FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF službeno usvojio reformu glasačkih udjela

Autor: gvla
WASHINGTON, 17. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Ministri financija i čelnici središnjih banaka zemalja članica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) formalno su poduprli dugo očekivanu promjenu omjera glasačkih udjela u toj organizaciji kako bi gospodarstvima u nastajanju pripala veća prava glasa, priopćio je MMF.

Ta će reforma, najradikalnija u 65-godišnjoj povijesti te organizacije, povećati utjecaj vodećih zemalja u razvoju unutar MMF-a, uključujući Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, dok će utjecaj europskih članica, među kojima su Belgija i Njemačka, biti smanjen.

MMF je priopćio da je tu promjenu, koja predviđa 3-postotnu izmjenu ravnoteže glasačkih udjela u korist zemalja u razvoju, odobrilo više od 85 posto članova Vijeća guvernera, najvišeg odgovornog tijela te organizacije koje čine ministri financija ili čelnici središnjih banaka svih 187 članica MMF-a.

Sad ju moraju odobriti njihove vlade, što će u nekim slučajevima uključivati i izmjenu zakona kako bi se omogućila ratifikacija.

MMF je priopćio kako očekuje da će postupak ratifikacije biti završen najkasnije do listopada 2012.

"Ovakav ishod pokazuje raširenu podršku našeg članstva za ključne reforme", kazao je direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn. "Pozivam sve naše članove da brzo nastave s koracima nužnim za provedbu ovog paketa u utvrđenom roku".

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙