FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se volatilno trgovanje

Autor: scvi
NEW YORK, 17. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas ne ukazuju na jasan smjer kretanja cijena dionica na Wall Streetu, no trgovanje bi moglo biti volatilno jer istječu rokovi za terminske opcijske, indeksne i pojedinačne dioničke ugovore.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na dobitku 12 boda, dok je tehnološki Nasdaq oslabio 2,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks soustio se 2,1 bod i bio je u skladu s fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Trgovanje bi danas moglo biti vrlo volatilno jer istječu rokovi za terminske opcijske, indeksne i pojedinačne dioničke ugovore. Investitori uobičajeno smanjuju svoje pozicije uoči Božića, što rezultira smanjenim obujmom trgovanja, a to dodatno može pojačati volatilnost, ističu analitičari.

Pozornost investitora mogle bi privući dionice proizvođača sirovina, nakon što je cijena barela sirove nafte porasla iznad 88 dolara za barel, posljedično slabljenju tečaja američke valute i hladnom vremenu u SAD-u i Europi. Ujedno, ojačale su i cijene obojenih metala između 0,8 i 2,3 posto.

Iako je američki Kongres usvojio produljenje roka primjene poreznih olakšica Amerikancima za još dvije godine, to čini ne zasad daje poticaja investitorima za kupnju dionica.

Od makroekonomskih pokazatelja, očekuje se objava vodećih indikatora Conference Boarda za studeni. Ekonomisti procjenjuju njihov porast za 1,1 posto, nakon u listopadu ostvarenog rasta od 0,5 posto.

Na europskim burzama cijene dionica danas su u blagom minusu, ponajviše zbog straha od mogućeg širenja dužničke krize u eurozoni. Iako su se EU čelnici jučer uspjeli dogovoriti o sustavu rješavanja budućih dužničkih kriza, investitore zabrinjava snižavanje irskog kreditnog rejtinga.

Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,16 posto, na 5.871 bodu, frankfurtski DAX 0,17 posto, na 7.012 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 3.875 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙