FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF odobrio Srbiji povlačenje novog obroka zajma

Autor: ssai
BEOGRAD, 23. prosinca 2010. (Hina) - Izvršni odbor Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) upotpunio je šestu reviziju stand-by aranžmana sa Srbijom vrijedna 2,9 milijarda eura te joj odobrio povlačenje novog obroka zajma od 373 milijuna eura, objavljeno je u četvrtak.

Povuče li Srbija cijelu tu svotu, ukupna vrijednost do sada preuzetih financijskih sredstava u sklopu aranžmana iznosit će oko 1,9 milijarda eura.

Prvi zamjenik ravnatelja izvršnog odbora i vršitelj dužnosti predsjednika MMF-a John Lipsky ocijenio je da zadovoljava rad srbijanskih vlasti u provedbi programa dogovorena s MMF-om, navedeno je na službenom portalu te međunarodne novčarske ustanove.

Lipsky je dodao kako će ključan biti nastavak oprezne politike zbog rasta rizika za makroekonomsku stabilnost, uzimajući tu u obzir rast inflacije, visok trgovinski manjak i mogućnost prelijevanja krize iz susjedstva.

Srbijanske su vlasti, kako je istaknuo, na primjeren način zaoštrile monetarnu politiku, u skladu s ciljanim okvirom inflacije i trebale bi, po njegovim riječima, nastaviti primjenu raspoloživih mjera kako bi inflaciju vratili u okvir koji je projektirala srbijanska središnja banka.

Lipsky je ocijenio kako je fiskalna politika ostala u skladu s programom te da je predviđeni proračunski manjak za 2011. u skladu s novim okvirom fiskalne odgovornosti.

Također je upozorio da je važno nastaviti strukturne fiskalne reforme, posebice reformu mirovinskog sustava kako bi postao održiv.

Reforme u srbijanskom bankovnom sustavu bile su za pohvalu i taj je sustav u stanju dobro podnijeti pogoršanje poslovanja poduzeća, naveo je Lipsky.

Srbijanska vlada postigla je potkraj studenog sporazum s MMF-om u sklopu šeste revizije kreditnoga stand-by aranžmana.

Izvršni odbor MMF-a dovršio je sa Srbijom 28. rujna petu reviziju tog aranžmana vrijedna 2,9 milijarda eura, a predviđeno ih je ukupno sedam.

Srbijanski parlament u četvrtak je počeo raspravu o vladinu prijedlogu proračuna za 2011. i očekuje se da bi mogao biti prihvaćen do 29. prosinca, kad se završava jesensko zasjedanje parlamenta.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙