FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i MMF istražuju opcije uključivanja vlasnika obveznica u spašavanje irskih banaka

Autor: vmom
DUBLIN, 26. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Dužnosnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije ispituju opcije kojima bi se vlasnike obveznica s višim priroritetom naplate primoralo da snose dio troškova spašavanja irskih banaka, piše u petak irski list The Irish Times.

Izloženo je nekoliko prijedloga, piše taj list, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema jednoj od mogućih opcija, dug banke zamijenio bi se dioničkim udjelima. Druga opcija bila bi da se ulagačima ponudi da izaberu hoće li ubrizgati svježi kapital u banke, ili će se izložiti smanjenju vrijednosti svojih ulaganja.

Tako je sada glavna tema postala hoće li vlasnici obveznica s višim prioritetom naplate u irskim bankama Bank of Ireland, Allied Irish Banks i nacionaliziranoj Anglo Irish Banku morati snositi dio tereta njihova spašavanja, budući da neki europski političari traže da oni podijele dio tih troškova s poreznim obveznicima.

Takvim potezom dodatno bi se narušilo povjerenje u banke u Portugalu i Španjolskoj, jer bi se time pokazalo da su svi ulagači ranjivi, a irskim bi se bankama možda dodatno otežala situacija pri financiranju u budućnosti.

"Dok bi teret nametnut svim vlasnicima obveznica ublažio teret spašavanja koji snosi država, učinak toga bio bi dvostran jer bi najvjerojatnije bankama povećao troškove financiranja u budućnosti", tumači analitičar Eamonn Hughes iz Goodbody Stockbrokersa.

"Uz to, očite su implikacije tog prijedloga za ostale ulagače u europske obveznice u ostalim posrnulim europskim zemljama, pridodajući važnost donošenju odluka o tome pitanju".

Prinosi na irske, portugalske i španjolske državne obveznice dosegnuli su najviše razine od uvođenja eura zbog pojačanih strahova od širenja irske bankovne krize.

Njemačka kancelarka Angela Merkel opetovano je isticala da bi vlasnici obveznica trebali podnijeti teret spašavanja neke zemlje koju snađu problemi, ali da bi se to odnosilo samo na vlasnike novoizdanih obveznica, odnosno onih koje bi bile izdane najranije iduće godine.

The Irish Times, pozivajući se na neimenovani izvor, nadalje piše da je među predstavnicima EU-a, Europske središnje banke (ECB) i MMF-a postignuta suglasnost da bi vlasnici obveznica s višim prioritetom naplate ali i oni s nižim prioritetom trebali snositi dio troškova spašavanja.

Prvi korak bio bi iznaći način da se vlasnike obveznica s višim prioritetom naplate uvjeri da doprinesu spašavanju, kazao je isti izvor. "Ako to ne uspije, postavlja se pitanje kako ih se može na zakonit način primorati da to učine".

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙