FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Na današnji dan prije dvadeset godina Hrvatska je dobila svoj prvi Ustav kao samostalna država, koji je dobio naziv božićni Ustav jer je donesen 21. prosinca 1990. i svečano proglašen dan kasnije, dakle tek nekoliko dana prije Božića. Nakon što su u travnju i svibnju 1990. održani prvi višestranački parlamentarni izbori, a krajem svibnja i konstituiran Sabor, tadašnje Predsjedništvo Socijalističke Republike Hrvatske je 18. srpnja odlučilo Saboru predložiti donošenje Ustava koji će odraziti volju građana izraženu na izborima i težnje hrvatskog naroda za neovisnosti. Božićnim Ustavom Hrvatska je određena kao jedinstvena, nedjeljiva demokratska i socijalna, suverena država u kojoj su zajamčena prava čovjeka, pravo vlasništva i vladavina prava. Božićni Ustav do sada je mijenjan četiri puta, a posljednji put u lipnju ove godine.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nazočio je danas svečanosti donošenja Betlehemskog svjetla u Hrvatski sabor, kao simbola mira, dobra i ljubavi, a koje su i ove godine donijeli predstavnici Saveza izviđača Hrvatske. Uz Betlehemskim svjetlom upaljen lampaš u predvorju sabornice, Bebić je izjavio kako Betlehemsko svjetlo već 2000 godina obasjava svijet mirom i toplinom, te svake godine ponovno svjedoči kako se nije ugasilo, nego se razbuktava i širi cijelom Zemljom. Naglasio je kako na dolazak Betlehemskog svjetla u Sabor ne gleda samo kao na simboloku, već i kao na želju da i Sabor doprinese ozračju mira i dobra. Izviđače je pozvao da nastave s tom lijepom tradicijom donošenja Betlehemskog svjetla, koje se u cijelom svijetu ove godine obilježava uz poruku "Vi ste svjetlo svijeta, idite i činite dobra djela".

ZAGREB - U zagrebačkoj Gradskoj skupštini izglasovan je dosad najgori proračun i služi jedino očuvanju vlasti, ustvrdio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Jasen Mesić. Roditelji će morati izdvojiti više od 70 milijuna kuna više za dječje vrtiće, a za provedbu malih komunalnih akcija predviđeno je 100 milijuna kuna manje dok je istodobno povećana svota namijenjena uredu gradonačelnika i Gradskom uredu za financije, upozorio je Mesić. "Godinama smo svi taoci frakcijskih borbi unutar SDP-a, koji na probleme reagira 'guranjem glave u pijesak', a jučer prigodom donošenja proračuna ponovno smo svjedočili 'cirkuskoj dosljednosti' SDP-a", istaknuo je Mesić. Nedosljednim smatra što na gradskoj razini SDP "gura probleme pod tepih", a na državnoj razini njegov predsjednik Zoran Milanović poziva na izbore želeći, kako je kazao, izazvati kaos i blokirati proces pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji.

ZAGREB- Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) priopćila je danas da su uključeni privremeni odašiljači radi poboljšanja TV prijema u zapadnoj Istri. "S obzirom na to da do današnjeg dana, ni nakon što je HAKOM upozorio talijansku stranu na nedopustivu situaciju i zatražio žurno uklanjanje smetnji sukladno međunarodnoj proceduri, nije uklonjena smetnja talijanskih odašiljača, odobren je privremeni rad DVB-T pretvarača u mreži multipleksa MUX A na lokacijama Rovinj, Vrsar, Poreč, Novigrad, Plovanija i Buje na kanalu K-68", navodi u priopćenju HAKOM. Upućuju gledatelje koji zbog smetnji ne mogu pratiti hrvatske programe na području zapadne Istre da podese svoje digitalne prijamnike (samostojeće ili ugrađene u televizore) na novi privremeni odašiljački kanal K68.

SPLIT - Tri su broda izgorjela, a jedan od njih je potonuo, u požaru koji je buknuo jutros u 5,38 sati u splitskoj lučici Zenta, doznaje se od Felicija Parčine iz Javne vatrogasne postrojbe grada Splita. Požar na brodovima je lokaliziran, a policija provodi očevid. Zbog potonuća jednog broda s vanjske je strane lučice preventivno postavljena brana kako ne bi došlo do širenja masne mrlje, no kako se doznaje od vatrogasaca, nije došlo do značajnijeg zagađenja mora. Za sada se kao uzrok tog velikog požara spominje ispaljivanje raketa iz obližnjeg disco-kluba.

SPLIT - Policija na otoku Visu od sinoć traga za nestalim 29-godišnjim državljaninom SAD-a, izvijestila je jutros splitska policija. Viškoj policiji je sinoć oko 20 sati nestanak brata prijavio 33-godišnji državljanin SAD-a, koji boravi u obiteljskoj kući u Komiži. Kazao je da ga je zadnji put vidio prije četiri dana.

Poduzete su mjere potrage i pretraživanje šireg područja, kazali su u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

ZAGREB - Dokumentarni film inspiriran radovima klasika moderne avangarde, kipara Dušana Džamonje i snimljen u produkciji HRT-a premijerno će biti prikazan večeras u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO). Četrdesetpetminutni dokumentarac sažima cjelokupno stvaralaštvo Dušana Džamonje ostvareno u crtežu, skulpturi i spomeničkoj baštini, rekao je autor filma Milan Bešlić. Bavi se i problemom recepcije kipareva djela kroz desetljeća. Majstor monumentalnih apstraktnih skulptura Dušan Džamonja (1928.-2009.) smatra se jednim od najznačajnijih hrvatskih kipara druge polovice 20. stoljeća, čije je djelo visoko cijenjeno i u suvremenoj europskoj umjetnosti.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙