FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 18. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Svečana akademija u povodu 100. obljetnice Hrvatskoga novinarskog društva (HND) održana je danas u Novinarskom domu uz poruku pokrovitelja svečanosti, hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kako je nedopustivo da u medije ulazi crni kapital te da takvi mediji budu kupljeni crnim fondovima i da služe nevidljivim političkim ili kakvim drugim mafijaškim interesima. "Vi imate pravo i dužnost vrednovati svakog od nas koji smo na javnoj sceni, kritizirati ga, pisati sve što znate o njemu i dobro i loše i nema nikakve obveze da pišete išta lijepo o bilo kome, ali postoji samo jedna obveza - da se ne iznosi laž", kazao je Josipović, istaknuvši da istinite činjenice moraju biti temelj svakog novinarskog uratka. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić poručio je da bez slobodnog i neovisnog novinarstva nema ni slobodnog, demokratskog i neovisnog društva. Tijekom govora predsjednika HND-a Zdenka Duke novinari su ustali u znak protesta protiv cenzure i lošeg stanja u medijima, a na odjeći su imali znak "X" koji simbolizira borbu protiv cenzure. Na svečanosti su predstavljeni monografija "HND - prvo stoljeće" i marka HP-a "100 godina HND-a".

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je danas kako smatra da nije potrebno sazivati izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora u blagdansko vrijeme, poručivši da sve važne odluke, uključujući i rekonstrukciju Vlade, mogu pričekati siječanj i početak nove godine. "Zalagat ću se protiv održavanja izvanredne sjednice Hrvatskog sabora jer se ništa neće dogoditi do početka siječnja. Pustimo da ovo blagdansko vrijeme prođe bez svađa", rekao je Friščić novinarima u prigodi glavne programske skupštine HSS-a, odgovarajući na upit hoće li se održati izvanredna saborska sjednica 27. prosinca. S pojedinostima vezanima uz rekonstrukciju Vlade rekao je da nije upoznat, ali i poručio kako premijerka i dalje u važnim odlukama ima podršku HSS-a koji ostaje stabilan koalicijski partner. HSS će se, najavio je Friščić, u idućoj odini zauzimati za jačanje malog i srednjeg poduzetništva, razvoj obiteljskih gospodarstava, očuvanje energetskog sektora i ravnomjeran regionalni razvoj.

ZAGREB - U okviru akcije Hrvatskog Caritasa "Za 1000 radosti" danas je na Trgu bana Jelačića organizirana humanitarna akcija prodaje božićnih drvaca, koja se organizira već osmu godinu, a sredstva prikupljena ovogodišnjom prodajom namijenjena su pomoći obiteljima koje su pogođene smrću nekih njenih članova. Akciju su kupnjom božićnog drvca podržali i predsjednica vlade Jadranka Kosor te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kosor je tom prilikom podsjetila kako je Vlada i ove godine donijela odluku o dodjeli 250 tisuća kuna za tu akciju, izrazivši uvjerenje da će se, u ovo predbožićno vrijeme, postići krajnji cilj akcije - sjetiti se onih koji su u nevolji.

ZAGREB - Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković danas je na upit novinara odgovorio kako se i na slučaju Sanader, ali i na svim slučajevima koji su povezani s borbom protiv korupcije pokazuje da Hrvatska funkcionira kao pravna država, što joj u konačnici ne škodi. "I na slučaju Sanader, ali i na svim slučajevima koji su povezani sa borbom protiv korupcije pokazuje se da Hrvatska funkcionira kao pravna država, da institucije ove države funkcioniraju tako da u konačnici to svakako ne škodi, nego u stvari pokazuje Hrvatsku kao jednu snažnu, europsku državu u kojoj vlada pravo i institucije funkcioniraju", izjavio je Jandroković novinarima na zagrebačkom Kvaternikovom trgu, gdje je kao predsjednik zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a sudjelovao na humanitarnom Božićnom sajmu koji je HDZ priredio radi prikupljanja novca za četiri obitelji slabijeg imovinskog stanja s mnogo djece.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih socijaldemokrata (HSD) i saborski zastupnik Ivica Pančić pozdravlja napore državnih tijela u borbi protiv korupcije i izražava nadu da ona neće biti ciljana i ograničena prema politički marginaliziranim osobama Pančić očekuje da će se ubrzo riješena i "najveća korupcijska afera vezana uz izgradnju cestovne infrastrukture u kojoj je nezakonito potrošeno između 10 i 15 milijardi kuna hrvatskih poreznih obveznika", priopćeno je danas iz te stranke. Spremnost da se ona razriješi sukladno proklamiranoj vladinoj politici nulte točke tolerancije prema korupciji, premijerka može pokazati isključivo cjelovitom rekonstrukcijom Vlade, istaknuo je Pančić, koji smatra da će u protivnom, iskrenost premijerke ozbiljno će biti dovedena u pitanje.

OSIJEK - Potpredsjednik HDSSB-a i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo danas je u Osijeku kao destruktivne odbacio jučerašnje tvrdnje predsjednice osječkoga SDP-a Biljane Borzan da će nakon nedavnih izbora za vijeća osječkih gradskih četvrti i mjesnih odbora doći do novog političkog sukoba HDZ-a i HDSSB-a te da pri tome "SDP više ne želi glumiti ulogu UNPROFOR-a, između zaraćenih strana". Na konferenciji za novinare Bubalo je ocijenio kako izjave čelnice osječkog SDP-a pokazuje da ona "uopće ne razumije bit politike u mjesnoj samoupravi, već priželjkuje neke nove ratove, ali da se njezine slutnje neće ostvariti".

ZAGREB - Tijekom ovog vikenda, zahvaljujući adekvatnoj akciji koordinacijskih timova KBC-a Split, KBC-a Rijeka i KBC-a Zagreb, te zahvaljujući plemenitoj odluci dviju preminulih osoba i njihovih obitelji o darivanju organa nakon smrti, spašeno je sedam života, priopćilo je danas Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Snijeg, nevrijeme, te uslijed toga poteškoće u prijevozu, nisu spriječili liječnike da dragocjeni, darovani organi pravovremeno stignu do pacijenta.

ZAGREB - Izložba "Vrijeme Gorgone i Postgorgone 1961.- 2010." slikara i grafičara akademika Josipa Vanište, otvorena danas u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u umjetnikovoj nazočnosti, daje nove uvide i novo svjetlo o Gorgoni - umjetničkoj grupi i nekonvencionalnom pokretu koji je težio razvijanju novoga umjetničkog senzibiliteta. Svojevrsno zatvaranje "kruga" koje se ima naslutiti na ovoj egzemplarnoj izložbi čini Gorgonu otvorenim i zauvijek relevantnim umjetničkim pokretom, istaknuo je otvarajući izložbu akademik Tonko Maroević .

ZAGREB - Hrvatska kulturna zaklada (HKZ) proglasila je danas 2011. godinu jubilarnom godinom hrvatskoga isusovca, znanstvenika, filozofa, diplomata i pjesnika Ruđera Boškovića i hrvatskoga književnika i političara Augusta Harambašića. HKZ poziva sve hrvatske kulturne, prosvjetne, vjerske i ine ustanove da jubilej prate tijekom čitave godine. Godina 2010. bila je jubilarna godina hrvatskih književnika Eugena Kumičića i Mate Meršića Miloradića.

ZAGREB - Zagrebačka policija prijavila je još dvojicu huligana zbog sumnje da su prošlog utorka u Novom Zagrebu sudjelovali u napadu na autobus koji je iz zračne luke prevozio 40-ak VIP gostiju grčkog nogometnog kluba PAOK. Kao i ranije prijavljenu četvoricu navijača i posljednju dvojicu policija tereti za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji koja smatra da je riječ o zločinu iz mržnje.

(Hina) ymć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙