudi zarobljeno je u zračnim lukama", kazao je. Ruski premijer je također zabranio odgovornim dužnosnicima da odu na godišnji odmor. "Nema godišnjih odmora sve do nove odredbe. Svi moraju biti na svojim radnim mjestima", zaprijetio je. Sud u Moskvi u utorak je naredio istragu o velikom kaosu koji je zadnjih dana vladao u dvjema glavnim moskovskim zračnim lukama. Zbog jake snježne mećave tisuće putnika bilo je zarobljeno u zračnim lukama, a zbog ledene kiše otkazane su ili su kasnile stotine letova.

PEKING - Kineski predsjednik Hu Jiantao u srijedu je izjavio da će stabilnost cijena i stvaranje novih radnih mjesta biti pririteti 2011., javila je agencija Nova Kina. "Moramo zajednički učiniti sve kako bismo očuvali ponudu i potražnju, stabilizirali cijene osnovnih namirnica i potaknuli stvaranje novih radnih mjesta", rekao je Hu u govoru pred studentima. "Moramo prije svega stvoriti dugoročan sustav jačanja domaće potrošnje", dodao je, iznoseći glavne točke petogodišnjega gospodarskog programa za razdoblje do 2015., prihvaćena na sastanku vrha kineske Komunističke partije u listopadu.

RAMALLAH - Visoki palestinski dužnosnik opovrgnuo je u srijedu da će Palestinci početkom siječnja zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da prizna neovisnu palestinsku državu. Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da su novinari krivo prenijeli njegovu izjavu u Jerihonu, gradu na Zapadnoj obali, da Palestinci planiraju Vijeću sigurnosti podnijeti prijedlog rezolucije o priznanju palestinske države početkom siječnja iduće godine. Palestinci će podnijeti prijedlog rezolucije, ali o prekidu gradnje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, objasnio je Erekat. "Odlučno demantiram ono što su objavili (palestinski i izraelski mediji) da ćemo od Vijeća sigurnosti zatražiti priznanje palestinske države", istaknuo je Erekat. Otkako su propali kratkotrajni izravni pregovori s desničarskom izraelskom vladom premijera Benjamina Netanyahua 2. listopada, mjesec dana pošto su pokrenuti u Washingtonu, Palestinci su nekoliko puta upozoravali da će prijeći na "druge diplomatske opcije" izravnim pregovorima ako Izrael ne prihvati njihov uvjet za potpuno zamrzavanje gradnje židovskih naselja i tako omogući obnovu izravnih pregovora. Ove su godine Palestinu u granicama iz 1967. priznale tri južnoameričke države - Brazil, Argentina i Bolivija.

RIM - Dvije su eksplozije odjeknule u noći na srijedu u Gemoniju, na sjeveru Italije, ispred sjedišta Sjeverne lige, pri čemu nitko nije ozlijeđen, pišu u srijedu talijanski mediji. Po prvim informacijama dobivenim tijekom istrage, riječ je o "snažnim petardama" koje su eksplodirale oko 3.00 sata ujutro po mjesnom i srednjoeuropskome vremenu, oštetivši ulazna vrata sjedišta te stranke koja sudjeluje u vladajućoj koaliciji premijera Silvija Berlusconija. Ured, na čijim su zidovima napadači crnom bojom ispisali "antifa" (antifašisti), 50 metara je udaljen od stana Umberta Bossija, predsjednika Lige, populističke i protuuseljeničke stranke. Istražitelji su odmah istaknuli da se ta vrsta eksploziva "nipošto ne može usporediti" s eksplozivom koji se koristio u napadima na veleposlanstva u Rimu. U petak su u švicarskom i čileanskom veleposlanstvu eksplodirala dva paketa s eksplozivom, ranivši dvoje ljudi. U ponedjeljak je sličan paket otkriven i u grčkom veleposlanstvu. Odgovornost za te eksplozije preuzela je talijanska anarhistička organizacija.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙