FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor nije danas htjela konkretno govoriti o tome kakvo će biti očitovanje Vlade vezana uz ponudu mađarskog MOL-a malim dioničarima Ine, naglasivši da će odgovor dati do kraja tjedna te da će Vlada sasvim sigurno donijeti najbolju odluku za Hrvatsku. "Vlada priprema reakciju i odgovor, kao što sam najavila i u petak kad sam saznala za tu vijest, i očitovat ćemo se do kraja tjedna", kazala je Kosor u emisiji Hrvatskog radija "Kako Vlada vlada". Kosor nije htjela komentirati ni ponuđenu cijenu (2800 kuna za dionicu, što je oko 60 posto više no što sada vrijede na burzi), a upitana razmišlja li Vlada da sama ponudi otkup tih dionica, kazala je kako se u javnosti svašta spekulira, te ponovila da će se Vlada očitovati do kraja tjedna. Upitana o tijeku pregovora o plinskom biznisu, Kosor je kazala da pregovori i dalje traju te rekla kako će se, što se Vlade tiče, svakako konačni dogovor pokušati staviti u kontekst MOL-ove najave o otkupu dionica malih dioničara Ine. "To je sve što danas mogu reći", kazala je. U kontekstu MOL-ove ponude Kosor je govorila i o natječaju za kupnju plina kazavši kako će Vlada inzistirati da opskrba i ove zime bude redovita, a da cijena za kućanstva ne bude previsoka. "Rekla sam da će vlada učiniti sve da do poskupljenja kakvo su najavljivali mediji ne dođe, i to upravo činimo. Molim vas da pričekamo rezultate promišljanja oko MOL-ove ponude, da pregovarači oko plinskog biznisa završe pregovore i očekujemo da bi sve to moglo završiti do kraja ovog tjedna", dodala je.

ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u odgovoru predsjedniku Hrvatskih laburista Dragutinu Lesaru koji je danas zatražio ukidanje devizne kreditne klauzule, navodi kako bi tada trebalo zabraniti i deviznu štednju, kao i prenošenje štednih uloga u inozemnoj valuti na račune u inozemstvu. "Monetarnu i deviznu politiku treba promatrati u cijelosti", navodi Rohatinski, reagirajući na zahtjev Hrvatskih laburista -stranke rada, koji su u otvorenom pismu guverneru tražili ukidanje devizne klauzule za kredite, kako bi, kažu, "kuna napokon postala nacionalna valuta". Rohatinski navodi kako na tom tragu u HNB-u očekuju da "Hrvatski laburisti prošire svoj zahtjev i na zabranu polaganja nove i održavanja postojeće štednje u devizama, kao i da će uputiti apel građanima da od 1. siječnja 2011., u okviru devizne liberalizacije koja stupa na snagu, ne prenose svoje štedne uloge u stranoj valuti na račune u inozemstvo". "Samo tako prošireni zahtjev može biti konzistentan, naravno, s posljedicama koje nije teško predvidjeti", navodi Rohatinski u odgovoru laburistima.

ZAGREB - Ukupna vrijednost iskazanog interesa za sudjelovanje u dokapitalizaciji Ingre iznosi 120,9 milijuna kuna, objavila je Ingra putem Zagrebačke burze. Od toga je 38 milijuna kuna interes za konverziju duga po obveznicama, 40,42 milijuna kuna odnosi se na konverziju duga po aktivnim tranšama komercijalnih zapisa, a 42,48 milijuna kuna na potraživanja poslovnih partnera i kooperanata na investicijskim projektima. U objavi Ingre ističe se da se gotovo 70 posto potraživanja koja su predmet unosa u kapital, odnosno gotovo 83 milijuna kuna, odnosi na smanjenje kratkoročnog duga, što će, kako se navodi, doprinijeti poboljšanju financijskog položaja i poslovnoj stabilnosti Ingre. O povećanju temeljnog kapitala odlučivat će Glavna skupština 22. prosinca. Uprava i Nadzorni odbor predlažu skupštini smanjenje temeljnog kapitala, a potom dokapitalizaciju zamjenom potraživanja Ingrinih vjerovnika za vlasničke udjele.

ZAGREB - Investicije i rezultati ključnih projekata posljednjih godina poput onih u Siriji te Sjevernom Jadranu i polja u kontinentalnoj Hrvatskoj pridonijeli su pozitivnom financijskom rezultatu Ine unatoč teškim vremenima za sve naftne kompanije, izjava je predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta na svečanosti obilježavanja dana Sv. Barbare, zaštitnice rudara, koju danas prenose iz Ine. "Istraživanje i proizvodnja nafte i plina je vrlo konkurentan posao i zahvaljujući projektima u proizvodnji koji su započeli prije pet ili deset godina, INA ima više nego dobre srednjoročne izglede da ojača svoju poziciju u regiji", kazao je Aldott na jučer održanoj tradicionalnoj svečanosti u povodu Sv. Barbare. U priopćenju Ine se ističe kako se na tom obilježavanju naftaške tradicije govorilo i o rezultatima ovogodišnjeg poslovanja i planovima za sljedeće razdoblje. Prema ranije objavljenim rezultatima poslovanja, INA Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 559 milijuna kuna, od čega je u neprekinutom poslovanju ostvarena neto dobit od 1,02 milijarde kuna, a u trgovanju plinom gubitak od 460 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je prijavljena potražnja za slobodnim kunama podmirena tek djelomično, bez obzira na višak kuna u ponudi, a razlog je neusklađenost oko uvjeta kreditiranja. Danas je prijavljena 15 posto niža potražnja nego jučer, u visini od 128,57 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je smanjena gotovo 14 posto, na 78,57 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 16,5 milijuna kuna, i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,54 posto, što je 0,02 postotnih bodova više nego jučer. Odobreno je i 10 milijuna kuna pozajmica na rok od 2 tjedna, po cijeni od 1 posto. Na opoziv je, pak, plasirano 2,07 milijuna kuna pozajmica, uz kamatnu stopu od 4,9 posto. Na Tržištu novca danas je promet dosegnuo 28,57 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je porasla s jučerašnjih 0,55 na 1,02 posto.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je bio nešto iznad 17,5 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa je porasla, vrijednost Crobexa za 0,45 posto, na 1.825,53 boda, a specijaliziranog indeksa Crobex10 za 0,65 posto, na 965,52 boda. Ukupni je današnji promet na Burzi iznosio 52,9 milijuna kuna, pri čemu je u institucionalnom trgovanju ostvareno 20,1 milijun kuna prometa, u prijavljenom 15,2 milijun kuna, a u redovnom je trgovanju ostavareno 17,5 milijuna kuna. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 7,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,18 posto, na 268 kuna. Slijedi dionica Atlantic Grupe s prometom od 3,8 milijuna kuna, uz nepromijenjenu zadnju cijenu od 803 kune. Milijunski promet danas su ostvarile još samo dionice Ingre kojih je protrgovano za 1,02 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 5,02 posto, na 16,54 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙