FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30

Autor: ilov
ZAGREB, 12. prosinca 2010. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

STOCKHOLM - Eksplozije u središtu Stockholma u subotu su "teroristički čin", potvrdio je u nedjelju čelnik švedske obavještajne službe (SAPO). "Pokrenuli smo istragu za terorizam na temelju švedskih zakona", rekao je Anders Thornberg, ravnatelj odjela za sigurnost, na tiskovnoj konferenciji. "Riječ je o samoubilačkom napadu, kakvih dosad nije bilo u Švedskoj", dodao je čelnik koji nije htio otkriti identitet počinitelja neuspjela atentata prije nego se obavijesti njegovu obitelj. Dvije eksplozije odjeknule su u subotu poslij epodne u trgovačkom središtu Stockholma, pri čemu je poginula jedna osoba za koju se pretpostavlja da je počinila napad, a dvije su lakše ozlijeđene.

KABUL - Šestorica vojnika NATO-a poginula su u nedjelju u napadu pobunjenika na jugu Afganistana, objavio je ISAF, misija NATO-a u toj zemlji. Nacionalnost poginulih vojnika ne navodi se, kao ni točno mjesto napada. Većina vojnika NATO-a u južnim provincijama Afganistana su iz SAD-a, Velike Britanije i Kanade. Više od 680 vojnika NATO-a ubijeno je u Afganistanu tijekom 2010.

KABUL - Viši pobunjenički dužnosnik jedan je od trojice ubijenih u posljednjim NATO-ovim operacijama u Afganistanu, objavili su dužnosnici NATO-a u nedjelju. Talibanski vođa koji se spominje pod imenom Fedahi ubijen je zajedno s dvojicom suradnika u subotu u operacijama NATO-a u okrugu Sayyidabad u središnoj afganistanskoj pokrajini Wardak, priopćile su sigurnosne snage u Afganistanu (ISAF). Fedahi je bio upleten u nabavu teškog oružja i napade na savezničke snage, navedeno je u priopćenju. Prema daljnjim navodima NATO-a, on je sedmi talibanski vođa koji je ovoga mjeseca uhvaćen ili ubijen u tome okrugu.

JERUZALEM - Jedanaest članova posade moldavskoga teretnog broda, koji je u nedjelju potonuo u Sredozemnom moru ispred izrelske obale, spasio je tajvanski teretni brod koji je onuda plovio, doznaje se od izvora u izraelskoj lučkoj upravi. Mornari, ukrajinski državljani, bili su u čamcima za spašavanje, kada ih je zapazio teretni brod koji je bio u blizini. Moldavski je brod potonuo pošto ga je zahvatilo nevrijeme s valovima visokim sedam metara i snažnim vjetrom koji je puhao brzinom većom od 100 km/h.

BRUEHL - Jedna je osoba pronađena mrtva, dok se dva člana obitelji smatraju nestalima nakon što je u eksploziji u noći sa subote na nedjelju uništena kuća u Bruehlu u blizini Koelna na zapadu Njemačke. Zasad se pouzdano ne zna je li žrtva 45-godišnji muškarac koji je u kući živio sa 47-godišnjom partnericom, kažu liječnici. Njegova kćerka od deset godina također je nestala. Dvanaestogodišnji sin ozlijeđen je, ali spašen iz ruševina kuće u gradu Bruehlu. Izvukli su ga spasioci nakon što ga je otkrio pas obučen za takve akcije.

TEHERAN - Predsjednik Društva iranskih novinara Mašala Šamsolvaezin rekao je u nedjelju za agenciju France Presse da je osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog "potkopavanja islamskog režima" i "vrijeđanja" predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Šamsolvaezin je uređivao više reformatorskih novina koje je vlast zatvorila između 1998. i 2000. i bio je zatvaran više puta, napose u vrijeme prosvjeda protiv ponovnog izbora predsjednika Ahmadinedžada u lipnju 2009. "Osuđen sam na godinu dana zatvora pod optužbom da sam potkopavao režim i davao intervjue za strane televizijske kuće i novinske agencije", kazao je. "Osuđen sam i na četiri mjeseca zatvora zbog toga što sam u razgovoru za Al Arabiju (Dubajsku televiziju) nazvao Ahmadinedžada 'megalomanom', što su suci krivo protumačili kao 'lud', dakle uvredljivim za predsjednika", dodao je.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙