FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u izvještaju za prosinac zadržala je za Hrvatsku rejting DB3d uz padajući trend, čime je svrstava u zemlje s blagim rizikom ulaganja, prenosi zagrebačka tvrtka BonLine. D&B je tako zadržao ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske iz prošlog mjeseca, u kojem je promijenio trend rejtinga iz rastućeg u padajući. U izdanju publikacije International Risk & Payment Review za prosinac D&B-a je revidirao svoju raniju procjenu pada hrvatskog BDP u ovoj godini i sada očekuje pad za 1,7 posto, dok za 2011. prognoziraju rast za 1,3 posto. Rizičnost poslovanja u Hrvatskoj i dalje je povišena zbog niske raspoloživosti kredita, povećanog broja stečajeva te općenito slabog ekonomskog stanja. Krediti poduzećima i dalje su nedovoljno dostupni, ali su banke uspjele izbjeći veće probleme za vrijeme financijske krize, navodi se u izvještaju D&B-a. Analitičari te kuće također ocjenjuju da je vlada uspjela svojim mjerama ubrzati rokove plaćanja javnih poduzeća. Što se ekonomije tiče, D&B drži kako izgledi nisu najbolji jer se zemlja suočava s drugom godinom recesije. Smatra da su smanjeni dotok kapitala, pad potrošnje i visoka stopa nezaposlenosti i dalje glavni krivci za ekonomski pad.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja izvijestilo je da počinje prvi krug natječaja IPARD programa za mjere 301 i 302, a riječ je o mjerama "Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture" i "Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti". Natječaji su objavljeni u jučerašnjim Narodnim novinama, rok slanja prijava za mjeru 301 je 31. siječnja 2011., a rok za zaprimanje prijava za mjeru 302 je od 3. siječnja do 31. ožujka 2011. godine. Sredstvima iz IPARD programa u sklopu mjere 301, jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi koji imaju do 10.000 stanovnika) mogu ostvariti potporu za ulaganja u sektoru kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda, lokalnih nerazvrstanih cesta, toplana na biomasu i protupožarnih cesta. Raspisivanjem natječaja za mjeru 302 potencijalni će korisnici moći ostvariti potporu za ulaganja unutar sektora ruralnog turizma, tradicijskih obrta, izravne prodaje, slatkovodnog ribarstva, uslužnih djelatnosti u ruralnom području, pogona za preradu na farmama, proizvodnji gljiva i obnovljivih izvora energije.

ZAGREB - Novoosnovana Hrvatska udruga komunikacijskih agencija-HUKA u svom će se radu najviše zalagati za definiranje, prihvaćanje, promicanje i unapređenje standarda struke u Hrvatskoj te za certifikaciju svojih članica-tvrtki u skladu s međunarodnim standardima, rečeno je na današnjoj prvoj konferenciji za novinare te udruge. Udruga je na inicijativu 15 vodećih tvrtki koje pružaju komunikacijske i usluge odnosa s javnošću osnovana prije mjesec i pol dana u Zagrebu. Ujedno je postala i članicom Međunarodne udruge komunikacijskih agencija-ICCO, spram čega ima i obvezu u Hrvatskoj provesti certifikaciju članica prema međunarodnim standardima CMS. Članice HUKA-e mogu biti pravne osobe-komunikacijske i tvrtke za odnose s javnošću, što je ujedno i najveća razlika u odnosu na postojeću Hrvatsku udrugu za odnose s javnošću-HUOJ čiji su članovi pojedinci.

ZAGREB - Najbolje plaćeni poslovi u 2010. godini u Hrvatskoj su u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija, plaće u tim tvrtkama su 37 posto iznad prosjeka, nakon čega slijedi IT - izrada i održavanje programskih rješenja sa plaćama 27 posto većim od prosjeka, pokazalo je istraživanju o visini plaća portala MojPosao. Najniže su plaće zabilježene u djelatnostima vezanim za sport i razonodu, 16 posto ispod prosjeka te u djelatnosti poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, 18 posto ispod prosjeka. Istraživanju o visini plaća portala MojPosao pokazalo je i da se od početka krize (kraja 2008.) kod 45 posto zaposlenih plaća nije promijenila, a kod 40 posto se smanjila. Svega 4 posto ispitanika dobilo je dogovorenu povišicu. U 2010. najbolje su plaćeni inženjeri, čije su plaće 21 posto više od prosjeka. Slijede zaposleni u pomorstvu i prirodnim znanostima, kojima su plaće 9, odnosno 8 posto iznad prosjeka. Ove su godine najlošije plaćena pomagačka zanimanja (socijalni radnici, defektolozi, logopedi i slično) te zanimanje trgovačkih posrednika i prodavača čije su plaće 45 posto, odnosno 56 posto ispod prosjeka. Osobe sa završenim fakultetom imaju 35 posto veću plaću u odnosu na one sa srednjoškolskim obrazovanjem, a magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za 58 posto u odnosu na srednju stručnu spremu. Muškarci u prosjeku imaju 18 posto višu plaću od žena.

ZAGREB - Telekom operater H1 Telekom dovršio je temeljni investicijski ciklus u vlastitu telekomunikacijsku infrastrukturu, vrijedan 35 milijuna kuna, te je proširivanjem vlastite optičke i ADSL infrastrukture dostupnost svojih usluga krajem ove godine proširio na 22 grada u Hrvatskoj, izvijestili su danas iz te tvrtka. Navedeni temeljni investicijski ciklus počeli su 2008., a projekt širenja infrastrukture realizirali su u suradnji s kineskom tvrtkom ZTE, proizvođačem telekom opreme i mrežnih rješenja koji posluje u 140 zemalja i opskrbljuje 59 od 100 najvećih telekom operatora u svijetu. Iz H1 Telekoma za iduću godinu najavljuju još jedan investicijski ciklus nakon kojeg bi njihova ADSL-a usluga postala dostupna svim kućanstvima u Hrvatskoj.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi i danas stagniraju, dok investitori čekaju deblokadu trgovanja dionicom Ine koja jedina ima potencijala za dizanje Crobexa uoči završetka godine. Crobex indeks u 12,00 sati bio je u plusu 0,05 posto, na 1.818 bodova. Crobex10 ojačao je 0,23 posto, na 961 bodu. Redovni promet dionicama iznosio je 9 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna manje nego jučer u to doba. Najlikvidnija je do 12,00 sati bila dionica HT-a, s 5,5 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,28 posto, na 267,8 kuna. Slijedi dionica Atlantic grupe, s 1,09 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 0,14 posto, na 805 kuna. Nešto veći skok cijene među najlikvidnijim izdanjima bilježi dionica Ingre, i to za 3,45 posto, na 16,5 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,14 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,375773 kune. Kuna je ojačala i prema ostalim promatranim inozemnim valutama - prema američkom dolar za 0,88 posto, švicarskom franku za 0,40 posto te prema britanskoj funti za 0,10 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,516659 kuna, franka 5,645012 kune i funte 8,719438 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙