FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijski ulagači oprezni, euro ponovno pod pritiskom

Autor: scvi
TOKIO, 10. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer su ulagači oprezni zbog mogućeg zaoštravanja monetarne politike u Kini, što bi moglo usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu oslabile između 0,1 i 0,7 posto.

U Australiji i Šangaju burzovni su indeksi porasli između 0,1 i 0,7 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Tri tjedna prije kraja godine ulagači na azijskim burzama nisu spremni previše riskirati, jer bi uskoro, moguće već ovoga vikenda, središnja kineska banka mogla povećati ključne kamatne stope.

Jutros je tamošnji dnevni list u državnom vlasništvu objavio da bi inflacija u studenome mogla dosegnuti 5,1 posto. Očekuje se da će središnja banka zaoštriti monetarnu politiku kako bi zauzdala rast potrošačkih cijena.

Analitičari Credit Suissea procjenjuju da bi u idućih godinu kineske monetarne vlasti mogle povećati kamate na jednogodišnje depozite za 2,25 postotnih bodova, a kamatu na kredite za 2,10 postotnih bodova kako bi zaustavile rast inflacije, koja bi u 2011. godini mogla dosegnuti 5,3 posto.

Stroža monetarna politike mogla bi, pak, usporiti snažan rast kineskog gospodarstva, koje predstavlja najjači izvor potražnje za proizvodima azijskih izvoznika, s obzirom na slabiji rast američkog i europskih gospodarstava.

Unatoč očekivanom povećanju kamata, i iduće se godine očekuje snažan, 9-postotni rast kineskog gospodarstva, dok bi u 2012. godini mogao dosegnuti i 9,2 posto, procjenjuju analitičari Credit Suissea.

Ulagači na azijskim burzama zabrinuti su i zbog toga što je agencija Fitch jučer srezala 'A' kreditni rejting Irske za čak tri stupnja, na 'BBB+', zbog financijskih problema u toj članici eurozone.

Zbog toga je jučer na valutnim tržištima tečaj eura pao s 1,33 na samo 1,3164 dolara.

Jutros se, ipak, cijena eura stabilizirala, pa se njime trguje po 1,3250 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj eura kreće se jutros oko 111,10 jena, dok je jučer u ovo doba vrijedio 111,60 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je cijena pala s jučerašnjih 84 na 83,60 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙