FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON/ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u petak da je odobrila pet milijuna eura kredita za poticanje konkurentnosti makedonskih poduzeća na lokalnim i europskim tržištima. Kredit će biti isplaćen preko Sparkasse Bank Macedonia, a namijenjen je kreditiranju malih i srednjih poduzeća kako bi im se ojačala konkurentnost. Time će se olakšati pristup makedonskih malih i srednjih poduzeća tržištima Europske unije, navodi se u priopćenju banke. Kredit će biti isplaćen u okviru EBRD-ova Programa potpore za privatni sektor zapadnog Balkana, dok će Europska komisija i Multidonatorski fond za zapadni Balkan pružiti tehničku potporu. Otkad je počeo poslovati u Makedoniji, EBRD je toj zemlji odobrio ukupno više od 540 milijuna eura kredita za više od 60 projekata u ključnim privrednim sektorima, a mobilizirao je i dodatna ulaganja u visini gotovo 700 milijuna eura, ističe se u priopćenju.

ŠANGAJ - Kineski ministar trgovine Chen Deming upozorio je u petak kako mjere koje Europa poduzima da bi riješila dužničku krizu "pretvaraju akutnu bolest u kroničnu", prenose kineski državni mediji. Kina je ovaj tjedan priopćila kako podupire mjere koje poduzimaju Europska unija i Međunarodni monetarni fond kako bi se osigurala financijska stabilnost u eurozoni. Peking je tako najavio ulaganja u državne obveznice članica eurozone. Chen pak upozorava kako krizu neće riješiti 750 milijardi eura vrijedan fond za pomoć zemljama EU-a koje su pritisnute ogromnim teretom dugova, kao ni nastavljene prodaje njihovih državnih obveznica. "Te mjere pretvaraju akutnu bolest u kroničnu. Teško je reći mogu li se zemlje zakopane pod teretom dužničke krize oporaviti u tri do pet godina", kazao je Chen a prenosi Shangai Securities News. Naglasio je također da će Kina morati pažljivo pratiti razvoj situacije u Europi, posebno u siječnju i veljači.

TOKIO - Kabinet japanskog premijera Naoto Kana u petak bi trebao odobriti rekordni proračun u visini 92.400 milijardi jena (1.110 milijardi dolara) za fiskalnu godinu 2011. koja u Japanu počinje u travnju, prenose lokalni mediji. Proračun bi trebao biti nešto veći od početnog proračuna za 2010., koji je iznosio 92.300 milijardi jena, prenose Jiji Press i Kyodo News. Njime je predviđeno više od 44.000 milijardi jena prihoda od izdavanja novih državnih obveznica, što je druga godina zaredom da obveznice nadmašuju poreze kao izvor prihoda. Kan je u premijersku fotelju zasjeo u lipnju ove godine, najavljujući rezanje potrošnje i smanjenje ogromnog javnog duga, na koji otpada gotovo 200 posto bruto domaćeg proizvoda te zemlje. Ostvarivanje tog cilja zapinje zbog stanja u gospodarstvu.

BERLIN - Njemački proizvođač luksuznih automobila Daimler objavio je da je s drugim po veličini ruskim proizvođačem automobila GAZ-om potpisao sporazum o proizvodnji oko 25 tisuća kombija u Nižnjem Novgorodu. U Daimleru ističu da u zajednički projekt namjeravaju uložiti oko 100 milijuna eura. "U očekivanju pozitivne studije o tehničkoj izvedivosti projekta Mercedes-Benz Vans i GAZ počet će u 2011. pripremati proizvodnu lokaciju u Nižnjem Novgorodu za proizvodnju vozila i komponenti", priopćeno je u četvrtak iz Daimlera, vlasnika Mercedes-Benza. Prilikom prezentacije projekta u Nižnjem Novgorodu, na kojoj je bio nazočan i ruski premijer Vladimir Putin, izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche kazao je da se njemačka tvrtka dugoročno obvezala ulagati u Rusiju.

TOKIO - Najveći svjetski proizvođač automobila Toyota Motor Corp u petak je priopćio da je u studenome smanjio proizvodnju širom svijeta, treći mjesec zaredom, čime bilježi suprotan trend u odnosu na konkurente Nissan i Hondu. U studenome je zabilježen 8,7-postotni pad proizvodnje u odnosu na godinu ranije, uz proizvedena 656.924 vozila, priopćila je Toyota, čiju je reputaciju teško pogodilo ovogodišnje masovno povlačenje vozila iz prodaje. Proizvodnja izvan Japana uvećana je 0,3 posto zahvaljujući povećanju proizvodnih aktivnosti u Južnoafričkoj Republici, te na drugim tržištima Azije. Taj je japanski proizvođač automobila u studenom zabilježio 9,4-postotni pad isporuka u inozemstvo i 35-postotni pad isporuka na domaćem tržištu, koje se našlo općenito pogođeno istekom vladinog programa subvencioniranja kupnje 'zelenih' automobila.

PEKING - Kineski avioprijevoznik Shandong Airlines priopćio je u petak da je dogovorio kupnju 15 Boeingovih mlaznih aviona tipa B737-800, čija se ukupna vrijednost po kataloškim cijenama kreće u visini 1,2 milijarde dolara. Američki proizvođač zrakoplova Boeing isporučiti će 15 zrakoplova u 2014. i 2015., izvijestila je kineska aviokompanija u priopćenju za burzu u Shenzhenu. U priopćenju se ne navodi ugovorena kupoprodajna cijena zrakoplova, ali prema katalogu cijena jednog takvog zrakoplova može se kretati i do 80 milijuna dolara. Sa sjedištem u napučenoj istočnokineskoj provinciji Shandong, ta je zrakoplovna kompanija povezana s grupom Air China, koja u vlasništvu drži 49,4 posto njihovih dionica.

SEATTLE - Boeing će nastaviti izvoditi pokusne letove svog zrakoplova 787 "Dreamlinera", priopćila je ta tvrtka iz Seattlea. Šest pokusnih zrakoplova prizemljeno je 9. studenog nakon što je na jednom od njih tijekom leta izbio požar. Boeing kaže da su za požar kriva "strana tijela" koja su izazvala kratki spoj u razvodnoj ploči pa su učinjene preinake kako se to ne bi ponovilo. Boeing 787 Dreamliner stalno prate problemi i odgode. Zrakoplov je prvotno trebao biti pušten u komercijalnu uporabu 2008. a sada još nije sigurno da će isporuke naručiteljima krenuti 2011. kao što je to Boeing predviđao prije najnovije odgode u studenom.

LONDON - Cijene europskih dionica jutros ne osciliraju osjetnije, a obujam trgovanja je mršav jer se na mnogim burzama ne radi, dok se na ostalima radi skraćeno. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.147 bodova, nakon što je jučer oslabio 0,1 posto. Od početka prosinca taj je indeks porastao 7,4 posto. Pariški CAC i londonski FTSE indeks kreću se jutros na rubu pozitivnog i negativnog područja. Cijene dionica ne osciliraju značajnije jer je obujam trgovanja mršav. Danas se, među ostalim, ne radi na burzama u Njemačkoj i Italiji. Ne radi se ni na Wall Streetu. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 0,7 posto, na 10.279 bodova.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙