FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 28. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Ova je godina bila teška godina, ali i godina u kojoj je bilo dobrih stvari, u kojoj su se uspjele svladati neke prepreke, ocijenila je danas premijerka Jadranka Kosor na prigodnom božićno-novogodišnjem druženju s novinarima akreditiranim za praćenje rada Vlade koje je izvijestila i o prvom radnom sastanku s novim ministrima i potpredsjednikom Vlade za investicije. "Iznimno sam zadovoljna tim radnim sastankom, s vrlo konkretnim prijedlozima mjera. Jedino što vam za sada mogu otkriti je da ćemo odmah poslije Nove godine osmisliti program za osvajanje svakog mjeseca. Zadat ćemo si za svaki mjesec program koji ćemo nastojati, vjerujem i ispuniti", kazala je Kosor napominjući kako je to dogovor s današnjeg sastanka i kako treba pričekati i sutrašnji dan i odluku Sabora o potpori novim članovima Vlade

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović komentirajući danas, na traženje novinara, predloženu rekonstrukciju vlade, rekao je da je sastav vlade odgovornost premijerke i sama bira svoj tim za koji misli da je najbolji te dodao da svakom od novih i starih ministara želi puno uspjeha. "Pred vladom su do kraja mandata važne zadaće, a najvažnije su gospodarski oporavak i zaključenje pregovora s Europskom unijom te provođenje referenduma. To su prevažne zadaće i zajedno sa svim hrvatskim građanima očekujem da vlada vrlo efikasno i kvalitetno odradi taj posao", istaknuo je predsjednik Josipović, odgovarajući na novinarska pitanja u svome uredu nakon predstavljanja projekta "Pijanistica Martina Filjak - ambasadorica risa". "Ono što je meni posebno važno u ovoj rekonstrukciji je promjena ministra obrane, tu postoji tzv. podijeljena nadležnost između vlade i predsjednika jer predsjednik daje mišljenje o imenovanju ministra obrane", rekao je Josipović, izvijestivši da je dao pozitivno mišljenje za izbor Davora Božinovića za ministra obrane.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će na izvanrednoj sjednici odlučivati o prijedlogu rekonstrukcije Vlade, kojim premijerka Jadranka Kosor za novu ministricu financija predlaže Martinu Dalić, za ministra obrane Davora Božinovića, za ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branka Bačića, a za novog ministra kulture Jasena Mesića. Premijerka Kosor od Sabora traži i da Domagoja Miloševića, većinskog vlasnika i predsjednika Uprave Pastor Grupe, imenuje potpredsjednikom Vlade za investicije, te da potpredsjednicima imenuje i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića (za gospodarstvo) i ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića.

ZAGREB - Iz SDP-a su danas upozorili da realizacija cementare "Brčić-Fassa" u Kruševu može postati nova 'crna točka' i propala investicija u obrovačkom kraju pa su stoga uputili apel Ministarstvu zaštite okoliša da ponovi postupak vezan uz studiju utjecaja na okoliš budući da je uz taj projekt, kako tvrde, vezan niz nejasnih okolnosti. Predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a Mirela Holy je na konferenciji za novinare u Zagrebu ustvrdila kako je investitor doveo u zabludu lokalno stanovništvo i političare tvrdnjama da ondje želi sagraditi tvrtku za proizvodnju 230.000 tona vapna i žbuke, što je javnost i podržala, no, u međuvremenu je odlučio da će proizvoditi i gotovo milijun tona cementnog klinkera godišnje.

ZAGREB - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić predložio je na današnjoj konferenciji za novinare ulaganja u izgradnju podzemnih skladišta plina Okoli 2 i Beničanci, jer su to investicije koje mogu pokrenuti hrvatsko gospodarstvo, sanirati štetu u zimskom periodu te dugoročno otvoriti prostor za strateško ulaganje mirovinskih fondova. Čačić je istaknuo da je svaka od tih potencijalnih investicija teška 200 milijuna dolara, a rokovi investiranja su dvije do tri godine. "Ukupno je to gotovo jedna milijarda kubičnih metara plina, garantirani povrat investicije na najnižim europskim cijenama je deset godina, a realni povrat pet godina", kazao je. Napominjući da hrvatski mirovinski fondovi sada izvan zemlje investiraju oko četiri milijarde kuna, jer nemaju rješenja za investicije u zemlji, smatra kako "umjesto igre na burzi od mirovinskih fondova treba očekivati da budu poluga gospodarskog rasta na dobro građana i svih onih koji će sutra koristiti sredstva iz tih fondova.

OSIJEK - Predsjednik osječkoga Gradskog vijeća te nositelj Nezavisne gradske i županijske liste Gordan Matković danas je s još pet gradskih i županijskih vijećnika pristupio HDSSB-u, izvijestili su na konferenciji za novinare u Osijeku on i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. Matković je rekao da će po tri gradska i županijska vijećnika službeno postati članovi HDSSB-a, a svih deset vijećnika s te liste nastavit će djelovati u lokalnim predstavničkim tijelima i u zajedničkom klubu vijećnika koji će voditi HDSSB s kojim je Nezavisna lista (NL) i dosad činila većinu u Gradskome vijeću i Županijskoj skupštini.

ŠIBENIK - Šibensko Gradsko vijeće jednoglasno je na današnjoj sjednici izabralo Jasenku Ramljak za obnašateljicu dužnosti ravnatelja šibenskoga Hrvatskoga narodnog kazališta. Jasenku Ramljak, dugogodišnju djelatnicu šibenskoga kazališta i voditeljicu Međunarodnoga dječjeg festivala, predložilo je Kazališno vijeće za obnašateljicu dužnosti ravnatelja pošto je Gradsko vijeće na tu dužnost odbilo potvrditi umjetnicu Senku Bulić.

ZAGREB - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod pozvao je danas sve zaposlenike u osnovnim i srednjim školama da ne potpisuju izjave kojima pojedini ravnatelji škola od njih traže da se očituju o udaljenosti od mjesta stanovanja do mjesta rada, odnosno od mjesta stanovanja do stanice međumjesnog prijevoza, a kako bi im se mogla uskratiti isplata tzv. cipelarine

ZAGREB - Dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Davor Miličić ustvrdio je danas da jednoglasna odluka Fakultetskoga vijeća o uvođenju dodatne provjere znanja iz biologije, fizike i kemije kao uvjeta za upis na taj fakultet u akademskoj 2011./2012. godini ne otvara vrata korupciji. Na konferenciji za novinare u rektoratu zagrebačkoga Sveučilišta, na kojoj je bio i rektor Aleksa Bjeliš, dekan Miličić oštro je demantirao, kako je rekao, "zlonamjerne interpretacije u nekim medijima da navedena odluka otvara vrata korupciji". Napomenuo je da dodatna provjera znanja nipošto nije iznimka na zagrebačkome Sveučilištu jer, primjerice, nisu ni prošle godine bile ukinute na Pravnom, Filozofskom i Arhitektonskom fakultetu i na svim umjetničkim akademijama.

ZAGREB - Hrvatski slikar, grafičar i ilustrator Hrvoje Šercar primio je danas u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici Likovnu nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) za 2010., a uručene su i nagrada Društva za najbolju izložbu, koju je dobio David Maljković za "Recalling Frames", te nagrada za mladog umjetnika koju je osvojila Tonka Maleković.

ZAGREB - Projekt Međunarodnoga sveučilišnog centra s težištem na interkulturalizmu u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom kao dio dugoročnoga javno-privatnog ulaganja Zagrebačkoga i Zadarskog sveučilišta te vlasnika Kule - potomaka književnika Vladana Desnice predstavljen je danas u Zagrebu. Kula Stojana Jankovića zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske, a cilj projekta je doprinijeti njezinoj dugoročnoj održivoj zaštiti i revitalizaciji njezina submediteranskog krajolika.

ZAGREB - Nakon više od godinu i pol suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu sutra će biti objavljena presuda u antikorupcijskom postupku "gruntovec" u kojem se 22-oje optuženih tereti za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava. Iako se na optuženičkoj klupi pred sudskim vijećem suca Ivana Turudića isprva nalazilo čak 28 optuženika, za šestero ih je tijekom suđenja razdvojen postupak, zbog bolesti ili nedolaska na rasprave.

VARAŽDIN - Bivšem direktoru varaždinske komunalne tvrtke "Parkovi" Miljenku Ptičeku istražna sutkinja danas je odredila 30-dnevni pritvor, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i od ponavljanja kaznenog djela. Protiv Ptičeka provodi se istraga zbog sumnje da je počinio 80-ak kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava. Procjenjuje se da su "Parkovi" oštećeni oko dva milijuna kuna te da je Ptiček prisvojio oko 500.000 kuna.

VARAŽDIN - Varaždinska policija osumnjičila je 40-godišnjeg direktora građevinske tvrtke iz Krapinskih Toplica za zloporabu položaja i ovlasti jer je jednoj varaždinskoj tvrtki za 1,3 milijuna kuna prodao stan koji je zatim založio kao jamstvo za vraćanje zajma.

ZAGREB - U prometnoj nesreći koja se dogodila u zagrebačkom naselju Knežija poslijepodne je poginuo 56-godišnji pješak. Na pješaka je, po prvim policijskim informacijama, iza 14 sati naletio 23-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom "golf" Poljanom Dragutina Kalea. Još nije poznato je li pješak prelazio cestu na obilježenom pješačkom prijelazu ili mimo njega te je li vozač bio pod utjecajem alkohola.

RIJEKA - "Hodač" - skulptura akademskog kipara Ivana Kožarića koja je srušena na riječkome Korzu nije oštećena u vandalskome napadu, nego je sama pala, utvrdila je policija. Aluminijska skulptura visoka dva metra i teška 50 kilograma postavljena je na Korzu u svibnju ove godine. Pregledavanjem snimaka nadzornih kamera okolnih zgrada utvrđeno da je skulptura pala 26. prosinca oko šest sati ujutro. U tom trenutku, utvrđeno je pregledom snimaka iz nekoliko kutova, nije bilo nikoga u blizini.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙