FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): oprez na azijskim burzama, euro stabilan

Autor: neba
TOKYO, 16. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno jer nema poticanih vijesti, dok je tečaj eura prema dolaru stabilan, nakon jučerašnjeg oštrog pada, izazvanog strahovanjima od širenja dužničke krize u eurozoni.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks jutros balansira na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok su u Singapuru i Australiji cijene dionica ojačale između 0,1 i 0,3 posto.

U Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji burzovni su indeksi pali između 0,2 i 0,4 posto.

Kako su i na većini drugih azijskih burzi cijene dionica pale, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,5 posto.

Obujam trgovanja na azijskim tržištima vrlo je mršav jer ulagači nisu spremni poduzimati rizičnije poteze pred kraj godine, kažu analitičari.

Tim više što je u fokusu ponovno dužnička kriza u eurozoni, nakon što je jučer agencija Moody's upozorila na mogućnost smanjenje kreditnog rejtinga Španjolskoj i nakon što su troškovi kreditiranja Portugala na jučerašnjoj aukciji obveznica gotovo udvostručeni.

Ulagače zabrinjava i rast prinosa na američke državne obveznice. Očekuje se da će Kongres uskoro podržati prijedlog o produljenju poreznih olakšica još dvije godine, što će izazvati rast proračunskog deficita, a vjerojatno i inflacije.

Zbog toga cijene 10-godišnjih trezorskih obveznica padaju, pa je prinos na njih premašio 3,5 posto, dosegnuvši najviše razine od svibnja.

„Prije nego što je prijedlog o poreznim olakšicama upućen u Kongres, mnogi ulagači očekivali su da će se prinosi kretati u rasponu od 2,5 do 3 posto. No, sada očekuju da će iznositi od 3 do 3,5 posto. Mislim da će uskoro pasti“, kaže Hiroshi Yokotani, direktor u tvrtki Alliance Bernstein.

Rast prinosa na američke obveznice pozitivno utječe na dolar, dok je euro posljednjih dana pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

Uoči sastanka lidera Europske Unije, koji će raspravljati o stalnom mehanizmu za sprječavanje fiskalnih kriza, tečaj eura na valutnim tržištima stabilno se jutros kreće oko 1,3230 dolara, nakon što je jučer potonuo 1,2 posto.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura kreće se oko 111,40 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 111,60 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, s jučerašnjih 83,80 na 84,20 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙