FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Dow Jones blago porastao, Nasdaq indeks pao

Autor: neba
NEW YORK, 14. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - U nedostatku poticajnih vijesti na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno, pri čemu je Dow Jones blago porastao, dok je Nasdaq indeks, nakon osam dana neprestanog uspona, oslabio.

Dow Jones indeks ojačao je 18 bodova, ili 0,16 posto, na 11.428 bodova, dok je S&P 500 ostao nepromijenjen na 1.240 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,48 posto, na 2.624 boda.

Jučerašnje trgovanje počelo je usponom cijena dionica zahvaljujući blažem nego što se očekivalo zaoštravanju monetarne politike u Kini.

Ulagači su se plašili da će kineske vlasti povećati ključne kamatne stope kako bi suzbile inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u 28 mjeseci. No, monetarne su vlasti samo povećale obveznu rezervu bankama, što se smatra manje oštrim potezom.

Pozitivno je na tržište djelovao i podatak o snažnijem nego što se očekivalo rastu industrijske proizvodnje u Kini, što je potaknulo rast cijena sirovina, s obzirom da je ta zemlja najveći svjetski uvoznik sirovina.

Zahvaljujući tome, porasle su cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru. Dionice Caterpillara i Chevrona poskupile su oko 1,5 posto.

No, do kraja trgovanja dobici su splasnuli jer nije bilo vijesti koje bi podržale njihov daljnji uspon.

„Nije bilo ničega što bi oživjelo trgovanje. U nedostatku vijesti i uz mršav obujam, nije bilo ničega što bi nas podržalo u uzlaznom trendu“, kaže Timothy Harder, direktor u tvrtki Peak Capital Investment Services.

Obujam trgovanja već je danima vrlo tanak. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 7,3 milijarde dionica, dok je u dosadašnjem dijelu godine prosječan dnevni promet iznosio 8,62 milijarde.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 8 naprema 7.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 5.860 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 posto, na 7.029 bodova, a pariški CAC 0,91 posto, na 3.892 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙