FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 27. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

SEUL - Novi ministar obrane Južne Koreje, imenovan u petak kako bi "brzo i odlučno odgovorio na krizno stanje" sa Sjevernom Korejom, zalaže se za "stostruko uzvraćanje" u slučaju oružanog napada Pjongjanga. Kim Kwan-Jin, bivši zapovjednik glavnog stožera vojske, imenovan je u petak, tri dana nakon što je Sjeverna Koreja granatirala jedan južnokorejski otok, što je napad razmjera neviđenih od korejskog rata (1950.-1953.). "Moramo odlučno odgovoriti na provokacije Sjeverne Koreje", izjavio je predsjedničkim savjetnicima Kim, kako prenosi konzervativni dnevnik Chosun Ilbo. Južnokorejska vlada bila je meta oštrih kritika jer se vojni odgovor Seula smatralo prebojažljivim nakon pjongjangova granatiranja otoka Yeonpyeong u kojem su četiri osobe poginule. Južna Koreja izvodit će od nedjelje pomorske manevre sa SAD-om na Žutom moru. Te je vježbe Peking osudio a Pjongjang nazvao "nedopustivom provokacijom".

TEHERAN - Iran je u subotu objavio da je pokrenuo prvu nuklearnu centralu u Bušehru, u diskreciji suprotnoj publicitetu koji je pratio u kolovozu početak punjenja tog dugo kontroverznog pogona koji je izgradila Rusija. "Bez propagande i publiciteta, postavili smo sve šipke s gorivom i zatvorili poklopac reaktora. Očekujemo sada da se voda iz srca reaktora grije malo po malo", izjavio je šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi. Nije naveo u kojem trenutku je došlo do pokretanja reaktora. U kolovozu, vlasti su povele iranske i strane novinare do pogona u Bušehru kako bi pokazale početak prijenosa goriva u srce centrale, što je predstavljeno kao velika pobjeda Irana nad Zapadnjacima koji su dugo pokušavali spriječiti Teheran da se opskrbi takvim pogonom. "Nadamo se da će centrala biti povezana s nacionalnom električnom mrežom za mjesec ili dva", kazao je Salehi kojeg citiraju iranski mediji. Prethodno je kazao da će centrala od 1000 megavata biti povezana s nacionalnom mrežom kad reaktor dosegne 40 do 50 posto snage. Salehi je dodao da će se u veljači organizirati "velika proslava" priključka Bušehra nacionalnoj električnoj mreži.

TEHERAN - Iran je kritizirao egipatskog ministra vanjskih poslova Ahmeda Abula Geita koji je izjavio da se Teheran ne smije miješati u unutarnje poslove arapskih zemalja u Zaljevu niti u poslove Iraka i Libanona, javlja u subotu tisak. "Savjetujemo Abulu Geitu da radije zajamči sigurnost i prava Egipta koja neprestano krši cionistički režim nego da služi interesima neprijatelja u regiji koji žele podijeliti islamske nacije", javlja službena agencija IRNA citirajući "obaviješteni izvor" u ministarstvu vanjskih poslova. "Izjave egipatskog ministra vanjskih poslova o odnosima Irana i nekih arapskih zemalja pod utjecajem su teške unutarnje situacije Egipta i smišljene da skrenu pozornost međunarodnog javnog mnijenja s kršenja osnovnih prava stanovništva te zemlje", dodao je isti izvor.

KABUL - Najmanje dvojica bombaša samoubojica upala su u subotu u sjedište policije na jugoistoku Afganistana i ubila najmanje 12 ljudi, službeno je priopćeno. Bilo je i ranjenih, a napadnuto je sjedište policije u Šarani, glavnome gradu afganistanske pokrajine Paktike, rekao je guverner Muhebula Samim. "Sjedište policije napala su dvojica bombaša u policijskim uniformama", rekao je. Abdula Šah, zamjenik pokrajinskoga šefa policije rekao je da su postaju napala trojica bombaša u prslucima punima eksploziva i s automatskim oružjem. Glasnogovornik talibana Zabiulah Mudžahid preuzeo je odgovornost za taj napad u priopćenju objavljenu na internetu i dodao da su ubijena 49 policajaca i još šestorica njihovih instruktora, a da je još 57 osoba ozlijeđeno.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙