FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 4. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

BEOGRAD - Na suđenju Sretenu Jociću, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću – beogradskom dijelu skupine koja se u Srbiji i Hrvatskoj tereti za ubojstvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića, drugooptuženi Milovanović odbacio je u petak tvrdnje svjedoka Tomislava Marjanovića da su zajedno sudjelovali u planiranju ubojstva. Postavljajući pitanja Marjanoviću, čije je ispitivanje videovezom iz Županijskog suda u Zagrebu počelo prije četiri dana, Milovanović, koji je za taj zločin nedavno u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen na 40 godina zatvora, ustvrdio je kako Marjanović govori neistinu te da se njih dvojica nikad nisu sreli u Hrvatskoj. Marjanović je u početku svjedočenja izjavio kako je ubojstvo planirano u Zagrebu, u stanu prijatelja Roberta Matanića - Daria Anića i da su u planiranju sudjelovali on (Marjanović), Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Milenko Kuzmanović te da je nekoliko puta dolazio Slobodan Đurović, koji je posredovao između njih i Jocića.

KABUL/WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama, koji je u petak nenajavljeno posjetio Afganistan, rekao je američkim vojnicima u zračnoj bazi Bagram kraj Kabula da oni ostvaruju znatan napredak u ratu, te obećao da Afganistan više nikada neće biti "sigurno utočište za teroriste" koji žele napasti Sjedinjene Države. "Vi ćete uspjeti u svojoj misiji. Rekli smo da ćemo slomiti zamah talibana i to je ono što vi činite", rekao je Obama kojega je bučno pozdravilo 3.800 vojnika u jednom od divovskih hangara baze Bagram Air Field. "Mi nikad nećemo pustiti da ova zemlja opet služi kao sigurno utočište za teroriste koji će napadati SAD. To se nikada neće dogoditi", naglasio je. Američke i britanske specijalne snage posljednjih mjeseci bilježe znatne uspjehe u svojim noćnim racijama u kojima su ubili na stotine talibanskih boraca, izvijestio je u petak američki javni radio NPR iz Afganistana, dodajući da je "vijek trajanja" talibanskih zapovjednika na području Kandahara sada u prosjeku oko tri tjedna, ako ne koriste utočišta u pograničnom području s Pakistanom.

MANAMA - Šefica američke diplomacije Hillary Clinton zatražila je u petak od Irana da se pokaže "konstruktivnim" na sastanku o njegovu nuklearnom programu u ponedjeljak u Ženevi, obraćajući se izravno iranskom izaslanstvu na forumu u Bahreinu. "Želim se izravno obratiti izaslanstvu vlade Irana na ovoj konferenciji", rekla je na početku govora Clinton. "Nadamo se da ćemo tijekom sastanka vidjeti konstruktivan dijalog o vašem nuklearnom programu", nastavila je ona. Sastanak, prvi u godinu dana, predviđen je u Ženevi između Irana i skupine šestorice. "Stav međunarodne zajednice je jasan", kazala je ona iranskim izaslanicima. "Imate pravo na mirnodopski nuklearni program. Ono dolazi s razumnom odgovornošću u poštivanju ugovora koji ste potpisali i odgovaranju na zabrinutost svijeta na temu vaših nuklearnih aktivnosti".

ABIDJAN - Pristaše Alassanea Ouattare podignuli su u petak barikade i zapalili gume u Abidjanu prosvjedujući protiv proglašenja Laurenta Gbagba pobjednikom na predsjedničkim izborima u Obali Bjelokosti. Dok su neki među njima bili radosni prethodnog dana kad je nezavisno izborno povjerenstvo proglasilo Ouattaru pobjednikom, na stotine mladih izašlo je u petak popodne na ulice izražavajući nezadovoljstvo nakon objave Ustavnog vijeća. U popularnim četvrtima Koumassi i Marcory njegovi pristaše su podigli barikade na putevima i zapalili gume i komade drveta. Dim se dizao iznad grada. Policajci su promatrali sa strane ne intervenirajući, a kako se bližio policijski sat ogorčeni Ouattarini pristaše vratili su se kućama.

MADRID - Zračni promet zatvoren je u petak navečer u cijeloj Španjolskoj, osim Andaluzije na jugu zemlje, zbog iznenadnog štrajka kontrolora leta, kazao je glasnogovornik organizacije za upravljanje španjolskim zračnim lukama (Aena). Španjolski zračni promet zatvoren jer je "90 posto kontrolora leta napustilo radna mjesta", istaknuo je isti izvor. Tri kontrolora ostala su, međutim, na svojim poslovima kako bi nadgledala slijetanje letjelica u slučaju hitnosti, dodao je glasnogovornik. Do zatvaranja zračnog prostora dolazi usred odlaska na petodnevni odmor s obzirom da je početak sljedećeg tjedna u Španjolskoj praznik. "To izaziva velike poremećaje zračnog prometa u cijeloj Španjolskoj" i pogađa približno 250.000 osoba, tvrdi Aena.

(Hina) xdgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙