FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

VALPOVO - U Valpovu je danas otvoren novi proizvodni pogon zagrebačke tekstilne tvrtke "Estare Culto - proizvodnja odjeće Valpovo". U opremanje novoga pogona, kojeg je otvorila predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, tvrtka je uložila oko 30 milijuna kuna. Trenutačno je zaposleno nešto više od 50 djelatnika, a u Upravi očekuju da će u iduća tri mjeseca broj zaposlenih povećati na 120 radnika. Premijerka Kosor istaknula je kako je, u vrijeme krize, značajno ne samo očuvanje postojećih, nego još više otvorenje novih radnih mjesta, posebice u tako osjetljivoj gospodarskoj grani, kakva je tekstilna industrija. Najavila je da će u državnom proračunu za iduću godinu za jačanje konkurentnosti hrvatskih poduzeća biti izdvojeno oko 100 milijuna kuna. Vlasnik i direktor "Estare Culta" Nikola Mikić rekao je kako je riječ o izvozno orijentiranom poduzeću, koje, uz ostalo, izvozi na tržišta SAD-a, Njemačke, Irske, a iduće godine očekuje potpisivanje najvećeg ugovora s kanadskim partnerom, čija se vrijednost procjenjuje na pet milijuna američkih dolara. Dodao je kako se otvorenjem novoga pogona u Valpovu proizvodni kapaciteti tvrtke povećavaju za oko 25 posto.

ZAGREB - Zahvaljujući katalozima potencijalnih privatnih i javnih investicija, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ima jasan pregled investicijskih potencijala i pomaže investitorima u prevladavanju prepreka za ulaganja, rekao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro popijač na današnjem susretu s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca. Ministarstvo je, na temelju brojnih susreta s investitorima i njihovih primjedbi, napravilo analizu prepreka za ulaganja koja pokazuje da probleme najčešće stvaraju administracije jedinica lokalne samouprave, a neki ulagači žale se da banke nisu zainteresirane za financiranje njihovih projekata, kazao je Popijač. Direktorica udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u Ana Brusić kaže da je HUP na svom SOS telefonu za investitore zabilježio 170 projekata vrijednih 20 milijardi eura, a u kojima ulagači imaju problema s realizacijom investicija. Odgovarajući nakon susreta na pitanja novinara o pisanju Financial Timesa da je Hrvatska lijena u usporedbi s drugim zemljama koje nisu u EU-u (Srbija i BiH) te da je to plod oklijevanja vlade u provedbi reformi, Popijač je rekao da ne zna kako je autor članka uspio dobiti takvu sliku te da svi pokazatelji ukazuju na početak izlaska iz krize i demantiraju takve ocjene.

BJELOVAR - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je tijekom posjeta Bjelovaru razgovarao s obrtnicima toga kraja koji su mu iznijeli svoje probleme. Problemi koji tište poduzetnike su opće poznati - pitanje poslovnih zona, poreznog sustava, poticaja, kredita i drugih pitanja vezanih uz poslovanje te pada kupovne moći. Grad Bjelovar spašava tradicijske obrte od nestanka i to mi je bilo posebno drago čuti, izjavio je novinarima nakon razgovora predsjednik Josipović i dodao kako se uvjerio u dobru suradnju s lokalnom samoupravom. Komentirajući tvrdnju Financial Timesa da je hrvatsko gospodarstvo tromo i da samo čeka zamah EU, predsjednik je rekao kako je to točno i da tromost proizlazi iz nekih povijesnih okolnosti i činjenice da jedno vrijeme nismo imali pravu tržišnu utakmicu. Na to se tek trebamo naučiti i potrebno je na tome raditi jer se do pravog poduzetništva dolazi s vremenom. Danas smo u općoj recesiji i teško je naći kraj u kojem se nisu zatvarali kapaciteti, no bitno je da se otvaraju nove perspektive upravo kao ovdje u Bjelovaru, istaknuo je. Vladina projekcija o gospodarskom rastu od 1,5 posto u idućoj godini neće biti dovoljna ako želimo doista otvarati nova radna mjesta i moje bi očekivanje bilo da gospodarstvo učini veći iskorak od 1,5 posto, zaključio je predsjednik Josipović.

ZAGREB - Saborski odbor za izbor i imenovanja sutra bi trebao odlučivati o razrješenju glavne državne revizorice Šime Krasić kojoj je istekao mandat, te na njeno mjesto, kako se doznaje, na prijedlog HDZ-a Saboru za imenovanje predložiti Ivana Klešića. Diplomirani pravnik Ivan Klešić od 1996. godine obnaša dužnost pročelnika Državnog ureda za reviziju za Karlovačku županiju. Šima Krasić prva je glavna državna revizorica, koju je Sabor na tu dužnost imenovao u travnju 1994. godine. Na toj je dužnosti provela dva osmogodišnja mandata, a drugi joj je mandat istekao 6. travnja ove godine.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijela je rješenje kojim je utvrdila da je KMAG d.o.o. iz Gornjeg Stupnika, kao ovlašteni distributer vozila KIA za Hrvatsku, ograničio tržišno natjecanje na tržištu servisiranja te marke motornih vozila, priopćio je AZTN. AZTN je u postupku koji je pokrenuo po službenoj dužnosti utvrdio kako su tipski ugovori koje je KMAG sa svojim ovlaštenim serviserima sklapao od 1. siječnja 2006. sadržavali odredbe protivne Uredbi o skupnom izuzeću sporazuma o distribuciji i servisiranju motornih vozila. Riječ je prije svega o odredbi kojom KMAG obvezuje svoje ovlaštene servisere da pri svim popravcima, u jamstvenom roku i izvan njega, moraju ugrađivati rezervne dijelove koje su obvezni nabavljati isključivo od KMAG-ovih dobavljača. Druga se odredba odnosi na trajanje ugovora o servisiranju koji je bio prekratak, ograničen na 12 mjeseci, dok Uredba propisuje sklapanje takvih ugovora na rok od 5 godina ili na neodređeno vrijeme. Kako se takve ugovorne odredbe smatraju zabranjenim sporazumima u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, AZTN je rješenjem naložio KMAG-u njihovo brisanje iz važećih ugovora.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovačev izabran je na jučer održanoj Općoj skupštini Europske Udruge javnih banaka (EAPB) u Bruxellesu za predsjednika EAPB-a na razdoblje od dvije godine, priopćeno je iz HBOR-a. Kovačev će kao predsjednik EAPB-a u naredne dvije godine zastupati interese Udruge i njezinih članica pred tijelima Europske unije čime Hrvatska dobiva aktivnu ulogu u europskim financijskim krugovima i prije formalnog pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, ističu iz HBOR-a. HBOR je članica EAPB-a od 2007. Europska Udruga javnih banaka osnovana je 4. svibnja 2000. i od svog utemeljenja povećala je broj svojih članova sa 10 na današnjih 130. Ukupna aktiva članica iznosi oko 3.500 milijardi eura. Članice EAPB-a su financijske ustanove, agencije, banke u državnom vlasništvu i ostale slične ustanove ili udruženja ovakvih ustanova koje imaju sjedište u državama članicama EU te u Švicarskoj, Norveškoj i Hrvatskoj.

ZAGREB - Telekomunikacijska tvrtka Optima Telekom u pet godina rada investirala je više od 100 milijuna eura u razvoj mreže, moderne tehnologije i ponudu usluga, a iduće godine će joj zadatak biti pronalaženje strateškog partnera za dokapitalizaciju tvrtke te novi investicijski ciklus, istaknuo je na današnjem obilježavanju pet godina rada Optima Telekoma njezin predsjednik Uprave i većinski vlasnik Matija Martić. Najavio je i kako u idućih pet godina planiraju ostvarivati porast prihoda od oko 15 posto godišnje. Za dvije godina očekuju da će u poslovanju doći do, kako je kazao, 'zelenog rezultata'. U pet godina rada Optima Telekom izgradio je 2.500 kilometara optičke mrežne infrastrukture, posluju u više od 100 gradova, a njihove usluge koristi više od 230 tisuća kućanstava od kojih ostvaruju oko 58 posto ukupnih prihoda, dok od devet tisuća tvrtki, većinom velikih, udjel u prihodu iznosi oko 42 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je znatno skočila potražnja za novcem uslijed početka novog razdoblja održavanja obvezne pričuve, dok je ponuda smanjena. Danas je prijavljena 44 posto viša potražnja nego jučer, u visini od 186,92 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je smanjena oko 16 posto, na 66,92 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 26,4 milijuna kuna, i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,67 posto, što je 0,13 postotnih bodova više nego jučer. Ukupni je promet na Tržištu novca danas dosegnuo 36,73 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je porasla s jučerašnjih 1,02 na 1,16 posto.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex porasla je danas za 1,64 posto, a još je više, za 1,95 posto, porasla vrijednost užeg indeksa Crobex10. Tako je Crobex današnje trgovanje završio na 1.855,38 bodova, a Crobex10 na 984,38 bodova. Ukupni je današnji promet na Burzi iznosio 35,8 milijuna kuna, od čega je 18,2 milijuna kuna ostvareno u institucionalnom trgovanju, a u redovnom prometu 17,6 milijuna kuna. Najtrgovanija je i danas bila dionica HT-a s prometom od 7,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,93 posto, na 270,5 kuna. Po prometu slijedi dionica Zagrebačke banke koje je protrgovano za 1,56 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,88 posto, na 230 kuna. Rast cijene za više od četiri posto imala je dionica Dalekovoda kojom je ostvareno 1,15 milijuna kuna prometa. Zadnja cijena dionice Dalekovoda je 241,98 kuna, što je 4,31 posto više nego jučer. Milijunski promet ostvarila je danas još povlaštena dionica Adris grupe (1,02 milijuna kuna), a cijena joj je porasla za 3,05 posto, na 270 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙