FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 1. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

ASTANA - Summit Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), kojemu je glavni cilj oživjeti suradnju 56 zemalja članica, otvoren je u srijedu u Astani, glavnom gradu Kazahstana. Otvarajući summit, na kojemu sudjeluje i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev pozvao je svjetske vođe da ožive ulogu OESS-a rješavajući sve veće probleme terorizma, trgovine drogom i gospodarske krize, prenose svjetske agencije. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio je da je "stigao trenutak za djelovanje" i poduzimanje stvarnih koraka u osiguravanju mira i ljudskih prava. Gotovo istu poruku prenio je i glavni tajnik OESS-a Marc Perrin de Brichambaut, upozorivši pritom na "nedostatak povjerenja" i "nedostatak zajedničke volje" među zemljama članicama.

WASHINGTON - Obamina administracija u utorak je poduzela niz mjera kako bi se spriječilo buduće 'curenje' američkih tajni, poput neugodne WikiLeaksove objave diplomatske prepiske, izdvojivši datoteku State Departmenta i ograničivši pristup klasificiranom materijalu Pentagona i drugih ministarstava i agencija. Ministarstvo pravosuđa istodobno razmatra mogućnost optužbe za špijunažu protiv Juliana Assangea, kojeg je Interpol stavio na popis najtraženijih osoba, na zahtjev Švedske gdje je pod istragom za silovanje. State Department je razdvojio svoje računalne datoteke od vladine povjerljive mreže. Također je znatno smanjen broj državnih službenika koji mogu čitati važne diplomatske poruke, što je izvanredna mjera, rekli su dužnosnici. Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare nije kazao koliko dugo će State Department držati svoje datoteke izvan vladine povjerljive mreže.

LONDON - Policija je uhitila više od 150 prosvjednika u Londonu tijekom studentskih prosvjeda održanih zbog najavljenih povećanja školarina. Prema policijskom priopćenju, ozlijeđene su tri osobe. Prosvjedi tisuća studenata i učenika, koji su utorak održani u Britaniji zbog najavljenoga povećanja školarina, poremetili su promet u središtu Londona. Većina uhićenih bila je među prosvjednicima koji su odbili poslušati zapovjed policije da napuste Trafalgar Square nakon završenih prosvjeda. Prosvjedi su održani i u drugim gradovima zbog nezadovoljstva odlukom koalicijske vlade pod vodstvom konzervativaca da utrostruči školarine.

SEUL - Seul i Washington predviđaju nove vojne manevre u Žutom moru kako bi upozorile Sjevernu Koreju na novi napad, dok Kina odbija osuditi Pjongjang u UN-u. Južna Koreja i SAD raspravljaju o održavanju novih zajedničkih manevara u prosincu ili početkom 2011., kazao je u srijedu južnokorejski šef glavnog stožera. "Rasprave se nastavljaju kako bi se odredilo kada i gdje će se manevri održati, i na kojoj razini", kazao je on. SAD i Južna Koreja organizirali su od nedjelje do srijede zajedničke manevre, najvažnije koje su te dvije zemlje ikada poduzele, što je bila demonstracija sile zamišljena, prema Washingtonu, da "potakne odvraćanje Sjeverne Koreje".

ZAGREB - Svjetski dan borbe protiv bolesti koja je razoran pohod počela prije gotovo 30 godina i odnijela 30 milijuna života obilježava se u srijedu uz pozive na poštivanje ljudskih prava zaraženih i pozive vladama da unatoč financijskoj krizi ne smanjuju novac za lijekove koji omogućuju život 33 milijuna nositelja HIV-a. AIDS je lani usmrtio gotovo dva milijuna ljudi u svijetu, a 2010. godina donijela je i dašak optimizma jer se smanjio broj zaraza, a ohrabruju i rezultati ispitivanja lijekova koji smanjuju mogućnost zaraze. "Zdravlje, HIV i ljudska prava tijesno su povezani", a skupine najizloženije opasnosti od zaraze ujedno su i one kojima se prava najviše krše", poručila je u povodu 1. prosinca glavna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙