FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: prognoze FedExa ohrabrile ulagače

Autor: neba
NEW YORK, 17. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, što se zahvaljuje daljnjem poboljšanju situacije na američkom tržištu rada i ohrabrujućim prognozama FedExa za iduću godinu.

Dow Jones indeks ojačao je 41 bod, ili 0,36 posto, na 11.499 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,62 posto, na 1.242 boda, a Nasdaq indeks 0,77 posto, na 2.637 bodova.

Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao na 420.000. Premda se radi o blagom padu, to je pozitivno utjecalo na raspoloženje ulagača jer se očekivao rast nezaposlenosti.

Uz to, prosječan četverotjedni broj zahtjeva nezaposlenih pao je na najnižu razinu od srpnja 2008. godine.

Pozitivno je na tržište djelovala i prognoza FedExa o poslovnim rezultatima u idućoj godini jer se očekuje povećanje poštanskih isporuka, što ukazuje na jačanje poslovne aktivnosti.

Premda su kvartalna dobit i prihodi te poštanske kompanije bili manji nego što se očekivalo, cijena dionice FedExa porasla je gotovo 2 posto, a konkurentske kompanije United Parcel Services 2,1 posto.

„Činjenica da su kvartalni poslovni rezultati FedExa slabiji od očekivanja ostala je u sjeni optimistične prognoze za iduću godinu, što bi mogla biti najava da nam predstoje bolja vremena“, kaže Alan Gayle, strateg u tvrtki RidgeWorth Investments.

Ulagače je ohrabrio i pad prinosa na američke državne obveznice. Nakon nekoliko dana neprestanog rasta, što je posljedica strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja proračunskog deficita, prinos na 10-godišnje trezorske obveznice pao je jučer s 3,53 na 3,42 posto.

S druge strane, oštro su pale cijene dionica kartičarskih kuća jer je središnja američka banka Fed predložila ograničenje provizija koje trgovci plaćaju svaki puta kada klijent koristi debitnu karticu za plaćanje računa. Trgovci sada plaćaju provizije na svaku transakciju između 1 i 2 posto, a predlaže se ograničenje na 12 centi.

Cijena dionice Vise potonula je oko 13, a MasterCarda 10 posto. Dionica American Expressa pojeftinila je 3,4 posto.

Obujam trgovanja ponovno je bio mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,5 milijardi dionica, dok je u dosadašnjem dijelu godine prosječan dnevni promet iznosio 8,62 milijarde.

Na europskim su burzama, pak, vodeći indeksi jučer ostali gotovo nepromijenjeni. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 5.881 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,11 posto, na 7.024 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 3.888 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙