FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Atlantic Grupa dobitnik je nagrade "Zlatna dionica" kao najbolja dionica u 2009., a na svečanosti dodjele u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ta je tvrtka dobila i nagradu za najbolju industrijsku dionicu u segmentu hrana i lijekovi. Dionica HT-a proglašena je najboljom industrijskom dionicom u segmentu pomorstvo, promet i veze, dok je najbolja industrijska dionica u segmentu ostalo ona Končar Elektroindustrije. Najbolja turistička dionica je dionica tvrtke Maistra, a najbolja financijska dionica je dionica Zagrebačke banke. Dionica s najvećim rastom cijene u 2009. je dionica tvrtke Jadranski naftovod (Janaf), a najlikvidnija je dionica Institut IGH. Zlatne udjele, za najbolje fondove, dobili su Hi balanced (uravnoteženi), PBZ I stock fond (dionički), ZB bond (obveznički), RBA Cash (novčani), dok je najbolje društvo za upravljanje fondovima ZB Invest. Nagrade su dodijeljene po trinaesti put, i to u organizaciji Zagrebačke burze, gospodarske emisije HTV-a "Poslovni klub", Hrvatske gospodarske komore (HGK), tvrtke Kapital klub i tjednika Lider.

ZAGREB - Svi pokazatelji upućuju na to da će ove godine predblagdanska potrošnja biti manja nego lani, što je još jedna potvrda da je stanje u zemlji gore nego u kriznoj 2009., istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na današnjoj konferenciji za novinare. Vlada nije uspjela ništa učiniti da zaustavi potonuće Hrvatske u vrijeme kada zemlje u okruženju izlaze iz krize, što će se izravno odraziti na pad potrošnje u prosincu koja bi ove godine trebala biti ispod 10 milijardi kuna, dok je lani iznosila 10,3 milijardi, rekao je Sever. Tu procjenu potvrđuje i pesimizam građana koji pokazuju nedavno objavljene ankete - po istraživanju GfK-a čak 94 posto ispitanika misli da će im iduće godine biti isto ili gore nego sada. Nastavljen je rast nezaposlenosti i smanjenje broja zaposlenih, a poslodavci najavljuju da će se i u 2011. nastaviti otpuštanja u privatnom sektoru. Toj crnoj slici dodaje najavu poskupljenja plina i struje, rast insolventnosti i neplaćanja, kao i broja radnika koji ne primaju plaće, trenutno ih je oko 72.000. Sindikalna košarica minimalnih životnih troškova četveročlane obitelji za studeni iznosila je 6.652 kune. Prosječna neto plaća za rujan od 5.291 kunu pokrivala je 79,54 posto prosječne košarice za četveročlanu obitelj.

ZAGREB - Zbog izrazito niskih temperatura jučer, 16. prosinca, ostvarena je u Hrvatskoj rekordna dnevna potrošnja električne energije, ukupna dnevna potrošnja iznosila je 63.400 megavatsati (MWh), dok je dosadašnji rekord, zabilježen 21. prosinca 2009. godine, iznosio 62.838 MWh, izvijestili su iz Hrvatske elektroprivrede. Uz najveću dnevnu potrošnju jučer je ostvareno i dosad najveće vršno opterećenje elektroenergetskog sustava od 3.121 megavata (MW) u 18-tom satu. Dosadašnji maksimum od 3.120 MW zabilježen je također 21. prosinca prošle godine. Iz HEP-a ističu kako je hrvatski elektroenergetski sustav stabilan, a Hrvatska elektroprivreda ima dovoljne količine osnovnih energenata i zadovoljavajuću raspoloživost svojih postrojenja te ne očekuju probleme u opskrbi svojih kupaca.

ZAGREB - Iduća godina vjerojatno donosi pozitivne, ali skromne stope rasta hrvatskog gospodarstva, no to ne znači izlazak iz krize, kazao je danas Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. U 2010. godini nije bilo nužnih korekcija u gospodarskoj politici u Hrvatskoj, a zabilježeno je daljnje pogoršanje najvažnijih ekonomskih pokazatelja, poput pada BDP-a i zaposlenosti, te povećanja proračunskog manjka i javnog duga, kazao je Šantić na susretu s predstavnicima medija u Zagrebu. Srednjoročni izgledi domaćeg gospodarstva prilično su skromni, a put kako doći do novog modela gospodarskog rasta, temeljenog na rastu izvoza i investicija privatnog sektora, još je uvijek nedovoljno iskristaliziran, kaže Šantić, koji ni u 2011. godini ne očekuje značajnije promjene u gospodarskoj politici. Tomislav Krpan, glavni direktor za poslovanje s građanima Splitske banke, kazao je kako zbog nestabilne situacije na svjetskim financijskim tržištima snažno raste tečaj švicarskog franka, i puno je građana koji su time pogođeni jer imaju stambene kredite u 'švicarcima'. Stoga će, najavio je, početkom iduće godine Splitska banka smanjiti kamatne stope na stambene kredite u francima za prosječno 0,35 postotnih bodova.

ZAGREB - Hrvatska industrija u listopadu bilježi rast prometa na mjesečnoj i godišnjoj razini, dok istodobno nove narudžbe na mjesečnoj razini bilježe pad, a na godišnjoj razini rast, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Podaci o ukupnim desezoniranim novim narudžbama industrije na mjesečnoj razini pokazuju da je u listopadu u odnosu na rujan zabilježen pad narudžbi za 19,5 posto, pri čemu su narudžbe s domaćeg tržišta pale za 3,2 posto, a sa stranih tržišta za 33 posto. Statistika na godišnjoj razini pokazuje pak rast narudžbi prerađivačke industrije koja radi na temelju narudžbi za 11,6 posto. To je treći mjesec za redom u kojem narudžbe industrije rastu na godišnjoj razini, a podaci za deset mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuju rast narudžbi za 15,1 posto. Ukupni desezonirani promet industrije u listopadu je zabilježio rast za 29,7 posto u odnosu na rujan, pri čemu je na domaćem tržištu zabilježen rast za 2,2 posto, a na stranom rast za 61,1 posto. Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju rast ukupnog prometa industrije za 31,7 posto.

ZAGREB - Dionica Ine i danas je daleko najtrgovanija dionica na Zagrebačkoj burzi, do 13,00 sati promet dionicom Ine po cijeni od 2.830 kuna iznosio je više od 81 milijun kuna, a protrgovane su 28.663 Inine dionice. Dionički indeksi burze Crobex u blagom je minusu, za 0,08 posto, dok je specijalizirani Crobex10 za u plusu za 0,15 posto. Svega su još dvije dionice do 13,00 sati imale promete iznad milijun kuna, HT-a (1,6 milijuna kuna) i Slatinske banke (1,2 milijuna kuna). Da dionice Ine na burzi kupuju mirovinski fondovi jučer je potvrdilo priopćenje Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava u kojemu se ističe da mirovinski fondovi svoje aktivnosti na burzi vezane na dionicu Ine provode isključivo na temelju vlastite procjene i vodeći se prvenstveno interesima svojih članova jer u dionici Ine vide dobru investicijsku priliku. Ukupni promet dionicom Ine u prethodna tri dana iznosio je 527,3 milijuna kuna, a vlasnike je promijenilo 186.347 Ininih dionica

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) blago oslabila prema euru, za 0,001 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, te za 0,06 posto prema tečajnici od prošloga petka, pa srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,387561 kunu. Znatno više kuna je oslabila prema švicarskom franku, na tjednoj razini, u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka, za 1,80 posto, a prema jučerašnjoj tečajnici za 0,41 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,781469 kuna. Kuna je pak ojačala prema američkom dolaru i britanskoj funti i na tjednoj razini i u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. U odnosu na tečajnu listu od prošlog petka kuna je ojačala prema dolaru za 0,40 posto, a prema jučerašnjoj tečajnici za 0,71 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,543304 kune. Funta je pak na tjednoj razini oslabila prema kuni za 1,72 posto, a prema jučerašnjoj tečajnici za 0,50 posto. Srednji tečaj funte na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 8,662712 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙