FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dmus
ZAGREB, 12. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

STOCKHOLM - Dvije eksplozije za koje uzrok još nije utvrđen odjeknule su u subotu gotovo istodobno u središtu Stockholma, pri čemu je jedna osoba smrtno stradala, a dvije su lakše ozlijeđene. Policija još nije izvijestila postoji li veza između dviju eksplozija. Obje eksplozije dogodile su se u krugu od 200 metara blizu ulice Drottninggatan, jedne od najposjećenijih trgovačkih ulica glavnoga švedskog grada, izvijestila je policija. Službeni izvori tvrde da je prvu dojavu o eksploziji automobila na uglu ulica Drottninggatan i Olaf Palme primila oko 16.50 po lokalnom vremenu. Dvije su osobe lakše ozlijeđene i prebačene u bolnicu. Glasnogovornica policija Petrae Sjoelander izjavila je kako je poginula osoba stradala na mjestu druge eksplozije. Obavijest o drugoj eksploziji stigla je samo dvije minute nakon prve, ali ona se nije dogodila u automobilu, 200 m udaljenoj ulici Bryggargatan, kazala je glasnogovornica. Automobil s eksplozivom odmah se zapalio. Glasnogovornica je odbacila prvu pretpostavku medija prema kojoj su eksploziv izazvala pirotehnička sredstva ostavljena u prtljažniku automobila.

WASHINGTON - U telefonskim pozivima čelnicima Turske i Meksika, američki predsjednik Barack Obama u subotu je izrazio žaljenje zbog djelovanja internetske stranice WikiLeaks, koja je objavom povjerljive prepiske američke diplomacije naštetila odnosima SAD-a s drugim zemljama. Obama je u pozivu meksičkom predsjedniku Felipe Calderonu i turskom premijeru Recepu Tayyip Erdoganu, "izrazio žaljenje zbog djelovanja WikiLeaksa koje je za osudu", objavila je Bijela kuća. U oba poziva, prema navodima Bijele kuće, Obama i njegovi sugovornici su se "složili da neodgovorna djela (WikiLeaksa) ne trebaju odvratiti njihove dvije zemlje od važne suradnje". SAD nije potvrdio točnost objavljenih diplomatskih depeša, a američki dužnosnici ih i dalje smatraju povjerljivima, pribavljenim kaznenim djelom, i ne žele ih komentirati. Obama je također čestitao Calderonu na uspjehu klimatskog summita UN-a u Cancun.

"Predsjednik Obama čestitao je predsjedniku Calderonu za njegovo vodstvo i odličan rad Meksika u predsjedanju konferencijom u Cancun do uspješnog završetka, koji se nastavlja na povijesni sporazum iz Kopenhagena i napredak u naporima da se riješe izazovi klimatskih promjena", ističe Bijela kuća u priopćenju.

HAAG - Devetnaestogodišnji mladić uhićen je u subotu u Hoogezand-Sappemeeru na sjeveroistoku Nizozemske zbog sudjelovanja u hakerskom napadu na internetsku stranicu nizozemskog državnog tužiteljstva, izvijestili su službeni izvori. Odgovornost za hakerski napad počinjen u petak ujutro, istoga je dana preko društvene mreže Twitter preuzela anonimna grupa, koja djeluje pod nazivom "AnonTarget". U objašnjenju stoji da su hakerski napad izveli "kao odgovor na uhićenje 16-godišnjeg kolege" - simpatizera WikiLeaksa. Pristup internetskim stranicama policije i nizozemskog tužiteljstva zbog hakerskog napada bio je potpuno onemogućen u petak tijekom čitavog jutra. 16-godišnjak kojega je u noći na četvrtak u Haagu uhitila policija, priznao je da je sudjelovao u cyber-napadima na internetske stranice Mastercarda i Vise, što su ih vodili simpatizeri WikiLeaksa. Od srijede su hakerski napadi sve brojniji. U Nizozemskoj se za takvo krivično djelo može dobiti kazna u trajanju od šest godina zatvora, izvijestilo je tužiteljstvo.

MOSKVA -Nekoliko je osoba ozlijeđeno je u sukobima koji su u subotu izbili između nogometnih navijača i policije u središtu Moskve. Novinska agencija Interfax prenijela je izjavu ruskih vlasti da je policija uhitila više osoba u sukobima koji su izbili na skupu nedaleko Crvenog trga. Oko 2000 navijača okupilo se na neodobrenom prosvjedu u znak sjećanja na navijača Jegora Sviridova koji je ustrijeljen u nedavnoj tučnjavi navijača i useljenika s područja sjevernog Kavkaza. Nakon što je policija pozvala prosvjednike da se raziđu oni su odgovorili uzvikujući nacionalističke slogane i napadajući prolaznike koji su izgledali kao pripadnici etničkih manjina s Kavkaza, rekao je glasnogovornik policije. Policija je protiv prosvjednika uporabila palice dok su televizijske snimke pokazale kako navijači napadaju policiju kamenjem, bocama, pirotehničkim sredstvima, dimnim bombama pa čak i dijelovima gradskog božićnog drvca. U subotu se više od tisuću navijača moskovskog Spartaka okupilo na autobusnom stajalištu gdje je ubijen Sviridov i položilo zastave. Po ruskim medijima Sviridov je bio pripadnik skupine Spartak Ultras poznate po navijačkom nasilju.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙