FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB- Hrvatska se Vlada ne odriče prava i mogućnosti donošenja drugačijih zakonskih i institucionalnih rješenja u odnosu na status ugovornih strana, ali i zaštite strateških interesa u energetskom sektoru, ističe se u priopćenju o stajalištima Vlade u vezi pozicije Ine i ponude MOL-a, u kojima se naglašava da će Vlada poštivati i izvršavati sve formalne sporazume i ugovore, a prihvatit će i neformalne sporazume sa svim investitorima, čiji se ciljevi i namjere podudaraju s Vladinim ciljevima u smislu zaštite vlasništva, ulaganja i upravljanja u energetskom sektoru. O stajalištima Vlade u vezi ponude MOL-a za kupnju dionica Ine od malih dioničara Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo je danas priopćenje radi informiranja investicijske javnosti, s obzirom na odredbe Zakona o preuzimanju dioničkih društava i Zakona o tržištu kapitala. Stajališta Vlade iznose se u tri točke, a u prvoj se podsjeća da je "Vlada Republike Hrvatske u slučaju vlasništva i upravljanja društvom INA d.d. jedna od ugovornih strana čiji je položaj i status definiran Ugovorom o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-Industriju nafte d.d. potpisan 17. srpnja 2003. godine". "Vlada RH je odgovorna za postizanje ekonomskih i političkih ciljeva države. Temeljem toga, Vlada se ne odriče prava i mogućnosti donošenja drugačijih zakonskih i institucionalnih rješenja u odnosu na status ugovornih strana, ali i zaštite strateških interesa u energetskom sektoru", navodi se u priopćenju. "Vlada Republike Hrvatske će poštivati i izvršavati sve formalne sporazume i ugovore, a prihvatit će i neformalne sporazume sa svim investitorima, čiji se ciljevi i namjere podudaraju s Vladinim ciljevima u smislu zaštite vlasništva, ulaganja i upravljanja u energetskom sektoru kao jedne od ključnih poluga gospodarskog rasta", završna je, treća točka stajališta Vlade. MOL je krajem prošlog tjedna izvijestio o svojoj ponudi za otkup dionica od malih dioničara po cijeni od 2.800 kuna po dionici. MOL trenutno u Ini ima 47,155 posto dionica, Vlada ima 44,836 posto, a 8,009 posto dionica imaju institucionalni i privatni investitori.

ZAGREB - Tvrtka Plinacro izvijestila je da je danas dobila uporabne dozvole za obje, ukupno 80 kilometara dugačke, dionice plinovoda koji čine hrvatsku stranu interkonekcije 75-barskih plinskih sustava Republika Hrvatske i Mađarske. "Time je Republika Hrvatska, nakon 33 godine i prvi put od svog osamostaljenja, osigurala novi pravac dobave prirodnog plina", ističu iz Plinacroa. Interkonekcijski plinovod Hrvatska-Mađarska sastavni je i najvažniji projekt Plana razvoja, izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava Hrvatske do 2011. godine, čiji je nositelj i investitor provedbe operator plinskoga transportnog sustava Hrvatske tvrtka Plinacro d.o.o. u stopostotnom državnom vlasništvu. Projekt na hrvatskoj strani uključuje izgradnju plinovoda Slobodnica-Donji Miholjac i Donji Miholjac-Dravaszerdahely ukupne duljine 80,5 kilometara, a na mađarskoj strani plinovode Dravaszerdahely-Bata-Városfold ukupne duljine 210 kilometara. Kapacitet plinovoda je 6,5 milijardi prostornih metara godišnje s mogućnošću protoka plina u oba smjera. Ukupna vrijednost projekta kompletne izgradnje interkonekcijskog plinovoda procijenjena je na 395 milijuna eura, od kojih je na hrvatskoj strani, Plinacro investitor radova čija vrijednost iznosi 75 milijuna eura.

RIJEKA - Predstavnici Sindikata Istre i Kvarnera najavili su danas da će od predsjednika Republike Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor zatražiti da DORH i USKOK ispitaju slučaj hotelskog poduzeća Jadran d.d. Crikvenica, čiji je stečaj kroz prodaju u nekoliko tehnoloških cjelina, tvrde, prepun nezakonitih i sumnjivih odluka. Predsjednik sindikata Bruno Bulić i predsjednica Odbora za turizam tog sindikata Marina Cvitić na konferenciji za novinare osvrnuli su se na stečaj crikveničkog Jadrana koji je pokrenut sredinom lipnja na temelju zahtjeva 13 bivših radnika. Stečaj su nazvali "prljavom igrom" u koju su uključeni Sindikat turizma i usluga Hrvatske, Trgovački sud u Rijeci, članovi Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, Ministarstvo turizma i DORH. Novi vlasnik nema obvezu preuzeti radnike, jer je tvrtka u stečaju i time je sudbina 134 radnika koji imaju ugovore o radu na određeno zapečaćena, upozorila je Cvitić. Pretvorba će biti provedena na brzinu ne bi li se potencijalni kupci što prije domogli zemljišta Autokampa Selce i Kačjaka, čija je vrijednost procijenjena na 40 milijuna eura, smatra sindikat.

ZAGREB - Na današnjoj skupštini Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) usvojena je odluka o izmjeni i dopuni statuta kojom je Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu i formalno-pravno pripojen Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Donesena je i odluka o ukidanju članarine i uvođenju komorskog doprinosa kojeg su obvezni plaćati članovi Komore korisnici izravnih plaćanja poljoprivrednim gospodarstvima i to u iznosu od 0,5 posto od visine izravnih plaćanja. Predsjednik HPK Darko Grivičić ponovio je kako će komora i dalje promicati interese seljaka, kao što to rade i poljoprivredne komore u europskim zemljama. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković istaknuo je važnost partnerskog odnosa Hrvatske poljoprivredne komore i resornog ministarstva. Kazao je i da će se idući tjedan održati sjednica povjerenstva vezana uz konačan tekst zakona o poljoprivrednom zemljištu, te kako će i kapitalne potpore biti riješene u narednom razdoblju, no ne može obećati da će to biti do Božića.

ZAGREB - Agrokor želi nastaviti širenje u Europi i prodrijeti na tržište Sjedinjenih Američkih Država kako bi stvorio uvjete za nastavak rasta dobiti, kazao je u razgovoru za Bloomberg izvršni potpredsjednik Agrokora za strategiju i tržišta kapitala Ivan Crnjac. Kompanija želi istražiti mogućnosti rasta na drugim tržištima, kazao je Crnjac u intervjuu objavljenom u petak. „Sada želimo učvrstiti našu poziciju na ostalim europskim i svjetskim tržištima, posebno u SAD-u, gdje je Agrokor sklopio ugovor o distribuciji s najvećim lancem trgovina namirnicama u SAD-u Krogerom", ističe Crnjac. Kako bi prebrodio krizu zbog koje je Hrvatska kliznula u recesiju, Agrokor je nastojao povećati zaradu, dodaje on. Tako su prihodi u devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna iznosili 19 milijardi kuna, čime su ostali gotovo nepromijenjen u odnosu na isto razdoblje lani. Dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije porasla je 10 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je u potpunosti iscrpljena ponuda viška slobodnog novca, a zbog visoke potražnje nepodmireno je ostalo, kao i jučer, 200 milijuna kuna. Danas je prijavljena otprilike 10 posto niža potražnja nego jučer, u visini od 258,5 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je pala gotovo 32 posto, na 58,5 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno u visini od 56,5 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 1,53 posto, što je 0,78 postotnih bodova više nego prethodnoga dana. Na Tržištu novca danas je ukupni promet dosegnuo 55,5 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je skočila s jučerašnjih 0,99 na 1,58 posto.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Crobex raste šesti dan zaredom i današnje je trgovanje završio na 1.893,67 boda, što je 0,58 posto više nego jučer i njegova najviša razina od 27. listopada ove godine. Rast bilježi i Crobex10 koji je, uz rast za 0,37 posto, premašio razinu od tisuću bodova na kojoj je zadnji put bio 8. studenoga. Vrijednost Crobexa10 na kraju današnjeg trgovanja je 1.002,36 bodova, što je ujedno i njegova najveća vrijednost od 27. listopada. Ukupni je današnji promet na Burzi iznosio 103,5 milijuna kuna, od čega je glavnina, 77,1 milijun kuna ostvarena u institucionalnom trgovanju, dok je redovni promet iznosio 26,4 milijuna kuna. Najtrgovanija je i danas bile dionica HT-a s prometom od 4,2 milijuna kuna i cijenom od 272,66 kuna ili 0,11 posto višom nego jučer. Po prometu slijedi dionica Dalekovoda koje je protrgovano za 3,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,82 posto. Više od 2,4 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica Petrokemije čija je cijena porasla za 2,58 posto. Više od milijun kuna prometa imalo je još sedam dionica, a sve bilježe rast cijene - Podravka za 0,33 posto, Uljanik plovidba za 0,36 posto, Ericsson Nikola Tesla za 1,22 posto, Zagrebačka banka za 2,12 posto, Belje za 2,73 posto, Institut IGH-a za 3,57 posto, a najveći rast cijene bilježi dionica Luke Ploče za 6,26 posto itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙