FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Promet dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi danas je bio još veći nego jučer, iznosio je gotovo 202 milijuna kuna, a po cijeni od 2.830 kuna za dionicu, protrgovano je 71.376 Ininih dionica. Pretpostavlja se da ih kupuju mirovinski fondovi, koji, međutim, to ne žele službeno potvrditi. Računajući s jučerašnjim (od 185,4 milijuna kuna), dvodnevni promet dionicom Ine iznosi 387,4 milijuna kuna, a vlasnike je u ta dva dana promijenilo 136.908 Ininih dionica. To pak čini 17,1 posto od ukupno 800.910 dionica koje su do sada držali institucionalni i mali dioničari na koje se odnosi ponuda MOL-a po cijeni od 2.800 kuna za dionicu. Dionicom Ine ostvareno je danas 84 posto ukupnog današnjeg prometa Burze, koji je iznosio 240 milijuna kuna i u je u cijelosti je ostvaren u redovnom trgovanju. Dionički indeksi Zagrebačke burze, nakon jučerašnjeg visokog rasta, danas su blago porasli, na najvišu razinu od sredine svibnja ove godine. Crobex je porastao je za 0,30 posto, na 2.068,81 bod, a specijalizirani indeks Crobex10 povećan je za 0,31 posto, na 1.127,78 bodova. Promete iznad milijun kuna danas je imalo još 11 dionica, među kojima najveći, od 8,2 milijuna kuna, dionica HT-a, kojoj je cijena porasla za 1,07 posto na 284 kune.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga poziva MOL da se suzdrži od istupa po kojima pojedine transakcije dionicom Ine jučer i danas ukazuju na manipulacije cijenom i u kojima poziva Hanfu da ispita te transakcije. U priopćenju objavljenom na svojim internetskim stranicama u povodu današnje konferencije za novinare glasnogovornika MOL-a Damakosa Szollara prenesene u medijima, Hanfa ocjenjuje takva istupanja neprimjerenim te poziva MOL da se do daljnjeg od njih suzdrži jer kao sudionik u namjeravanoj privatnoj ponudi dioničarima Ine i potencijalnim ulagateljima upućuje netočne i neprovjerene tvrdnje, a na rad Hanfe utječe na način koji bi mogao dovesti u pitanje njezinu zakonom utvrđenu samostalnost i neovisnost. Ukoliko uoči bilo kakve nepravilnosti Hanfa postupa sukladno svojim zakonskim ovlastima, sve u cilju zaštite ulagatelja. U tom smislu je potpuno izlišno i neprimjereno pozivati Hanfu putem medija da ispituje transakcije, kaže se u priopćenju. "Ukoliko MOL smatra da ima bilo kakvih konkretnih nepravilnosti ili nezakonitosti, o njima mora obavijestiti Hanfu koja je nadležna za ova pitanja, a ne medije", ističu iz Hanfe.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač sudjelovao je danas u Istanbulu u radu Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća, zajedno s predstavnicima tridesetak hrvatskih tvrtki koji su razgovarali s turskim poslovnim partnerima, priopćeno je iz Ministarstva. Ministar Popijač govorio je o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku i aktivnostima Vlade u osiguranju provedbe investicija te pozvao turske ulagače u Hrvatsku. Govoreći o aktualnom gospodarskom i političkom trenutku Hrvatske, Popijač je rekao da Hrvatska završava pregovore o ulasku u Europsku uniju. Popijač se susreo i s turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Tanerom Yildizom s kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja suradnje Hrvatske i Turske. Hrvatski ministar gospodarstva tijekom posjeta Turskoj supredsjedao je i sjednici Mješovitog hrvatsko-turskog gospodarskog odbora, a sastao se i s ministrom poljoprivrede i ruralnih poslova Mehdijem Ekerom i ministrom kapitalnih projekata Cevdetom Yilmazom.

ZAGREB - Konsolidirana dobit Grupe Končar prije oporezivanja, prema procjeni rezultata poslovanja za ovu godinu, iznosila bi 188,9 milijuna kuna, a dobit nakon oporezivanja procjenjuje se na 168,4 milijuna kuna, priopćeno je sa današnje sjednice Nadzornog odbora Končara i objavljeno na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi procjenjuju se u iznosu od 2,7 milijardi kuna, što je na razini planiranog za ovu godinu i nešto manje od ostvarenja u 2009. Pritom se ukupni prihodi od prodaje proizvoda i usluga procjenjuju na 2,4 milijarde kuna, što je 9 posto manje od ostvarenog u 2009. i 4 posto manje od planiranog. Procjenjuje se da će se ostvariti izvoz u iznosu od 1,3 milijarde kuna, što je 5 posto više od ostvarenja protekle godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi 54 posto. Na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznosili bi 1,1 milijardu kuna, ili 23 posto manje nego u 2009. Stanje ugovorenih poslova na kraju 2010. procjenjuju se na 2,4 milijarde kuna, što je 3 posto manje u odnosu na početak godine.

DUBROVNIK - Čelnici dubrovačke brodarske tvrtke Atlantske plovidbe, u prigodi obilježavanja 55. godišnjice osnutka, danas su održali konferenciju za novinare na kojoj su ocijenili da je ova godina za tu tvrtku bila uspješna. Predsjednik Uprave Ante Jerković naveo je kako je u 2010. dubrovačka brodarska tvrtka u svojoj pomorskoj djelatnosti ostvarila dobit od 11 milijuna američkih dolara, dok će cijela grupacija godinu završiti s dobiti od 9,3 milijuna dolara i to u godini u kojoj su vozarine bile vrlo promjenjive. To je još jedan razlog, rečeno je, da se može kazati da je ova godina za tu dubrovačku tvrtku bila vrlo uspješna. Kad je u pitanju 2011. i 2012. godina, Atlantska plovidba očekuje sedam novih brodova, ukupne nosivosti 490.000 tona, i vrijednosti 275 milijuna američkih dolara, koji bi do 2012. godine trebali biti i izgrađeni. Tada će dubrovačka tvrtka imati 26 brodova, ukupne nosivosti 1,2 milijuna tona, čime će prvi put u povijesti prijeći milijun tona nosivosti.

ZAGREB - Dukat će do kraja ove i u sljedećoj godini uložiti više od šest milijuna kuna vlastitih sredstava u subvencioniranu kupnju junica, čime će se stvoriti uvjeti za povećanje proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj za novih 15 milijuna litara godišnje, izvijestili su iz te tvrtke. Riječ je o akcijskom planu Dukata kojim žele povećati proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području te pokušavaju zaustaviti negativne trendove u proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj. Dukatovi kooperanti, s pojedinačnom godišnjom proizvodnjom većom od 30.000 litara mlijeka moći će aplicirati za subvencioniranu kupnju više od 4.000 komada junica. I u Dukatu, kao i ostalim hrvatskim mljekarama, upozoravaju kako rast otkupne cijene mlijeka nije mjera koja može utjecati na povećanje proizvodnje mlijeka. Po njihovim navodima, o tome govori i podatak kako su hrvatski proizvođači mlijeka u drugoj polovici ove godine imali 17 posto veću otkupnu cijenu u odnosu na prethodnu godinu, dok je u zadnjem kvartalu ove godine otkupna cijena mlijeka 20 posto veća u odnosu na lani. Istodobno, proizvodnja mlijeka pala je za 7,7 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca ukupno prijavljena potražnja iznosila je danas 250,6 milijuna kuna, što je tek za 1,9 milijuna kuna manje nego dan ranije. Istodobno je ponuda iznosila 100,6 milijuna kuna ili oko 38,7 posto više no dan ranije. Najviše je danas, 48,6 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa tek lagano korigirana s 1,36 na 1,33 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 50,6 milijuna kuna, a pritom je 50 milijuna kuna ponude ostalo neplasirano zbog visokih kamatnih stopa, neujednačenih rokova plasmana i zbog postojećih limita sudionika. Prosječna kamatna stopa lagano je porasla s 1,38 na 1,41 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙