FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): japanski Nikkei ojačao, ostale azijske burze oslabile

Autor: neba
TOKYO, 8. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Osim na Tokijskoj burzi, na koju je pozitivno djelovalo jačanje dolara prema jenu, na ostalim su azijskim burzama cijene dionica jutros pale.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 0,9 posto, a blagi rast cijena dionica, 0,1 posto, zabilježen je još samo u Singapuru.

Burzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pali su između 0,3 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto.

Skok japanskog Nikkei indeksa nadomak najviših razina u sedam mjeseci zahvaljuje se jačanju dolara prema jenu, što pozitivno utječe na dionice japanskih izvoznika.

Sporazum predsjednika SAD-a Baracka Obame s republikancima o produženju važenja poreznih olakšica za još dvije godine pozitivno će utjecati na rast američkog gospodarstva, no istodobno će izazvati i produbljenje proračunskog deficita.

Zbog toga su već jučer prinosi na 10-godišnje američke trezorske obveznice skočili s 2,93 na 3,13 posto, a jutros su na azijskim tržištima dosegnuli 3,18 posto, najvišu razinu od lipnja.

Takav rast prinosa na obveznice čini dolar privlačnijim za ulaganje investitorima koji traže veći povrat na kapital, pa cijena američke valute raste.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,4 posto.

To je, pak, izazvalo pad cijena sirovina. Terminska cijena nafte pala je za više od jednog dolara, na 87,75 dolara po barelu, a pale su u cijene metala.

Zbog toga su na burzama pod pritiskom dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Uzbudljivo je jutros i na valutnim tržištima. Tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio je s jučerašnjih 82,46 na 83,95 jena.

Američka je valuta osjetno ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala s jučerašnjih 1,3340 na 1,3210 dolara.

No, euro je ojačao u odnosu na japansku valutu. Njegova cijena porasla je s jučerašnjih 110,10 na 110,95 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙