FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze pale, dolar ojačao

Autor: scvi
TOKYO, 20. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer je jačanje napetosti na Korejskom poluotoku natjeralo ulagače na oprez, dok je na valutnim tržištima američki dolar osjetno ojačao prema euru.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio oko 0,8 posto, dok su u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju cijene dionica pale između 0,3 i 1,5 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,6 posto.

Južna Koreja ne odustaje od vojne vježbe bojnim streljivom na otoku Yeonpyeongu, unatoč prijetnjama Sjeverne Koreje. Prošli put kad je južnokorejska vojska izvodila vježbe u tom području sjevernokorejski su vojnici ispalili granate na otok i ubili dva vojnika i dva civila. Sjeverna Koreja upozorila je da će u slučaju izvođenja vježbi odgovoriti žešće nego prošli put.

Zbog toga jutros na azijskim burzama vlada nesigurnost. Ulagači su oprezni i zbog toga što je u petak agencija Moody's oštro smanjila kreditni rejting Irskoj, a ni sastanak lidera Europske unije prošloga tjedna nije uvjerio ulagače da će dužnički problemi u eurozoni uskoro biti sasvim savladani.

Najviše su pale cijene dionica u Šangaju jer se ulagači plaše da će tamošnje monetarne vlasti uskoro povećati ključne kamatne stope kako bi zauzdale inflaciju.

Na valutnim je, pak, tržištima dolar jutros ojačao jer ulagači zbog napetosti na Korejskom poluotoku traže sigurnija utočišta za kapital, dok je euro pod pritiskom dužničke krize u eurozoni.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 posto.

Pritom je tečaj eura prema američkoj valuti pao za 0,5 posto, na 1,3125 dolara, najnižu razinu u dva tjedna.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara oslabila je, pak, 0,2 posto, na 83,87 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti pao je, pak, sa 110,75 jena, koliko je iznosio u petak, na 110,45 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙