FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 15. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

STRASBOURG - Vijeće Europe optužilo je u svom izvješću o stanju ljudskih prava na Kosovu bivše zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), među kojima i aktualnog premijera Hashima Tacija, za teška kršenja ljudskih prava, uključujući trgovinu drogom i ljudskim organima, objavio je BBC pozivajući se na nacrt izvješća. Izvješće o stanju na Kosovu, plod dvogodišnje istrage posebnog izvjestitelja Vijeće Europe Dicka Martyja službeno bi trebalo biti objavljeno sutra u Strasbourgu. Kosovska vlada odbacila je nacrt dokumenta kao "neutemeljen i klevetnički" i najavila je poduzimanje pravnih i političkih koraka protiv "klevetnika" . BBC prenosi da izvješće potvrđuje mnoge detalje iz posebne BBC-jeve istrage iz travnja 2009 kada je otkriveno da je posebna skupina unutar OVK-a, Drenica, koju je predvodio Hashim Taci, tijekom rata bila uključena u organizirani kriminal, posebice trgovinu drogom i ljudskim organima. BBC također navodi da postoje dokazi da se takva vrsta organiziranog kriminala nastavila do današnjeg dana.

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) pripremila je koalicijski sporazum o uspostavi nove vlasti u toj zemlji, a zastupanje hrvatskih interesa ponudit će navodno Hrvatskoj stranci prava (HSP) i Narodnoj stranci 'Radom za boljitak' (NSRzB), no predsjednik HDZ BiH Dragan Čović odmah je zaprijetio blokiranjem cjelokupnog sustava vlasti, prenose u srijedu mediji u BiH. Televizija Federacije BiH (FTV), koja se smatra bliskom SDP-u, objavila je kao neslužbenu informaciju kako se ta stranka odlučila na koaliranje s HSP-om i NSRzB braće Ivanković-Lijanović. Predsjedništvo SDP-a o tome je navodno odlučilo u utorak navečer, no službena potvrda nije uslijedila. Ponuda za uspostavu izvršne vlasti navodno se odnosi i na razini Federacije BiH i na razini države, a koalicijski partner s bošnjačke strane je Stranka demokratske akcije (SDA). Predsjednik HDZ BiH Čović je izjavio kako njegova stranka to neće dopustiti. "Takvo nešto ne može se realizirati. Jasno, ako se to pokuša, mi ćemo koristiti sve institucionalne mogućnosti da to spriječimo", kazao je Čović kako ga u srijedu citira "Dnevni avaz".

ATENA - Dvdesetčetverosatni štrajk grčkih radnika eskalirao je rano u srijedu, poremetio zračni prijevoz, zaustavio brodove u lukama i vlakove na kolodvorima, prekinuo nastavu u školama i otežao rad bolnica, nakon što je parlament sa socijalističkom većinom izglasao novi paket mjera proračunske štednje. Uprava Međunarodne zračne luke u Ateni objavila je da su otkazani svi letovi u Grčku i iz te zemlje tijekom štrajka u transportnom sektoru. Štrajkaši će izazvati prekid rada svih državnih službi, bolnica i škola. Bankarski službenici stupili su u štrajk već u utorak. Prosvjedi radnika najteže pogađaju Atenu i lučki grad Solun. Parlament je u utorak navečer donio zakon po hitnom postupku sa 156 glasova za i 130 protiv. Njime se dodatno smanjuju plaće i druga primanja u javnom sektoru te se liberalizira radno zakonodavstvo. Bruto plaće u državnim tvrtkama ograničavaju se na 4000 eura, dok će se one veće od 1800 eura smanjiti za 10 posto. Štrajku će se, prema najavama, priključiti taksisti i novinari. Zbog štrajka transportnih radnika potpuno je obustavljen javni prijevozu Ateni, pa su stanovnici glavnog grada bili prisiljeni voziti se automobilima što je dovelo do velikih gužvi na gradskim cestama. Tone smeća gomilaju se na širem području Atene jer su u štrajku i radnici koji rade na prikupljanju otpada. Stanje je najteže u Ateni i u Solunu gdje u 24-satnom štrajku sudjeluju zaposlenici tramvaja, autobusa, podzemne željeznice i željeznice. Radnici namjeravaju javni prijevoz zaustaviti i u četvrtak.

TEHERAN - Najmanje 36 osoba ubijeno je, a pedesetak ih je ranjeno u samoubilačkom napadu u srijedu ispred šijitske džamije u Šabaharu, na jugoistoku Irana, prigodom obilježavanja šijitskog blagdana Ašure, javljaju mediji. "Dosad je poginulo 36 naših sugrađana, a više od pedeset ih je ranjeno u tom samoubilačkom napadu", izjavio je dužnosnik Crvenog polumjeseca Mahmud Mozafat kojega citira novinska agencija Isna. Šabahar se nalazi u pokrajini Sistan-Balučistan, koja graniči s Pakistanom i Afganistanom. U toj pokrajini već deset godina traje pobuna sunitskih separatisti baluške etničke skupine koji predstavljaju značajan dio tamošnjeg stanovništva. Iranska televizija je objavila da su u napadu sudjelovala trojica bombaša samoubojica.

SYDNEY - Najmanje 27 osoba je poginulo u brodolomu plovila s imigrantima u srijedu došlo u vodama pokraj australskog Božićnog otoka. Australska je policija objavila da su 42 osobe preživjele nesreću i spašene su. Nije još sigurno je li 27 mrtvih konačna bilanca brodoloma jer nije poznat točan broj putnika na plovilu. Brod s imigrantima prvo je udario u stijene, a zatim se prepolovio i potonuo. Olujno more je brodolomce, uključujući žene i djecu, zatim počelo bacati na oštre hridi. S obzirom na to da su imigrantski brodovi često pretrpani, vlasti su prvo pretpostavljale da bi broj poginulih mogao biti i do pedeset. Televizijske snimke i izjave očevidaca s mjesta nesreće stravične su. Mala djeca, među njima i bebe, i njihove majke iz mora su vrištali da im se pruži promoć. Tijela onih koje su ogromni valovi bacali na stijene plutale su oko otoka. Nacionalnost putnika još nije poznata, ali se nagađa da bi mogli biti s područja Bliskog istoka. Tisuće imigranata, budućih tražitelja azila, iz pravca Iraka, Afganistana i Šri Lanke kopnom stignu do Indonezije, a zatim kreću prema Australiji na palubama sklepanih plovila.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙